Приятно ми е да се запознаем :)
Извинявам се, че вероятно въпросите ми са дискутирани вече.
Студент съм и си търся автомобил, който да бъде евтин за поддръжка и с по-скромни разходи за гориво, данък и гражданска отговорност. Често ще се ползва за излизане извън града (София), предимно за тренировки с авиомодели, но ще се кара и в града. Понякога ще се налага да работи на място в продължение на 4-5 часа за деня (ще се зареждат акумулаторите на самолетите, показани по-долу).
В момента семейният автомобил е Lancia Kappa 2.0 V.I.S., 155 к.с., седан. Колата е доста комфортна, но има висок разход на гориво (бензин) и трудно в нея биха могли да се съберат двама души и два авиомодела, като например тези:

(автомобилът е Dodge Caravan). На снимката са показани само телата на двата авиомодела, но техните полукрила са сравнително компактни.
Lancia-та е на баща ми, който е твърдо против монтирането на газова уредба. Заради това считам, че би било подходящо да взема автомобил, който да е по-икономичен от гледна точка на горивото. Не знам обаче дали ще мога да се справя и с другите разходи.
За момента много ми харесват Passat B3 и B4, както и Golf 3 комби, с двигател 1,8 (ABS), моноинжекцион и с газова уредба. Разбрах, че разходът е около 8л./100km за извънградско каране, а за градско - 10л./100km, газ. Не мисля, че държа на климатик, тъй като когато карам Ланчията (сравнително рядко), обикновено си отварям прозорците. А нейният климатик, впрочем, беше доста пъти проверяван, допълван, ремонтиран, но все още си изтича фреон и не работи добре.
Бюджетът ми е ограничен и бих желал да се вместя в рамките на 2500-3000 лв. за покупка и последващо стягане на автомобила.
Поради това имам няколко въпроса:
1. Каква е средната сума, която се очаква да бъде отделяна на година за един такъв автомобил, като не се включва горивото? Аз съм с впечатление, че около 300 лв. на година (ГО, винетка, данък, преглед) са в рамките на очакваното, но сигурно пропускам доста неща, като например смяна на масла, ремъци, ролки, филтри. Бих желал да видя мнения на колеги, притежаващи такива автомобили.
2. Какви други алтернативни модели бихте ми препоръчали? Според Вас по-добре ли е да изчакам още няколко месеца или година-две, а през това време да използваме Lancia-та, доколкото е възможно? Вероятно на година ще се карат около 5000 км. Иначе е важно е да има достатъчно място на дължина в подобна кола, тъй като посочените тела са с дължина два метра. Поради това най-вероятно Голфът ще е малко по-къс от необходимото.
Желая също така да мога да отстранявам сам някои по-малки неизправности по автомобила, стига това да е в компетенциите ми. Тъй като не съм много опитен шофьор, а и отвреме-навреме може да се наложи да бъде шофиран от жена, добре е автомобилът да не е прекалено скъп за заличаване на драскотини или смяна на някои части от купето. Не зная как стои въпросът с паркирането, но Ланчията е малко по-трудна и с ограничена видимост назад.
Иначе, за момента ми допаднаха тези автомобили:
http://www.cars.bg/c221571
http://www.cars.bg/index.php?go=cars&p=view&carofferId=148365&post=true#comment
http://www.cars.bg/c224575.
Към края на месеца би трябвало да съм по-свободен. За момента проучвам, за да реша дали съм в правилна посока и дали наистина имам нужда от автомобил.
Само да вметна, че предимство на автомобила биха били алармата, централното заключване, имобилайзерът, и голям плюс - наличието на работещи ABS и въздушни възглавници, въпреки вероятно по-високата цена. Бих желал колата да е възможно по-сигурна. А иначе, доколкото разбирам, електрическите стъкла са по-скоро проблем, отколкото предимство. Иначе предпочитам да има и такива.
Благодаря на отзовалите се!
Поздрави,
Николай