Как се овкусява домашна ракия?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
yordannnnnn
Мнения: 616
Регистриран на: Пет 25 май 2012 21:42
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABS 93
Местоположение: СтараЗагора

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот yordannnnnn » Сря 15 май 2013 23:13


да се разреди домашна ракия да 43-44 градуса си е направо противозаконно :banghead




Потребителски аватар
AE86
Мнения: 1076
Регистриран на: Вто 27 окт 2009 12:22
Автомобил: Jetta mkII
Двигател: PN 1989
Местоположение: Русе

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот AE86 » Сря 15 май 2013 23:32


В нас ракията се пие около 53-55 градуса като се оцветява с трески черница.Придава мек вкус и става цветна като уиски.Вече който както му харесва си прави питието.Аз бяла ракия не пия :) Наздраве :drunk :beer


Потребителски аватар
Stivi
Мнения: 8367
Регистриран на: Пет 02 дек 2005 20:19
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Правец-Поморие

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот Stivi » Сря 15 май 2013 23:39


Дъбово буре и ракията стои в него докато стане време да направи място за следващата /тоест около година/ ,за аромат -мускатова есенция и мааалко захар ! Вярно че бурето пийва,ама последната източена /че и през годината си се точи регулярно/ е нЕма такъв цвят и вкус ! И си я разреждам до около 42 градуса,ако искам да си горя хранопровода има по-ефективни начини от това да пия 55 градусова ракия !


Потребителски аватар
ел.техника
Мнения: 227
Регистриран на: Пет 18 май 2012 16:23
Автомобил: GOLF4 TDI
Двигател: AGR
Местоположение: Северозападна BG

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот ел.техника » Чет 16 май 2013 6:29


Абе хора,човека започна с това как да......еди си какво 300 л.ракия.Като какво дъбово буре трябва да вземе?И на това немане,300л.дъбово буре ,или каквото и да е там, ще е към 500,600 лв. :eek Всеки знае с пари,дайте тънки съвети... :drunk


azrod
Мнения: 1178
Регистриран на: Сря 07 апр 2010 22:42
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Местоположение: Асеновград/ Пловдив
Контакти:

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот azrod » Чет 16 май 2013 15:09


Аз казах по два месеца да я държи. Значи няма и 100л буре, ама се купува веднъж и е ВЕЧНО освен ако не го скапеш от мундарлък! На по два месеца си ги менка и напдисва коя миналата колко време седяла дъръ-бъръ. Че пие бурето пие ама да ми кажете, че "пуска" влошаващи екстракти е несериозно. Не съм го измислил аз, а не ми се вярва поколение след поколение да си съсипват ракията и ИНДЖИНИЪ да ми обяснява да слагам захар :thumb_down изобщо не й трябва нито горяла, нито негоряла захар. Ако толкова държиш направи си проба с 1-2 литра със захарта, но не прави зян голямо количество.
Както виждаме един му харесва 42, друг 45, друг 50, друг 55 градусова ракия така че няма да имаме пълно единомислие по тая тема :)


Потребителски аватар
Krasi
Мнения: 673
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 12:37
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: ПЛЕВЕН

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот Krasi » Чет 16 май 2013 15:18


Знаех си, че някой ще спори, но все пак не подценявай и не се подигравай на хората, които са ги учили тия неща по 5 години...


azrod
Мнения: 1178
Регистриран на: Сря 07 апр 2010 22:42
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Местоположение: Асеновград/ Пловдив
Контакти:

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот azrod » Чет 16 май 2013 16:17


Виж сега, те и във Винпром Пещера има сума ти инжинери дето мислят как от етилови спиртове да излезе що-годе алкохол, а не от грозде, ама това не означава, че им свалям шапка!


Потребителски аватар
freestyler911
Мнения: 2609
Регистриран на: Съб 29 мар 2008 14:20
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996
Местоположение: София

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот freestyler911 » Чет 16 май 2013 22:05


'Ората от л@йна луканка направиха вие за една ракия ...

Опитвал съм и от дъбова бъчва и от 10л. туба мин. вода с дъбов чипс, и с дъбова треска или черница ... Една е истината и тя е на следващите редове.

Най-много харесвам отлежалата няколко месеца в дъбова бъчва ... просто друга става, по мека и приятна, а аромата на грозде се подсилва и се оцветява приятно. И не я разваляй с други елачи ....

:drunk


Петър Петров
Мнения: 1139
Регистриран на: Вто 03 юли 2007 23:03
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Нови Искър

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот Петър Петров » Чет 16 май 2013 22:36


Гроздова! Ако не е гроздова? Ако е неква мешавица от няколко различни плода и така в продължение на няколко години я сипва в едно и също буре, става кофти


Потребителски аватар
Barboukov
Мнения: 6090
Регистриран на: Вто 21 апр 2009 21:35
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Русе
Контакти:

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот Barboukov » Пет 17 май 2013 13:42


mirkata 4020 написа:
Barboukov написа:Кориандър за аромат.

Това е истината.Има го на зърна само ги счукай леко и ги сложи в тензухче.

Точно за зърна иди реч. Едва ли някой ще сложи листата или цвета :screwy
Грозданката с кориандър става страхотна.


Потребителски аватар
freestyler911
Мнения: 2609
Регистриран на: Съб 29 мар 2008 14:20
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996
Местоположение: София

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот freestyler911 » Пет 17 май 2013 14:40


Аз пък не го харесвам кориандъра в ракията. ... Не ми харесва. По ми отива тая подправка на телешко.


Потребителски аватар
barezifranko
Мнения: 999
Регистриран на: Вто 17 ное 2009 14:34
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993
Местоположение: Haskovo

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот barezifranko » Съб 18 май 2013 9:00


Аз последните няколко пъти правя следното: взимам 400 гр стафиди и ги завързвам с марля и ги пускам в бидона с ракията, отделно пускам и трески от черница. Толкова години се "мъчех" да пия бяла ракия, но сега открих ИСТИНАТА. Наздраве !



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 39 госта