Как се овкусява домашна ракия?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
speed_kmg
Мнения: 263
Регистриран на: Вто 02 фев 2010 18:21
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: СОФИЯ

Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот speed_kmg » Вто 14 май 2013 18:47


Здравейте колеги, имам малък проблем. :)
Имам около 300 литра домашна ракия (преварка) на около година, но е около 60 градуса.
Искъм да я направя пивка и мека - та въпроса ми е какво да и сложа за да стане хубава ?
Колко вода на 100 литра ?. И колко градуса да стане ?
Мускат ???
Глицерин ???
Други овкусители ???




Потребителски аватар
YordanGergov
Мнения: 64
Регистриран на: Чет 20 яну 2011 19:56
Автомобил: Golf III
Двигател: AEE
Местоположение: Sofia

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот YordanGergov » Вто 14 май 2013 19:22


За разреждането, продаваните ракии са на 40 градуса, но според мен това е нисичко. Между 45-55 е нормално, като зависи кой как обича да я пие. Когато правим я оставяме малко над 50, но ние така сме и свикнали. Аз ти препоръчвам да не се доверяваш на някакви формули за разреждане. Взимаш си спиртомера и чашката, сипваш малко вода, хубаво да се омеша с ракията и гледаш на спиртомера. Така докато не ти хареса.

За вкусовете не знам какво е добър вариант, чувал съм, че се продават есенции и слагаш, но не съм запознат.


Потребителски аватар
Barboukov
Мнения: 6090
Регистриран на: Вто 21 апр 2009 21:35
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Русе
Контакти:

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот Barboukov » Вто 14 май 2013 19:27


Кориандър за аромат.


Потребителски аватар
ivanovkbg
Мнения: 850
Регистриран на: Вто 27 мар 2012 12:43
Автомобил: Passat B6
Двигател: BKP 2007 4Motion
Местоположение: София

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот ivanovkbg » Вто 14 май 2013 19:48


Ние слагаме ябълки в ракията и определено става добре.
Иначе, я правим около 45 градуса.


Потребителски аватар
ел.техника
Мнения: 227
Регистриран на: Пет 18 май 2012 16:23
Автомобил: GOLF4 TDI
Двигател: AGR
Местоположение: Северозападна BG

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот ел.техника » Вто 14 май 2013 20:03


Здр.колеги.Малко нескромно,но смея да кажа,че правя страшна сливова и кайсиева. :redface Та,сипваш в кофата силната ракия,поставяш спиртомера да плува в нея и започваш да добавяш дистилирана или минерална вода тънко,тънко като разбъркваш непрекъснато и следиш спиртомера.Ако ракийката е стара,спираш до 48 градуса.Ако е прясно сварена до 50 спираш,то градусът и ще падне малко.След туй я слагаш в туба от мин.вода и слагаш 10на по дебели черничови цепленки,но от старо боторче.Цвета става страхотен.Или ако искаш и да е полезна ракийката,вместо цепленките накисваш в нея люспите които се намират около ореховите ядки в ореха /кръстатите дебели люспи/.Следиш цвета всеки ден да не потъмнее много.Цвета става същият,вкуса не се променя,но става полезна за щитовидната жлеза.Това може да ти е оправдание пред жената... :mhihi Аз лично предпочитам плодовата,пред гроздовата,по мека е.Без джанковицата,тя за мене неструва. :a045 Успех приятелю.


Потребителски аватар
tdi fen
Мнения: 4672
Регистриран на: Пет 05 юни 2009 19:45
Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
Двигател: TDI AGR
Местоположение: София

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот tdi fen » Вто 14 май 2013 20:17


с минерална и чешмяна вода се размътва и побелява последно сложих чешмяна уж даже пречистена от кана брита ефекта беше че побеля и се замъти като мастика
п.п най хубава става като отлежи в дъбова бъчва


Потребителски аватар
parno
Мнения: 7309
Регистриран на: Сря 19 сеп 2007 13:41
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Бургас
Контакти:

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот parno » Вто 14 май 2013 20:22


"дъбов чипс" също би ти свършил работа


Потребителски аватар
daywalker
Мнения: 425
Регистриран на: Нед 22 ное 2009 15:32
Автомобил: VW Passat
Двигател: DS
Местоположение: Сервиза до нас

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот daywalker » Вто 14 май 2013 20:23


ivanovkbg написа:Ние слагаме ябълки в ракията и определено става добре.
Иначе, я правим около 45 градуса.


подкрепям,колегата.И ние с един авер от Малинова долина я правим така и е пушка.После на трафопоста всяка вечер по 100г и спим като къпани. :beer


batmit
Мнения: 840
Регистриран на: Вто 14 авг 2012 22:48
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL 2000
Местоположение: Plovdiv

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот batmit » Вто 14 май 2013 20:23


Аз я държах в дъбово буре, стана много хубава, но както казват старите хора бурето пие. Около 5% за една година. С дъбови цепеници също става. Като е много силна си я разреждам в чашката, така заема и по-малко място. Ако решиш да разреждаш, прави го с дестилирана вода. Успех и наздраве!


Потребителски аватар
suggar
Мнения: 875
Регистриран на: Нед 19 авг 2007 19:46
Автомобил: Seat Ibiza
Двигател: ASV
Местоположение: Габрово

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот suggar » Вто 14 май 2013 20:29


(300 литра)х(60 гр.)=(Х литра)х(45 гр.) ПРИМЕРНО!!! в тоя случай доливаш 100л вода. за да ти е мирно наливаш по малко и мериш със спиртомера.


Потребителски аватар
petko5
Мнения: 2926
Регистриран на: Сря 11 апр 2007 18:16
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ААМ
Местоположение: София-Белоградчик-Стара Загора

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот petko5 » Вто 14 май 2013 20:32


Аз лично оставам ракията на 55-58гр. и слагам парченца/цепеници/ от сърцевината на "Дъб" поради липса на дъбова бъчва, няма ограничение в количеството...аромата на дъб е невероятен....
Някой слагат "градински чай", черница/дуд/ и т.н.
Друг пример - в интернет можеш да намериш много фирми които предлагат аромати за алкохолната индустрия и можеш да си напривиш ракията по-твой вкус :wink
Ето една от тях:
www.ekohran.com


Потребителски аватар
dimovip
Мнения: 1085
Регистриран на: Вто 18 авг 2009 19:16
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR
Местоположение: Бургас

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот dimovip » Вто 14 май 2013 20:36


suggar написа:(300 литра)х(60 гр.)=(Х литра)х(45 гр.) ПРИМЕРНО!!!

Бях го написал преди час, ама къде ми отиде поста незнам.....


Потребителски аватар
Pokerstars
Мнения: 323
Регистриран на: Пон 18 апр 2011 10:47
Автомобил: Audi A4 B7
Двигател: 2006
Местоположение: Sofia

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот Pokerstars » Вто 14 май 2013 20:37


Офф:
На маса сме и точно за това си говорим. Сега петък, събота се очертава голямо събиране, все на пийняци, ако искаш да дам адрес да я донесеш все ще измислим нещо. Гаранция! :mhihi :mhihi :mhihi

п.п. Да ти имам и проблема брат. :drunk


Потребителски аватар
speed_kmg
Мнения: 263
Регистриран на: Вто 02 фев 2010 18:21
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: СОФИЯ

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот speed_kmg » Вто 14 май 2013 20:44


Благодаря за съветите колеги ! А какво ще кажете за глицерина ?


Потребителски аватар
siso_k
Мнения: 1221
Регистриран на: Вто 10 авг 2010 9:29
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Местоположение: Ветровития град
Контакти:

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот siso_k » Вто 14 май 2013 21:02


За да стане мека сложи и горнобанка минерална вода - от чичо ми който е лекар знам че заради Ph-то на тая вода (което мисля че беше около 8) ракията става мека. Ако се разреди с дестилирана вода ще стане твърда. След като я разредип както казаха колегите по-горе слагаш черница или дъб или мише и я докарваш на цвят, а и допълнително става по-мека.

ДРУГО НЕ ТИ ТРЯБВА ДА СЛАГАШ!!!



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 61 госта