Здравейте колеги, имам малък проблем. :)
Имам около 300 литра домашна ракия (преварка) на около година, но е около 60 градуса.
Искъм да я направя пивка и мека - та въпроса ми е какво да и сложа за да стане хубава ?
Колко вода на 100 литра ?. И колко градуса да стане ?
Мускат ???
Глицерин ???
Други овкусители ???
Как се овкусява домашна ракия?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- YordanGergov
- Мнения: 64
- Регистриран на: Чет 20 яну 2011 19:56
- Автомобил: Golf III
- Двигател: AEE
- Местоположение: Sofia
Re: Как се овкусява домашна ракия?
За разреждането, продаваните ракии са на 40 градуса, но според мен това е нисичко. Между 45-55 е нормално, като зависи кой как обича да я пие. Когато правим я оставяме малко над 50, но ние така сме и свикнали. Аз ти препоръчвам да не се доверяваш на някакви формули за разреждане. Взимаш си спиртомера и чашката, сипваш малко вода, хубаво да се омеша с ракията и гледаш на спиртомера. Така докато не ти хареса.
За вкусовете не знам какво е добър вариант, чувал съм, че се продават есенции и слагаш, но не съм запознат.
За вкусовете не знам какво е добър вариант, чувал съм, че се продават есенции и слагаш, но не съм запознат.
- Barboukov
- Мнения: 6090
- Регистриран на: Вто 21 апр 2009 21:35
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Русе
- Контакти:
Re: Как се овкусява домашна ракия?
Кориандър за аромат.
- ivanovkbg
- Мнения: 850
- Регистриран на: Вто 27 мар 2012 12:43
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: BKP 2007 4Motion
- Местоположение: София
Re: Как се овкусява домашна ракия?
Ние слагаме ябълки в ракията и определено става добре.
Иначе, я правим около 45 градуса.
Иначе, я правим около 45 градуса.
- ел.техника
- Мнения: 227
- Регистриран на: Пет 18 май 2012 16:23
- Автомобил: GOLF4 TDI
- Двигател: AGR
- Местоположение: Северозападна BG
Re: Как се овкусява домашна ракия?
Здр.колеги.Малко нескромно,но смея да кажа,че правя страшна сливова и кайсиева.
Та,сипваш в кофата силната ракия,поставяш спиртомера да плува в нея и започваш да добавяш дистилирана или минерална вода тънко,тънко като разбъркваш непрекъснато и следиш спиртомера.Ако ракийката е стара,спираш до 48 градуса.Ако е прясно сварена до 50 спираш,то градусът и ще падне малко.След туй я слагаш в туба от мин.вода и слагаш 10на по дебели черничови цепленки,но от старо боторче.Цвета става страхотен.Или ако искаш и да е полезна ракийката,вместо цепленките накисваш в нея люспите които се намират около ореховите ядки в ореха /кръстатите дебели люспи/.Следиш цвета всеки ден да не потъмнее много.Цвета става същият,вкуса не се променя,но става полезна за щитовидната жлеза.Това може да ти е оправдание пред жената...
Аз лично предпочитам плодовата,пред гроздовата,по мека е.Без джанковицата,тя за мене неструва.
Успех приятелю.



- tdi fen
- Мнения: 4672
- Регистриран на: Пет 05 юни 2009 19:45
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
- Местоположение: София
Re: Как се овкусява домашна ракия?
с минерална и чешмяна вода се размътва и побелява последно сложих чешмяна уж даже пречистена от кана брита ефекта беше че побеля и се замъти като мастика
п.п най хубава става като отлежи в дъбова бъчва
п.п най хубава става като отлежи в дъбова бъчва
- parno
- Мнения: 7309
- Регистриран на: Сря 19 сеп 2007 13:41
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Бургас
- Контакти:
Re: Как се овкусява домашна ракия?
"дъбов чипс" също би ти свършил работа
- daywalker
- Мнения: 425
- Регистриран на: Нед 22 ное 2009 15:32
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: DS
- Местоположение: Сервиза до нас
Re: Как се овкусява домашна ракия?
ivanovkbg написа:Ние слагаме ябълки в ракията и определено става добре.
Иначе, я правим около 45 градуса.
подкрепям,колегата.И ние с един авер от Малинова долина я правим така и е пушка.После на трафопоста всяка вечер по 100г и спим като къпани.

-
- Мнения: 840
- Регистриран на: Вто 14 авг 2012 22:48
- Автомобил: Golf IV
- Двигател: AKL 2000
- Местоположение: Plovdiv
Re: Как се овкусява домашна ракия?
Аз я държах в дъбово буре, стана много хубава, но както казват старите хора бурето пие. Около 5% за една година. С дъбови цепеници също става. Като е много силна си я разреждам в чашката, така заема и по-малко място. Ако решиш да разреждаш, прави го с дестилирана вода. Успех и наздраве!
- suggar
- Мнения: 875
- Регистриран на: Нед 19 авг 2007 19:46
- Автомобил: Seat Ibiza
- Двигател: ASV
- Местоположение: Габрово
Re: Как се овкусява домашна ракия?
(300 литра)х(60 гр.)=(Х литра)х(45 гр.) ПРИМЕРНО!!! в тоя случай доливаш 100л вода. за да ти е мирно наливаш по малко и мериш със спиртомера.
- petko5
- Мнения: 2926
- Регистриран на: Сря 11 апр 2007 18:16
- Автомобил: VW Golf 3
- Двигател: ААМ
- Местоположение: София-Белоградчик-Стара Загора
Re: Как се овкусява домашна ракия?
Аз лично оставам ракията на 55-58гр. и слагам парченца/цепеници/ от сърцевината на "Дъб" поради липса на дъбова бъчва, няма ограничение в количеството...аромата на дъб е невероятен....
Някой слагат "градински чай", черница/дуд/ и т.н.
Друг пример - в интернет можеш да намериш много фирми които предлагат аромати за алкохолната индустрия и можеш да си напривиш ракията по-твой вкус
Ето една от тях:
www.ekohran.com
Някой слагат "градински чай", черница/дуд/ и т.н.
Друг пример - в интернет можеш да намериш много фирми които предлагат аромати за алкохолната индустрия и можеш да си напривиш ракията по-твой вкус

Ето една от тях:
www.ekohran.com
- dimovip
- Мнения: 1085
- Регистриран на: Вто 18 авг 2009 19:16
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: ADR
- Местоположение: Бургас
Re: Как се овкусява домашна ракия?
suggar написа:(300 литра)х(60 гр.)=(Х литра)х(45 гр.) ПРИМЕРНО!!!
Бях го написал преди час, ама къде ми отиде поста незнам.....
- Pokerstars
- Мнения: 323
- Регистриран на: Пон 18 апр 2011 10:47
- Автомобил: Audi A4 B7
- Двигател: 2006
- Местоположение: Sofia
Re: Как се овкусява домашна ракия?
Офф:
На маса сме и точно за това си говорим. Сега петък, събота се очертава голямо събиране, все на пийняци, ако искаш да дам адрес да я донесеш все ще измислим нещо. Гаранция!

п.п. Да ти имам и проблема брат.
На маса сме и точно за това си говорим. Сега петък, събота се очертава голямо събиране, все на пийняци, ако искаш да дам адрес да я донесеш все ще измислим нещо. Гаранция!



п.п. Да ти имам и проблема брат.

- speed_kmg
- Мнения: 263
- Регистриран на: Вто 02 фев 2010 18:21
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: СОФИЯ
Re: Как се овкусява домашна ракия?
Благодаря за съветите колеги ! А какво ще кажете за глицерина ?
- siso_k
- Мнения: 1221
- Регистриран на: Вто 10 авг 2010 9:29
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Местоположение: Ветровития град
- Контакти:
Re: Как се овкусява домашна ракия?
За да стане мека сложи и горнобанка минерална вода - от чичо ми който е лекар знам че заради Ph-то на тая вода (което мисля че беше около 8) ракията става мека. Ако се разреди с дестилирана вода ще стане твърда. След като я разредип както казаха колегите по-горе слагаш черница или дъб или мише и я докарваш на цвят, а и допълнително става по-мека.
ДРУГО НЕ ТИ ТРЯБВА ДА СЛАГАШ!!!
ДРУГО НЕ ТИ ТРЯБВА ДА СЛАГАШ!!!
Върни се в “ОФФ-Топик - други”
Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 61 госта