АФН на трансформаторно масло

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: АФН на трансформаторно масло

Мнениеот stefan4o » Сря 22 май 2013 7:30

А при положение, че тия коли горят 4 градско и 3 извънградско не виждам как ви се занимава с такива експерименти :stumm

vankera
Автомобил: passat 1.9 TDI
Двигател:

Мнениеот vankera » Сря 22 май 2013 8:54

Разменям си Пасата за такъв дето ще ми гори 4 в града и 3 на дълъг път,че тоя по малко от 6.5 в града не ми пада,а на дълго по-малко от 4.5 никога не съм го свалял !!!

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 22 май 2013 12:34

:icon_lol Де да беше вярно - 4 на сто градско :eek ...и с въже да те дърпат пак ще папа повече :stumm

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Сря 22 май 2013 12:47

samo_pechka написа:Чета темата от началото и. Знаем за какво се ползва тр. масло . Но мн хора не знаят,че се подменя периодично в трафовете и всички в един глас надигат: крадна го ! След определен период му падат диелектричните свойства и го подменят. А какво го правят "старото" .. :mhihi познахте ! Тънкия момент - маслото има ниско цетаново число, т.е. не е подходящо за DI мотор,но при съотношение 2:1 нафта:масло ,би трябвало да стане :neutral . Виж за предкамерен ... там е ясно :Mr Green Fun По-сериозния проблем за мен е как да се отстрани наличната влага в маслото щото точно поради тази причина го сменят в трафовете.Някой ще каже ,бе то масло и вода смесва ли се ?? Явно ,,че се "смесва" :redface Има и още едно "малко" притеснение спец за AFN и други с пром.геометрия на турбото : ще доведе до затлачване на геометрията си мисля ( особено и ако се кара с "малко" газ и градско).Абе умната ..йофтеното излиза често през носа :stumm

:th_up
Виждал съм геометрията след каране с такова масло - няма чистене.

п.с. маслото от трафовете от доста години не го сменят. Цифра си е като се има в предвид че в един има около 100т. Има специална станция, колкото фургон, която дехидрира маслото, като минава през нея.(това съм го виждал в ТЕЦ-вете)

Потребителски аватар
dispatch
Автомобил: Passat В6 HighLine 2010
Двигател: CBBB DSG6 02Е

Мнениеот dispatch » Сря 22 май 2013 20:26

Трансформаторното масло, ново е доста скъпо - около и малко над цената на пълна синтетика двигателно масло, добра марка.
За това маслото от подстанциите и централите (ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ, ГЕЦ, ВяЕЦ и т.н.) периодично се "преварява" чрез специални подвижни станции. Това представлява грубо казано дехидратация и повишаване визкозитета на маслото, което от своя страна повишава и диелектричните му свойства. Това се налага от факта, че по време на нормалната му експлоатация има кратки моменти, в които трафо-машината работи в режим на претоварване, а дори и в режим на късо съединение. Това загрява маслото и в него се отделят газове, а след последващо изстиване се получава конденз.
При трафо-машините по трафопостовете в гамата от 25kVA до 1000kVA (над 1000 в много редки случаи се ползват и то в големите градове) маслото не се подменя, т.к. режими на късо съединение много по-рядко се случват.

И така: трансформаторното масло, което се намира на черния пазар е или от изведена от експлоатация трафо машина (работило една камара време), или източено от някой трафопост (възможно е маслото да е ново, ако машината е била сравнително нова) или от някъде намерено ново. В общи линии и в трите варианта маслото най-вероятно е крадено. Не обвинявам никого, нито пък се заяждам с някого, просто искам колегите горе/долу да си изяснят нещата.

Аз лично никога не бих сипал на моята кола такова масло, в каквато и пропорция да е смесено с нафта.

Когато се източи маслото от една трафо-машина от трафопост, машината не изгаря веднага. В зависимост от натоварването може да изкара от 1 до 4 - 5 дена понеже функциите на маслото са освен за изолация между навивките на намотките, а и за охлаждане! По време на работа трансформатора се загрява и ако няма какво да го охлади, намотките прегряват и се стапят, съответно трафомашината изгаря. Спира тока на хората, а подмяната на един трансформатор в трафопост може да отнеме от 4 до 15 часа, а по някога, когато е трудно достъпен терена - над 24 часа.
Не искам да засягам хората, които избират да карат с такова масло - най-вероятно рискуват да си повредят мотора заради финансови причини... те си знаят.
Без лоши чувства... просто изчетох доста мнения и изглежда доста от хората не са на ясно от къде идва това масло.
Поздрави на всички! :c020

slavi77_bs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот slavi77_bs » Чет 23 май 2013 18:11

Маслото е чисто ново не се краде от трафове

Потребителски аватар
Freakylol
Автомобил:
Двигател: asz++

Мнениеот Freakylol » Чет 23 май 2013 18:31

С предната ми кола ( пасат б4 1.9 90кс ) една зима напълних резервоара с трансформаторно масло само и цяла зима изкарах с него без никакви проблеми :)

Потребителски аватар
Apokaliptiko
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1998 AFN

Мнениеот Apokaliptiko » Чет 23 май 2013 21:48

Да не стане само, че евтините неща после излизат по скъпо. Аз също чета темата отначалото, бих казал, че на 40 литра дизел няма да е проблем поне според мен 20 литра масло. Но не бих го правил системно, ако аз бях на твое място. Аз примерно на един резервоар слагам по 500 мл. двутактово масло.

V@lDo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот V@lDo » Чет 23 май 2013 22:00

...

Последна промяна от V@lDo на Нед 16 юни 2013 20:42, променено общо 4 пъти.

Потребителски аватар
Apokaliptiko
Двигател: 1998 AFN

Мнениеот Apokaliptiko » Чет 23 май 2013 22:06

V@lDo написа:Хаха умрях от смях, честно. По модерно е да се кара с олио от фритюрниците, хем мирише на пържени картофки след теб.
Трансформаторно масло се сменя на прекъсвачите, не на трафовете. Трансформаторите ги оставете на мира да си бръмкат.

Ето един човек, от който може да се поучим, хем от така нареченото трансформаторно масло, хем и от дизеловите агрегати. :th_up

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 23 май 2013 22:20

Човекът работи в EVN все пак :mhihi

V@lDo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот V@lDo » Чет 23 май 2013 22:30

///

Последна промяна от V@lDo на Нед 16 юни 2013 20:42, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Freakylol
Автомобил:
Двигател: asz++

Мнениеот Freakylol » Пет 24 май 2013 11:40

На сегашната ми кола не бих сложил трансформаторно та ако ще и за 50 стотинки/литъра да ми го дават :) Просто пасата вървеше на всичко и не ме бъркаше да го напълня само с масло :)

slavi77_bs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот slavi77_bs » Вто 28 май 2013 20:25

20л нафта 7л масло-100км минати,първи впечатления,мощност същата,а за звука..... не мислех,че този двигател може да е толкова тих

Потребителски аватар
dimovip
Двигател: ADR

Мнениеот dimovip » Вто 28 май 2013 21:08

колега от къде ти пздна това масло ако не е тайна, може на Л.с, че и на мен ми трябва маааааалко :)

Върни се в “Дизелови агрегати”