passat b3 покупка

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
dando
Автомобил:
Двигател:

Re: passat b3 покупка

Мнениеот dando » Пет 07 юни 2013 21:44

Здравейте, колеги,

Приятно ми е да се запознаем :)
Извинявам се, че вероятно въпросите ми са дискутирани вече.
Студент съм и си търся автомобил, който да бъде евтин за поддръжка и с по-скромни разходи за гориво, данък и гражданска отговорност. Често ще се ползва за излизане извън града (София), предимно за тренировки с авиомодели, но ще се кара и в града. Понякога ще се налага да работи на място в продължение на 4-5 часа за деня (ще се зареждат акумулаторите на самолетите, показани по-долу).
В момента семейният автомобил е Lancia Kappa 2.0 V.I.S., 155 к.с., седан. Колата е доста комфортна, но има висок разход на гориво (бензин) и трудно в нея биха могли да се съберат двама души и два авиомодела, като например тези:
Изображение
(автомобилът е Dodge Caravan). На снимката са показани само телата на двата авиомодела, но техните полукрила са сравнително компактни.
Lancia-та е на баща ми, който е твърдо против монтирането на газова уредба. Заради това считам, че би било подходящо да взема автомобил, който да е по-икономичен от гледна точка на горивото. Не знам обаче дали ще мога да се справя и с другите разходи.
За момента много ми харесват Passat B3 и B4, както и Golf 3 комби, с двигател 1,8 (ABS), моноинжекцион и с газова уредба. Разбрах, че разходът е около 8л./100km за извънградско каране, а за градско - 10л./100km, газ. Не мисля, че държа на климатик, тъй като когато карам Ланчията (сравнително рядко), обикновено си отварям прозорците. А нейният климатик, впрочем, беше доста пъти проверяван, допълван, ремонтиран, но все още си изтича фреон и не работи добре.
Бюджетът ми е ограничен и бих желал да се вместя в рамките на 2500-3000 лв. за покупка и последващо стягане на автомобила.
Поради това имам няколко въпроса:
1. Каква е средната сума, която се очаква да бъде отделяна на година за един такъв автомобил, като не се включва горивото? Аз съм с впечатление, че около 300 лв. на година (ГО, винетка, данък, преглед) са в рамките на очакваното, но сигурно пропускам доста неща, като например смяна на масла, ремъци, ролки, филтри. Бих желал да видя мнения на колеги, притежаващи такива автомобили.
2. Какви други алтернативни модели бихте ми препоръчали? Според Вас по-добре ли е да изчакам още няколко месеца или година-две, а през това време да използваме Lancia-та, доколкото е възможно? Вероятно на година ще се карат около 5000 км. Иначе е важно е да има достатъчно място на дължина в подобна кола, тъй като посочените тела са с дължина два метра. Поради това най-вероятно Голфът ще е малко по-къс от необходимото.
Желая също така да мога да отстранявам сам някои по-малки неизправности по автомобила, стига това да е в компетенциите ми. Тъй като не съм много опитен шофьор, а и отвреме-навреме може да се наложи да бъде шофиран от жена, добре е автомобилът да не е прекалено скъп за заличаване на драскотини или смяна на някои части от купето. Не зная как стои въпросът с паркирането, но Ланчията е малко по-трудна и с ограничена видимост назад.

Иначе, за момента ми допаднаха тези автомобили:
http://www.cars.bg/c221571
http://www.cars.bg/index.php?go=cars&p=view&carofferId=148365&post=true#comment
http://www.cars.bg/c224575.

Към края на месеца би трябвало да съм по-свободен. За момента проучвам, за да реша дали съм в правилна посока и дали наистина имам нужда от автомобил.

Само да вметна, че предимство на автомобила биха били алармата, централното заключване, имобилайзерът, и голям плюс - наличието на работещи ABS и въздушни възглавници, въпреки вероятно по-високата цена. Бих желал колата да е възможно по-сигурна. А иначе, доколкото разбирам, електрическите стъкла са по-скоро проблем, отколкото предимство. Иначе предпочитам да има и такива.

Благодаря на отзовалите се!

Поздрави,
Николай

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Съб 08 юни 2013 11:53

От тия обяви си струва парите само Б4-ката.А пък отговорите на въпросите ти са строго субективни.
1.По този въпрос с разходите примерно аз давам на година по 500лв.минимум за поддръжка.В тази сума не включвам застраховките и данъците,както и маслата.Примерно до момента за тази година съм сменил 2та задни лагера,повечето маншони по предницата,единия накрайник,нови свещи и кабели,капачка с палец,температурния датчик,шарнири.Това ми седна минимум 300лв..без реглажа на предницата
Миналата година съм дал към 1000лв.за части и труд/съединител,бобина,предни лагери,пружини,задни амове,селенови втулки,пак маншони,нов изпарител,жила за ръчната,накладки,радиаторче парно и др./
По-миналата предница,тампони двигател,рейка кормилна,задни лагери пак,накладки,спирачни цилиндърчета,четки алтернатор,гърнета.
Преди години смених и половината двигател.Да не говорим за някои дреболии дето купувам тук от форума като лайсни,монота и др.
Така издребнено може да се види страшно но това е положението,особено за кола,дето се кара и по черно.Новите части,особено гумените не изкарват много време.Примерно маншони сменям всяка година но се движа в адски прахоляк.Благодарение на това,че реагирам веднага си карам още с оригиналните карета,а пък шарнири сменям за сефте.За 8 години съм сменил 4 накрайника общо,но за стара кола си е нормално да излиза нещо ново.
2.По това с препоръките пак си е личен избор.Аз търся кола с евтина поддръжка,евтини части и изобилни.От тази гледна точка Пасата е подходящ.Няма смисъл да чакаш години,защото по-новите модели не са като старите.Притеснява ме как ще се съберат 2 метра макети в комбито,сякаш някой мини ван е по-подходящ.Но във форум на Фолксваген освен да ти препоръчам някой Транспортер...

Петър Христов
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Петър Христов » Съб 08 юни 2013 17:12

Iezekil Не плаши човека,повечето неща дето си изброил може и да не ги смени 4-5 години,ако уцели гледана кола.Не знам какви маншони си слагаш,аз също ги сменях на 7 8 месеца с някакви,но последния път сложих лемфьордер (бая ме заболя като ги платих :mhihi ) и вече са на 2.5 години а държат.
Нормален годишен разход за мен са данък 25лв масло 50-60 лв маслен + въздушен филтър 15-25лв ГО 180лв винетка 67лв.Другото са ремонти ама на тях няма как да им се прави сметка...Ремъците на пасата са 15лв агренаж+20-25 ролка,другите според оборудването макс 30лв ,сменят се като я купиш и после на 5 години или 70 80 хил км.Хубаво е като я купиш да смениш и маслото на скоростите 50-60 лв и спирачната течност.Забравих хидравликата 20 30 лв.
Багажника на пасата е 1.80 със свалени седалки,товарил съм 2 метра врата ,и се затвори,ама кормилото ми опря в топките. Аз съм 1.90м 100кг. ама и по дребен да си едва ли ще ти хареса позата :mhihi Ако твърдо ще товариш 2 м помисли за ван VW SHARAN, SEAT ALHAMBRA, FORD GALAXI или дори VW TRANSPORTER.Като поддръжка е горе долу същото но под 4- 5000 лв трудно ще намериш читав ван.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Съб 08 юни 2013 19:45

Кои от повечето неща няма да сменя 4-5 години?Лагери ли,накрайници ли?Освен пружини и амове да спести но е за сметка на нещо друго.Гледана и поддържана кола си лапа въпросните 500лв. гаранция.Маслата и ремъците са консуматив на всички коли,не ги броя.Човека пита и му казвам.Даже като почнах да се замислям наискачаха доста от изброените неща,които бях забравил.Тук даже не включвам евентуалните разходи за поддръжка на климатик,ел стъкла и др.екстри.За да ме разбереш правилно ще ти кажа,че ако седнеш в моя Пасат едва ли ще чуЕш нещо да тропне и лопне,изключително читав,стегнат и поддържан е за годините си.Но това си ми струва въпросната сума,като имаш на предвид,че много от масовите болежки са ме прескочили до момента.От друга страна аз съм се отнасял така към всички коли,които съм имал,без значение марката.А тук наистина частите са си евтини.
Апропо,ремък смених също тази година,а ролката ми струваше 12лв.

dando
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dando » Съб 08 юни 2013 21:19

Здравейте,

Благодаря Ви много за отговорите! Един колега авиомоделист товари такива модели в Passat B5, като предницата идва близо до скоростния лост. Друг колега - в Golf IV комби, като го обръща по гръб и задницата пък е между двамата пасажери, но Голфът е малко по-къс. Въпросът за момента е един голям авиомодел да се събира, защото по-малкият е с дължина около 1,65m и няма да е чак толкова трудно. А има ли вариант предната и задната десни седалки да се сгънат? Или пък задната дясна да се сгъне, а предната дясна да се "облегне" назад до края? Това би трябвало да спомогне доста за пространството на дължина, а пък зад шофьора би могъл да седи останалият пасажер.
Относно разходите: и аз съм на мнение, че е по-добре един автомобил да бъде поддържан. Важното в случая е частите и труда да са евтини, така че за някои операции да може да се справя и сам човек, сравнително технически грамотен. Сигурно зависи твърде много от автомобила и историята му. Иначе наистина ми харесва B4, но ми се струва, че много рядко виждам някой по-поддържан по обявите с желан двигател и газова уредба.
Иначе имам желание за ван, но си мисля, че няма да е подходящ все още за мен - освен по-голямата първоначална инвестиция, би имал по-скъпа поддръжка и по-трудно управление.

Благодаря Ви!

Поздрави,
Николай

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Съб 08 юни 2013 21:26

Частите са евтини,труда според зависи.Аз си сменям само задните лагери сам,друго по окачването не мога/освен накладки де/.
А за пространството-можеш да махнеш предната седалка,а задната пада и половината,понеже на комбито е от 2 части.Така-да.

dando
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dando » Съб 08 юни 2013 21:37

Iezekil написа:А за пространството-можеш да махнеш предната седалка,а задната пада и половината,понеже на комбито е от 2 части.Така-да.

В този ред на мисли, много трудоемко ли е свалянето на предната седалка и много време ли отнема? Ако се налага да се прави често, това би ли създало проблеми с монтажа впоследствие?

Благодаря!

Поздрави,
Николай

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Съб 08 юни 2013 22:11

Не,има един ограничителен винт по средата отпред,който го махаш и просто я издърпваш назад от шейните.Елементарно и бързо е.Монтажа е също бърз-сядаш на задната седалка,повдигаш предната с крак и я вкарваш с две ръце в шейните.Местиш се отпред,дръпваш ссредната ръчка,дръпваш седалката напред и готово.1 минута.

Петър Христов
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Петър Христов » Съб 08 юни 2013 22:15

dando написа:много трудоемко ли е свалянето на предната седалка и много време ли отнема?

При Б3 максимум 5 минути,развива се един болт 6мм отпред в средата,махат се декоративните тапи в задния край на релсите и се изтегля назад.Багажника е 1.8м тъй че с 1.65 нямаш проблеми,предната седалка като сгънеш задната пак се дърпа почти докрай тъй че двама до двуметрови хора ще се возят комфортно.
Iezekil По принцип си прав,аз също харча поне колкото теб въпреки че правя всичко сам,дори в момента карам с рециклирана скоростна кутия лично от мен.Един колега си купи Б3 и го кара три години като е сменил едно задно гърне и нищо друго,а моята кочина все измисля по нещо :banghead Преди няма месец правих глава,миналата седмица нова изненада- отлепено задно стъкло :censored2
Накрая ще си купя Опел :death
П.П.Ако ти се качиш в моята няма да чуеш нищо защото багажника заглушава всичко останало :mhihi млъква само като го напълня.
И ме изпревари :biggrin

dando
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dando » Съб 08 юни 2013 23:07

Благодаря Ви много!
А случай, че не се маха предната дясна седалка, ако се издърпа тя по-напред, прекалено тясно ли става?
Иначе, ще се оглеждам за Passat B4 и ще пиша, ако някой ми се стори подходящ, защото нямам опит при избора на автомобил. Знам, че има добри теми тук, но за всеки случай ще се консултирам и с Вас.

Поздрави,
Николай

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Нед 09 юни 2013 16:46

Тоя от твоя линк си е без пари,кво да търсиш друг.Даваш му 2 бона и вземаш евтиния данък,че и с климатик....Тя седалката можеш да я дръпнеш напред и да свалиш облегалката назад,иначе ще ти пречи на видимоста от дясното стъкло.
Тея дето карат и не правят,подире им ще те заболи главата.Но както казах аз имам много по черно и постоянно товаря...Що се отнася до Б4 вместо болт 6мм е със щипка,стискаш и вадиш....

Гергин
Автомобил: Passat 4
Двигател: AGG

Мнениеот Гергин » Пон 10 юни 2013 10:57

B4 е модела АBS, пак ще е леко трудно да се съберат нещата като в Доджа, но ще стане.
Автомобилът в днешно време си трябва. Интересно, като си студент от къде пари, сигурно работиш. Поне 500лв. годишно си ги слагай. 5000км. не са много. От друга страна щом се занимаваш с това хоби, значи имаш инструмент и умения и тези 500лв, ще са доста по малко. Б4 на снимката е идеален, за 2000лв. ще си го вземеш, даже малко евтин ми се вижда, ВНИМАВАЙ. И после масла филтри ремъци и т.н за още 500лв. и си готов с една здрава кола. Разходът на газ почва от 10/ 100, другото са легенди. Извън градско може и да падне до към 8. Има много теми за избор на Б4, почети и тогава питай. И задължително в сервиз да я закачат на компа. Поти се докато се пазариш, да не се потиш докато я правиш.

dando
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dando » Пон 10 юни 2013 17:54

Здравейте,

Със сигурност в един Passat B4 ще е по-просторно, отколкото в Ланчията, и ще се събират по-лесно авиомоделите. Автомобилът е голямо удобство, но в ежедневието си рядко ползвам такъв - много по-често разчитам на градския транспорт и ходене пеша, а понякога и на велосипед. Предполагам,че в по-свободните летни месеци ще има повече възможности за излети с автомобил и затова започнах да се оглеждам за кола. Точно това се и чудя - дали си струва риска да се купи още един и да се поддържа, или да се кара Ланчията (която гори доста литри бензин), но да се поддържа само тя. По принцип тя е на баща ми и той поема главно разходите по поддържането ѝ, но тя се кара много рядко - най-вероятно под 2500км за година. Иначе е хубав автомобил.
B4 от показаната обява изглежда ударен в задната дясна врата (снимка 4). Иначе и този много ми хареса по снимки: http://www.cars.bg/c315464, обаче е доста далеч от София. Също така има много добре и запазено изглеждащи Голф 3 комби, но най-вероятно наистина няма да е много удачен за нуждите ми.
В момента работя и получавам стипендия, но поради това се и колебая - финансите ми са ограничени и дали ако отделям нужните средства ще има смисъл от това - колата все пак трябва да се кара, за да е така. Може би ми се ще да спестя малко по-голяма сума, за да съм сигурен, че впоследствие ще мога да поддържам колата, но от друга страна ще е супер ако сега се реша и попадна на поддържан автомобил.
И после масла филтри ремъци и т.н за още 500лв. и си готов с една здрава кола.

Ако това е осъществимо, всичко ще е чудесно. Имам познати, които са ми споделяли какви баснословни суми отделят за поддръжка на автомобилите си и това ме е обезкуражавало. От друга страна знам, че за конкретния Passat не би трябвало разходите да са чак толкова големи. Между другото, колко ориентировъчно биха стрували комплект 4 зимни гуми с 4 джанти (например обикновени железни) за Пасата?
Надявам се към края на месеца да имам възможност да обсъдя това с познати, сред които и автомобилни техници, така че да можем да разгледаме колата, ако все пак се реша. Иначе ми се щеше собственикът да е от София, за да може на място да я видим. Така не зная в Монтана дали и къде има подходящи сервизи, но ако пристпя към оглед ще се информирам и ще пиша.
А иначе, подобни автомобили са Kia Rio, Opel Astra/Vectra комби (след 1999 г.) и други, но предполагам, че поддръжката при тях е по-скъпа. Добре е да се поинтересувам обаче. Затова и попитах за мнения, може пък да има някой друг подходящ модел.

Благодаря Ви много!

Поздрави,
Николай

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пон 10 юни 2013 19:56

Не се обезкуражавай бе човек.Покупка на фолксваген от онези години си е оправдано,държат си парите,евтина подръжка и прочие.А ето и цифри за масла ремъци,дето не виждам как са 500 лв.
Гарнитура капак клапани-12лв
Ремък трапецовиден-10лв
ремък пистов-не знам,не го сменям.
ролка-12лв
адренажен ремък-27лв.
масло-моето е полусинтетика 4 литра за 40-50лв.
филтър маслен-6лв.
въздушен-10лв
Тотал 130лв. с майсторлъка,кви 500лв??Даже и да доливаш спирачна тчност и хидравлична пак си далеко...

А оня дето ти се вижда ударен..натисната врата,сваляш кората и я изпъваш със шут.На тези години едва ли ще намериш перфектен екземпляр за такива пари.Да не говорим,че можеш да си купиш врата от колеги за 20лв.

пп.Джантите вървят по 20 лв.парчето,може и по 15 да намериш.Гуми нови 14ки от кауфланд Дебица за 70-80лв.На старо по 30.От форума също изкачат евтини.
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=58&t=384055

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Пон 10 юни 2013 20:21

Iezekil написа:Кои от повечето неща няма да сменя 4-5 години?Лагери ли,накрайници ли?

Лагероте не е е нормално да се сменят на 2 години, поне според мен. Аз за 9 години и 100 000км съм сменил само външния лагер на едната задна главина, предни не съм сменял. Един накрайник, един маншон на рейката и един на карето. Другите не съм ги сменял защото не се е налагало и в момента също не са за смяна.
Ако попаднеш на добър екземпляр 500лв за година и 5000км даже са много. Застраховките и маслото са си разход без значение от марката и модела :smile

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”