passenger написа:Подкрепям с две ръце. Два пъти купувах филтър и то по за около 30 лева преди 5-6 години и се задръстваха за има няма 2-3 месеца.
Сам си направих мрежа, понеже бях с кутия + филтър (изрязах една от строителна такава), чорапогащник отгоре и това е.
Със сигурност ще забършеш вътре таблото да кажем 2-3 пъти повече годишно, но мисля че като за 60-70 спестени лева за 2 филтъра (пак годишно) си е направо екстра.
Айде чорапогащника е бонус от жените.
Всъщност изобщо не е проблема само в праха по таблото, който ще бършеш...същия този прах остава и по вентилатора и по радиаторите (вътрешните воден и климатичен).От това губиш следните неща :
- климатичния гние,защото този прах + влагата стават на едно като каша и задържа влагата и радиатора за няколко години е довиждане.
- ако случайно праха не остане там, се полепва по ламелите на отоплителния радиатор и той спира да може да топлоотдава като хората и резултата е, че си намаляваш топлото зимата.
-този прах полепва по греста,която смазва втулките на вентилатора и той започва да скърца,да вие,да се върти по-бавно (и да грее повече) и резултата е ясен - износва се доста по-бързо.
-най-вече губиш от това, че този прахоляк постоянно го дишаш разбира се.
Чорапогащника е с много по-голяма пропускливост от който и да е филтър, защото чорапогащника е плат,било то и фин, а ф-ра е хартия. Има филтри за В3/В4 за по 15лв (и понеже не знам дали не говориш за В5-цата в случая, за нея има и за по 12лв