голф 3 1.6 моно ABU проблем при включване на задна

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
GL 1.6
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GL 1.6 » Нед 24 яну 2010 1:54

проблема е следния смених лагер и притискателен диск на съединителя и след 3 4 дена каране когато тръгна да вкарвам задна скотост се усеща как ми стържат зъбните колела това става когато го правя при плавно и леко вкарване на задна преди не го правеше.За да избегна стъргането на зъбните колела трябва да вложа доста сила и бързина, но тогава се получава едно придърпване на колата. ще съм благодарен ако някой може да помогне колата е голф 3 1.6 моно двигател ABU.

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Re: проблем при включване на задна

Мнениеот zdravko_jett » Нед 24 яну 2010 9:47

колега как така придърпва искаш да кажеш че тръгва,пробваи длаи така ше ти прави ако понапомпиш педала смисъл ако си с помпа да не би да има въздух дамм,ако беше така щеше и на другите предавки да имаш проблем,а с другите предвки нямаш проблем така ли ? да не би нещо от лосовата система или тоя тип беха с жила

Потребителски аватар
Zerga3GT
Автомобил: Golf A3
Двигател: ABU 94
Контакти:

Мнениеот Zerga3GT » Нед 24 яну 2010 13:22

Аз съм същия работата е там че няма синхронизатор на задната и стърже единствения начин е като на газката на възможно наи ниски обороти мушкаш и 50/50 може да успеееш без да застърже а за предръпването така си е не се притеснявай така си е поне при мене вече 2 година

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Нед 24 яну 2010 13:36

ами да няма синхронизатор и +тва се обръща движението на зад и затова се спира на пълно преди да вкл задна иначе хърка,ама маи няма смисъл да има синхронизатор на задна. междодругото и при мен понякога прехърква на задна понякога влиза мазно не съм го забелязал само на моята и на голфа на един пр.

Потребителски аватар
SpeeDLine
Автомобил: Audi A3 1.8T
Двигател: AGU 1998

Мнениеот SpeeDLine » Нед 24 яну 2010 13:42

Пробвай леко да мръднеш на първа и тогава задна да видиш дали ще има разлика ;)

Потребителски аватар
Zerga3GT
Автомобил: Golf A3
Двигател: ABU 94
Контакти:

Мнениеот Zerga3GT » Нед 24 яну 2010 14:05

Абе общо взето спираш вкарваш на първа и след това задна и друго има когато не е загряла и държи 1200+ оборота пак хърка задната

виждал съм отворена кутия зъбчатката на задната е около 3см широка а от това хъркане около 1.2 см бяха изядени колата беше на 260000км

Потребителски аватар
GL 1.6
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GL 1.6 » Нед 24 яну 2010 18:38

Сменяваха ми биелни лагери и 4-те броя скоростната котия сваляли се и има ли вариант да не са сложили праилно нещо след това имам предвит дали да са пропуснали да ми затегнат лоста където оправлява включването при двигатела

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пон 03 юни 2013 16:05

За да не отварям нова тема, ще пиша в темата на колегата! И аз имам същия проблем, задна предавка не влиза както трябва, колата е спряна двигателя работи а педала на съединителя е натиснат до доло! Слагам задна бавно и нежно и почва едно Гърррррр :banghead Пробвам пак, и пак Гъррррр :banghead :gruebel Пускам педала на съединителя, натискам го пак, и пак вкарвам задна, и няма проблем! От какво ли го прави?
Сега пробвах да вкарам задна и нямаше проблем, от 20 пъти 20 пъти си влезна като в дома си :gruebel Някой да даде жокер? :eek

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 03 юни 2013 16:14

Аз съм стигнал до следните наблюдения :
-при обратен съединител ( повечето мотори на Голф 3 и Голф 4),ако се износи платото, още известно като "чиния", което седи върху притискателния диск,започва да се лигави точно задна.Ту се лигави,ту не,защото оста натиска на различно място центъра на платото и съответно понякога включва добре,понякога не (различен е хода,според износването на центъра на платото).Затова като се разглоби този съединител,се сменя всичко комплект - феродо,притискател,платото и пружината,която го държи...иначе ще се лигави след това.
-още една особеност - скоростните кутии на VW имат доста инерция на валовете. За да се включи задна нормално, без да има стържене, трябва колата да е спряла на място,да се натисне съединителя,да се изчака 2-3 секунди и тогава да се бутне лоста към задна.Ако съединителя е изправен,трябва да си влезе идеално.
-ако колата е с хидравлични помпи на съединителя (голф 4 и 2.0 16V на голф 3), тогава може и някоя помпа да се лигави и да отделя различно във всеки един момент (съответно ту ще влиза идеално задна,ту не...задна е най-капризна,защото не е синхронизирана,иначе и на другите ще се усеща).
-ако колата е със саморегулиращо се жило (голф 3), тогава може и самореглажа на жилото да се лигави...при всяко натискане ще има различно поведение и съответно понякога задна ще влиза добре,понякога няма да влиза добре...
С две думи - трябва да се огледа всичко внимателно, за да стане ясно къде е драмата.
:beer

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пон 03 юни 2013 17:02

zfa159 написа:-ако колата е със саморегулиращо се жило (голф 3), тогава може и самореглажа на жилото да се лигави...при всяко натискане ще има различно поведение и съответно понякога задна ще влиза добре,понякога няма да влиза добре...
С две думи - трябва да се огледа всичко внимателно, за да стане ясно къде е драмата.
:beer

Да колега, колата е Голф 3 1.4 с самореголиращо се жило! Пролбема със задна ми го прави точно пред нас, когато карам на 1-ва и трябва да спра пред гаража, натискам съединитела до доло, колата спира напълно без да се движи, и тръгвам да вкарам задна и гъРРрР, А съм сигурен, че я вкарвам както трябва!
С останалите скорости нямам проблем със този шум. Понякога не мога да вкарам 2-ра но при 2-ри опит си влиза мазно! Само ме притеснява да няма проблем със скоростите, че там е дебела работата!
Маслото на скоростите съм го проверил преди 8 месеца, и си имаше, протече от пробката.
Казах на майстора да го сменим. Само, че той не се съгласи, защото е светло (като ново масло) Според мен има добавка във скоростите, и затова не се съгласи човека! Но се надявам да не е голям проблема със задна, че лошо! Много благодаря колега zfa159 за изчерпателния отговор! Много си далче, иначе на драго сърце бих докарал колата да я погледнеш срещу заплащане! :a045

Jack Krauser
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jack Krauser » Пон 03 юни 2013 17:39

my heart iS iCe написа:За да не отварям нова тема, ще пиша в темата на колегата! И аз имам същия проблем, задна предавка не влиза както трябва, колата е спряна двигателя работи а педала на съединителя е натиснат до доло! Слагам задна бавно и нежно и почва едно Гърррррр :banghead Пробвам пак, и пак Гъррррр :banghead :gruebel Пускам педала на съединителя, натискам го пак, и пак вкарвам задна, и няма проблем! От какво ли го прави?
Сега пробвах да вкарам задна и нямаше проблем, от 20 пъти 20 пъти си влезна като в дома си :gruebel Някой да даде жокер? :eek

Първо виж, дали има достатъчно масло в скоростната кутия. Че като го хване липсата и започват описаните от теб по-горе проблеми.
(Упс, сега видях, че си написал, че има масло. В такъв случай остава да проверите останалите механизми по съединителя, както те е посъветвал колегата по-горе)

Последна промяна от Jack Krauser на Пон 03 юни 2013 17:47, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пон 03 юни 2013 17:41

Проверих го маслото преди 8 месеца, и след развиване на винт-а си протече масло, майсторите казаха, че няма нужда от доливане! :a045
А този проблем със задна, не го прави постоянно, само на моменти когато се движа и спра, натискам съединитела да вкарам задна и се почва :no

Потребителски аватар
vlad1.8mi
Автомобил: VW Passat Variant
Двигател: 1.8T+ AEB 1999

Мнениеот vlad1.8mi » Пон 03 юни 2013 18:46

Колега повери дали в алуминиевият междинен детайл(този,който свързва пръта от скоростния лост с пръта на скоростната кутия)има хлабина-с времето се износва(счупва)една пластмасова втулка(ф10 към ф15 дълга 20мм).По този начин хода надолу за задна скорост не се изпълнява до край,което води до затрудненото й включване.Дано си ме разбрал :rolleyes

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Re: голф 3 1.6 моно ABU проблем при включване на задна

Мнениеот my heart iS iCe » Вто 04 юни 2013 17:33

Проверих с ръка, размърдах нагоре надоло, няма фрапираш луфт! Но този проблем не го прави всеки път, на месец да го направи 1 път :confused

Потребителски аватар
pecata12310
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pecata12310 » Вто 30 юли 2013 17:00

Моята е голф 3 1.4 ABD 1992г. и имам същия проблем. В началото трудно с прехъркване включва задна. След известно време почва да прави проблеми и при превключване в движение на втора, ако се налага потегляне от място и на първа. В началото и аз мислех след изчитане на всичко по темата, че проблема е в саморегулиращото жило. Оказа се тампона между лоста от скоростната кутия и хамута на щангата от лоста в купето - скъсан едностранно и по тази причина не може да се намести в съответната вилка - поз. 7 от схемата.
Изображение

Последна промяна от pecata12310 на Вто 30 юли 2013 17:18, променено общо 1 път.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”