Иде зима, провери си алтернатора!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Re: Иде зима, провери си алтернатора!

Мнениеот feikot » Пон 24 дек 2012 16:51

Благодаря за отговорите,ще пробвам всеки по отделно.Нивата не е нова,за разлика от акумулатора,който е на 1 година Монбат.Абсолютно обикновен 62 АЧ.Прави ми някакви въртели от време на време тая машинка,ама ще видя как ще я оправям.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Пон 24 дек 2012 17:32

Колега,това с мудното въртене при първо палене сутрин и аз го ядох с Лада 05.Цяла зима свалях акумулатора всяка вечер и на зарядното,така го прее...ах.Оказа се,че съм сменил четките с некакви,доста гадни,които задържаха и изобщо не са контактували с пластините на ротора.Естествено,това го установих напролет,вече с нов акумулатор и същия проблем.Във влажно и студено време проблема беше още по-явно изразен,трудно първо палене,след това от четвърт.

Потребителски аватар
Vesislav_E
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vesislav_E » Съб 29 дек 2012 16:34

Днес замерих напрежението с мултицет,на ваг-ком също го гледах и без консуматори дава 13,8-14 волта.С консуматори пада на 13 волта :D,което май си е доста зле.Имам обаче едно питане,възможно ли е заради това да ми играят оборотите(с около 40-50об.),на оборотомера е съмвсем леко доловимо...

batVenci
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот batVenci » Нед 30 дек 2012 13:40

Vesislav_E написа:Днес замерих напрежението с мултицет,на ваг-ком също го гледах и без консуматори дава 13,8-14 волта.С консуматори пада на 13 волта :D,което май си е доста зле.Имам обаче едно питане,възможно ли е заради това да ми играят оборотите(с около 40-50об.),на оборотомера е съмвсем леко доловимо...

Според мен тези стойности на алтернатора са ниски. Смяната на реле-регулатора ведно с четкодържача, за Пасат Б5, няма да излезе евтино. Затова слагай въпросния диод, както говорихме с колегите по-горе и си оптимизирай напрежението на алтернатора с около 0,6-0,7 Волта, за има-няма няколко лева. Така ще получиш и окончателен отговор на въпроса, дали при оптимално напрежение на алтернатора ще играят оборотите на двигателя.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 30 дек 2012 14:01

С този диод не трябва да се злоупотребява :!:
Мисля, че съм един от първите които са си сложили такъв диод (преди 7 - 8 години), но съм сложил след като съм се убедил, че регулатора ми поддържа стабилно, но твърде ниско напрежение.
Vesislav_E написа:Днес замерих напрежението с мултицет,на ваг-ком също го гледах и без консуматори дава 13,8-14 волта.С консуматори пада на 13 волта :D,което май си е доста зле.Имам обаче едно питане,възможно ли е заради това да ми играят оборотите(с около 40-50об.),на оборотомера е съмвсем леко доловимо...

Тези напрежения къде ги измери - на алтернатора или на акумулатора. Предполагам, че си мерил на акумулатора и причината за спадането при включване на консуматорите са окислените връзки по кабелите, а не неизправен регулатор.
Преди да слагате диод напрежението трябва да се измери на самите клеми на алтернатора и да се убедите, че то не се променя с повече от 0,2В при натоварване. Ако напрежението се променя с 1В като сложите диод може да си прецакате акумулатора от презареждане.

Потребителски аватар
Vesislav_E
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vesislav_E » Нед 30 дек 2012 14:36

Да на клемите на акумулатора ги мерих,обаче ги гледах и на ваг-ком,там бяха същите...На ваг-ком дали показва точно?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 30 дек 2012 18:14

Не, на вагком не може да се разчита за такова нещо. Измери напрежението при включени консуматори на клемите на акумулатора и веднага след това и на алтернатора.

Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Мнениеот genov1 » Сря 02 яну 2013 11:11

ktamen написа:Това кондензаторче на схемата май трябва да е навряно в четкодържателя и явно е съвсем мъничко, вероятно пикофаради. Нивата може би има паралелни на алтернатора кондензатори, а може и да са слагани допълнително от собственика по негови си причини.

Фабрично си е така, ходихме да вземаме нов изправителен блок, плочката която е на гърба на алтернатора, и тя имаше същите кондензатори
ktamen написа:Стоманените части на ротора са намагнитени и са слаб постоянен магнит, дори и без никакъв ток в ротора това постоянно магнитно поле е достатъчно да индуцира ЕДН в статорната намотка. Когато това ЕДН стане достатъчно високо (при високи обороти), че да премине през изправителните диоди и в роторната намотка ще премине слаб ток и магнитното поле на ротора ще се увеличи, оттам и индуцираното ЕДН в статора и алтернатора ще се самовъзвуди не само, ако е изгоряла лампата, но дори и без акумулатор.

Говориш за остатъчното напрежение. На теория трябва да може да се възбуди от него, но на практика не се получава. Те и за тва са пуснали тънката жичка. Точно на въпросната нива не идваше ток там, и не тръгваше алтернатора ..

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 02 яну 2013 18:32

Не е остатъчен магнетизъм, аз съм си правил експерименти и съм пускал ток наобратно, но като го спра полюсите си остават намагнитени "правилно". Идеята да комбинира електромагнит и постоянен магнит хрумва на Сименс и всъщност е най-голямото му изобретение.
Във форума има поне няколко теми за алтернатори с прекъсната тънка жичка, които все пак успяват да се самовъзбудят при краткотрайно форсиране.
Не твърдя, че всички алтернатори могат да се самовъзбудят.

Потребителски аватар
stefarata
Автомобил: Ford S Max MK1
Двигател: TDCI

Мнениеот stefarata » Вто 08 яну 2013 17:24

Днес замерих тока. Ето резултата:
Запалена без товар: 14,6 волта
Запалена с касетофон, дълги фарове, вентилатор и подгрев заден джам: 14,1 волта
Изгасена: 13,2 волта

Потребителски аватар
pecata12310
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pecata12310 » Чет 24 яну 2013 11:38

Тези резултати са добри. Преди да се успокоиш напълно да проверяваш състоянието на електролита периодично през две седмици. Ако нивото не спада, няма интензивно кипене, промяна на гъстотата и наличие на подуване на корпуса на акумулатора всичко е наред.

Потребителски аватар
Hercules4o
Автомобил: VW Golf 4 1.6 16v
Двигател: BCB

Мнениеот Hercules4o » Нед 16 юни 2013 0:24

Колеги, здравейте, тъй като е събота (вече неделя де), а понеделника е далече, искам да попитам, че имам някакъв проблем явно. Онзи ден се прибирах към София и на стамболийски ми светна първо лампата за ABS, после за airbag-а и после изписа alternat. officina (на италиански) и светна и лампата за акумулатора. Реших да пробвам да изключа колата на следващия светофар и да я запаля отново (голяма грешка!!) и не щя повече да запали. По спешност се викна приятел с кола, пробвахме да сменим акумулаторите и с другия всичко беше ок, така че реших че проблема е намерен. Купих си нов акумулатор Бош за доста пара и си карам като пич, докато ей сега не се прибирах късно вечер и малко се бях засвяткал по тодор александров и в движение ми изписа пак alternat officina и светна лампата на акумулатора на таблото. Прибрах се вкъщи без да гаса. На паркинга я загасих и пробвах да запаля, но този път запали (макар и отново с лампата на таблото). Явно има проблем с алтернатора. Питанията са няколко:
1. може ли тия неща да са в следствие на слагане на някви диодни лампички по купето, което стана преди няколко дни?
2. може ли да прецакам новия Бош и какво да направя, за на се случва това?
3. Къде да отида за да ми кажат какво точно е станало (един колега в тази тема беше писал за някакъв майстор на Раковска, но не беше дал точен адрес, а и мнението е от 2009 г.)
Благодаря предварително.

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Нед 16 юни 2013 0:31

Направо ти давам отговор,аз имах същата случка.Динамото ти е дало фира-изгоряло е.Имаш евтин вариант-смяна на плочка или диоден елемент,или в моя случай-ново...(аз купих наистина ново,нямах избор,но има варианти от морга).По въпросите-на първия -не,не може,на втория-да,ще го прецакаш новия акумулатор,защото не ти зарежда динамото и караш на ток само от него,а трябва да направиш така,че да го смениш :Mr Green Fun ,по третия-нявсякъде.

Потребителски аватар
Hercules4o
Автомобил: VW Golf 4 1.6 16v
Двигател: BCB

Мнениеот Hercules4o » Нед 16 юни 2013 0:34

Понеже не съм много в час - Ново динамо = нов алтернатор?

Потребителски аватар
feikot

Мнениеот feikot » Нед 16 юни 2013 0:35

Динамо=алтернатор

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”