голф 3 95г. 1Z процедури при смяна гарнитура на главата

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
stankovraca
Автомобил: Skoda Superb MK3
Двигател: 20TDI 2018

Re: голф 3 95г. 1Z процедури при смяна гарнитура на главата

Мнениеот stankovraca » Сря 08 май 2013 9:23

Да си кажа и аз като човек патил с такова упражнение. Относно болтовете, сменяй. Като сменяш е хубаво да са една марка с гарнитурата, а тя също е редно да е читава марка ако искаш да караш дълго време с нея, примерно Рейнц е добър избор, по-скъпичко но явно има защо. Болт ми сее случвало при натягане да се скъса навътре по резбата, тръпката е неуписуема и слава богу че усетих охлабването и спрях да навивам,та болта се разви и от тогава нови само. Ако не беше се развил олеле мале. Относно шлайфането на главата това зависи от кривината ако има такава, обикновено при здрава глава се сваля до към 0.01мм(една стотна), случвало ми се е на крива алуминиева от исузу мотор да сваля 0.1(една десета).За гаритурата ако тая която сваляш си е оригиналната, тя се познава и нямаш кривина на главата(който я шлайфа ще ти каже колко е свалил), вземаш първи ремонт. Обикновено който продава гарнитури знае за какво иде реч и като му обясниш на колко е шлайфана главата знае какво ти трябва. Тва с точките както казаха колегите нее много сигурно, защото не отговарят на всички гарнитури. Пак повтарям важно е ако нямаш кривина по главата и си почисти хубаво блока ВЗЕМИ ХУБАВА СКЪПА ГАРНИТУРА. Не препоръчвам Глосер и други клингеритови. Тука преди време слагах на една кола Глосер изкара 2г и малко и всичко беше наред до преди месец. Тия дето пробват и шлайфат глави ме питаха ква е била гарнитурата и се учудиха че е изкарала повече от 5000 км. преди да продуха. Естествено ако ти е за продаване колата си вземи такава, ще закрепиш положението и ще минеш доста по-тънко,пък който я вземе да му мисли.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 08 май 2013 21:10

stankovraca написа:...Обикновено който продава гарнитури знае за какво иде реч и като му обясниш на колко е шлайфана главата знае какво ти трябва...... Естествено ако ти е за продаване колата си вземи такава, ще закрепиш положението и ще минеш доста по-тънко,пък който я вземе да му мисли.

Обикновено тоз който продава гарнитури не е съвсем наясно каква да ти продаде ,иска само да ти вземе парите :exclaim А за второто.."браво" :thumb_down затова сме все "тарикати" :twisted

Потребителски аватар
viktoris
Автомобил: Passat 98 AFN Galaxy AHU 97
Двигател:

Мнениеот viktoris » Чет 09 май 2013 22:30

Ами като се обадих в магазина да поръчам гарнитура ,те не можаха да кажат каква ми трябва, предвид дупките на старата, нито пък аз знам....Знам че 2 пъти е сменяно гарнитура и веднъж е правен ремонт на целия двигател,та станаха 3 пъти.Гарнитурата в момента е elring с 2 кръгли и една продълговата дупки.

И какво сега, да сваля главата и да меря колко надстърчат буталата и по това да определя каква гарнитура трябва.

В магазина казаха гарнитура 1.45 , 1.53 и 1.61 отговаря съответно за надстърчане на буталото с 0.91-1 мм,1.01-1.1 мм и 1.11-1.2 мм

stankovraca
Автомобил: Skoda Superb MK3
Двигател: 20TDI 2018

Мнениеот stankovraca » Пет 10 май 2013 23:54

Няма логика да мериш надстърчане на буталата над цилиндъра при мъртва точка, освен ако не шлайфаш и блока. Тогава би следвало буталата да надстърчат малко повече и да има значение дебелината на гарнитурата.Като в магазина не могат да те оправят тръгваш с един шублер и мериш да ти пасне на желаната дебелина.Това че гарнитурата е сваляна 2 пъти не означава на 100% че си за 2ри или 3ти ремонт комплект гарнитура. всичко зависи на колко е била крива главата всеки път и колко е свалено от нея при шлайфането.

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Съб 11 май 2013 13:58

stankovraca написа:Няма логика да мериш надстърчане на буталата над цилиндъра при мъртва точка, освен ако не шлайфаш и блока. ..Това че гарнитурата е сваляна 2 пъти не означава на 100% че си за 2ри или 3ти ремонт комплект гарнитура. всичко зависи на колко е била крива главата всеки път и колко е свалено от нея при шлайфането.

Колега stankovraca даваш грешен съвет и лошото е ,че не си прав и ще се подведе някой :exclaim Винаги се мери надстърчането на буталата над блока , няма значение дали се шлайфа блока или не,мери се по двойки и се взема по-голямото надстърчане за избор на гарнитурата .Поради факта ,че някой преди това може да е сложил грешна гарнитура и ти може да се подведеш по "старата" :exclaim
А за второто - защо си мислиш и твърдиш, че при шлайф на главата се налага да се слага по-голяма (дебела) гарнитура . Ще се радвам да ми обясниш ,а и не само аз . Самият аз на няколко пъти споменах
samo_pechka написа:..
В случая гарнитура се подбира , след като се види с колко надстърчат челата на буталата над блока .Цялата галимация е буталата да не "удрят" в "тавана" .И след като няма интервенции по смяна на вал,биели или бутала , както и челосване на блока ,понеже те са фактора влияещ за "показването" на буталата над блока, не се налагат корекции по дебелината на гарнитурата , независимо ,че се е наложило шлайф по главата да речем . Тя не се шлайфа по контура на гарнитурата , че да има значение и опасност от удар на бутала по главата , ами на цяло , т.е. промяна де факто няма - тя се намира на същото отстояние от ГМТ на буталото . Слагането на по-дебела гарнитура ще доведе до излишно разреждане на мотора ( дава отражение) ....

Потребителски аватар
viktoris
Двигател:

Мнениеот viktoris » Нед 12 май 2013 21:38

Значи трябва да сваля главата ,да премеря с шублера всички бутала колко надстърчат и да да вазема гарнитура според най високото бутало....

А Ако взема най дебелата гарнитура грешно ли е ....в смисъл какъв е недостатъка да е дебела...

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Нед 12 май 2013 22:12

Сега не пипай нищо ! Вече ако се налага да се прави нещо по главата/мотора ,тогава ! Ако е излишно по-дебела гарнитурата се получава нежелано и излишно разреждане на мотора , но това не винаги довежда до кой знае какъв проблем ( палене,работа на ниски обороти..) ..ще си работи колата ..

Потребителски аватар
viktoris
Двигател:

Мнениеот viktoris » Сря 12 юни 2013 23:04

Привет колеги

Свалих главата да сменям гарнитурата че много взе да изхвърля водата,и утре ще я нося да я шлайфат...

Но още се чудя как да почистя блока....как да запуша каналите на маслото да не влизат мръсотий...и това серйозно ли с вибро шлайф машина и шкурка 120 :redface ....после да минавам ли с по финна...няма ли да се надере много ....и какво е пас плоча...

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Чет 13 юни 2013 8:05

Пас-плоча е една мн дебела ламарина (поне 15мм до към 25мм) и мината на шлайф предварително . Като размер- според "нещото" което ще шлайфаш :smile . Но масово е около 110-115 ширина и около 250-350 дължина . Виждал съм и у-желязо ( уайзен), то не е дебело толкова , но явно защото е оребрено- става, направено с две дръжки и скоби по подобие на виброшлайф , да държат шкурката , естествено пак шлайфано откъм конт.повърхност
На мен малко ми се струва едра тази шкурка - 120 :wink аз съм ползвал 240 намзана с масло, като начало и след това още по-фина за накрая.Вече при големи язви... Дупките на болтовете се продухват с компресор, като преди това ги накисваш с нафта , а на маслото - там малко кофти , но при мен беше вс. разглобено и издухах пак с компресора и нея :redface

Потребителски аватар
viktoris
Двигател:

Мнениеот viktoris » Чет 13 юни 2013 12:46

Мерси колега

Ще навирам парцалчта по дупките като шлайфам, па после ще свалям картера да ги вадя ако паднат... :biggrin :biggrin

Шлайфах главата и гледам наместа е пукната покрай дюзите....това нормално ли е...на голфа беше много повече па няма проблеми дано и тук да е така....

Потребителски аватар
viktoris
Двигател:

Мнениеот viktoris » Чет 13 юни 2013 21:18

Колкото и да шлайфам все си остават разни белези по блока....като кръговете от гарнитурата покрай цилиндрите например.....или разни петънца поктай дупките на охлаждането (антифриза)

Не можах да я събера днес че са ми объркали гумичките на клапаните та утре ще взема други

Болтовете на главата мажат ли се с нещо като се навиват

Потребителски аватар
samo_pechka

Мнениеот samo_pechka » Чет 13 юни 2013 21:48

Аз ги топвам леко резбите в двиг.масло .
А за петънцата и язвички по блока ..е няма как да стане на 100% като минато на шлайф :smile пада яко търкане и търпение докато се зачисти добре . Вече ако се търси най-добър резултат , се носи на плосък шлайф блока :smile ма за там се разкоства всичко ...

Потребителски аватар
Ludiq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludiq » Чет 13 юни 2013 23:41

viktoris написа:Мерси колега

Шлайфах главата и гледам наместа е пукната покрай дюзите....това нормално ли е...на голфа беше много повече па няма проблеми дано и тук да е така....

Не е проблем.

Потребителски аватар
viktoris
Двигател:

Мнениеот viktoris » Пет 14 юни 2013 22:01

Събрах двигатела и колата даже запали.... :eek :eek....само дето ми мига лампичката за подгевните свещи и чистачките не спират да работят де....но това са подробности....

А и ми останаха некви болчета и не знам от къде са :yahoo_09

А какво ви е мнението за тези трипластови ,метални някакви такива гарнитури....не бях виждал досега такава....не че много съм се занимавал де...но тази която сложих сега на Elring,пък и предишната беше точно такава ...са с 2 метални части от двете страни,и по средата си е май нормална...

И проблемно ли е че стягах главата без да подгрявам мотора...сега разбрах че след първите 2 стягания дето са на 40 и на 60 нютона се пали двигатела да загрее и тогава се дозатяга 2 пъти по 90°....
Сега не ми останаха дозатягания да стегна още след като я подгрея...

Върни се в “Дизелови агрегати”