Въпрос за връзване на вентилатор към дизелов двигател

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
stypkata
Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
Двигател: AEK

Въпрос за връзване на вентилатор към дизелов двигател

Мнениеот stypkata » Пет 07 юни 2013 21:18

Здравейте колеги.
Искам да свържа един вентилатор към двигателя на лодката си,който е от микробус Рено Трафик 2.1D (без турбо).Ако го свържа на акумулатора ще трябва при всяко палене и гасене да го включвам и изключвам ръчно,което не искам.Въпроса е от коя част на двигателя да взема 12 волта за вентилатора,че да се включва при всяко палене и да се изключва при всяко гасене сам?
Прикачени файлове
1.jpg
2.jpg

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: Въпрос за връзване на вентилатор към дизелов двигател

Мнениеот samo_pechka » Пет 07 юни 2013 22:11

Освен през реле към клапана за гасене на ГНП-ето . Кабела към клапана да е управляващата верига на релето , предплагам ,че едно реле за фарове ще ти свърши работа .

Потребителски аватар
shotik
Автомобил: Seat Cordoba Vario 2000
Двигател: ALM 1.6 MPI 2000
Контакти:

Мнениеот shotik » Съб 08 юни 2013 4:40

Поръчай си от Варна този терморегулатор http://constructor.bg/shop/product_info.php?products_id=9940 .

Аз такъв съм си монтирал на колата и съм задал да включва вентилатора на 90 градуса и да изключва на 86.Монтажа е елементарен,датчика го прикрепяш около главата на подходящо място ,електрическата част да е на защитено място от водата,щом ще е на лодка и платката може да я вградиш на пулта.

Ето как е на колата ми вграден,но е правено от приятел,познаващ електрониката и раздели платката на две ,дисплея е вграден,а другата част с релето е под таблото.

Изображение

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Съб 08 юни 2013 12:20

С едно реле, което се управлява от тънкия кабел на алтернатора :smile

Потребителски аватар
shotik
Автомобил: Seat Cordoba Vario 2000
Двигател: ALM 1.6 MPI 2000
Контакти:

Мнениеот shotik » Съб 08 юни 2013 19:29

Winner25 написа:С едно реле, което се управлява от тънкия кабел на алтернатора :smile

Това също е начин ,но защо трябва да работи постоянно този вентилатор,мисля ,че той ще е необходим при достигане на работната температура?

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Нед 09 юни 2013 7:17

Постоянно ли искаш да работи или само когато трябва?
Има вариант при който със малко ТНТМ да го направиш както си е оригинално сама да си пуска перката и да я гаси . За целта ти трябва един брой датчик за включване на перка и фланец на който да се монтира. Фланеца можеш да си го направиш от обикновена тръба на която се заварява гайка със подходящата за датчика резба. Така след като отвори термостата охладителната течност ще нагрее датчика и като стигне стойност Х ще включи перката. На транспортер Т3 има датчик за перка със две степени със каталожни данни първа степен включва на 87 градуса и изключва на 76 градуса втора степен включва на 93 градуса и изключва на 82 градуса. Комбиниран със подходящият термостат мисля че няма да имаш никакви грижи. Има и датчици които работят на по-висока температура.

Потребителски аватар
stypkata
Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
Двигател: AEK

Мнениеот stypkata » Съб 29 юни 2013 9:32

Не съм писал,че трябва да се включва според някаква стойност на температурата.Вентилатора трябва да върти винаги когато двигателя работи.За сега съм го включил директно на клемата за акумулатора и постоянно вкарвам и изкарвам бързата връзка,което не е трудно но си е занимавка и отнема ценно време през което може да се хване някоя риба например :) Ще го пробвам това с релето управлявано от тънкия кабел на алтернатора.Изглежда ми по-евтин вариант от варненската схема

Върни се в “ОФФ-Топик - други”