Bora ASZ 2002 Тест на Н75 със VCDS
- FELIPE
- Автомобил: VW Bora 2002
- Двигател: ASZ
Bora ASZ 2002 Тест на Н75 със VCDS
Колеги как с VCDS се прави теста на Н75,искам чрез него периодично да си раздвижвам променливата геометрия,че то се е видяло,че няма как зимата да я карам над 2000 оборота,едно че няма къде,друго че не искам,трето че е вечно студена и няма как да я юркам.
- cancro
- Автомобил: VW Golf IV 1.9 TDI
- Двигател: AJM 1999
- Контакти:
Re: Bora ASZ 2002 Тест на Н75 със VCDS
И на мен ми е интересно как се прави теста, понеже и аз съм с променлива геометрия!?
- ka4o_pi4a
- Автомобил: Seat Leon
- Двигател: ASV 2002
Отиваш на Engine, Ouptup test, минаваш една по една стъпките и след като мине теста на N109 (клапна за спиране на горивото) колата изгасва, следващия тест е на н75 - ако всичко е точно с вакуумните маркучи трябва да се движи поне 10-15 пъти в крайните положения. Поне при мен е така - колата от аватара 

- IvailoOo
- Автомобил: Audi A4 B7 Avant
- Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW
Иииии от цялата работа ще разбереш само дали работи...а не КАК работи
- ka4o_pi4a
Човека знае как работи, пита как се раздвижва с VCDS... Отделен въпрос е, че ако не работи правилно няма да движи геометрията в пълния й диапазон. То в такъв случай и колата ще има ппроблем с вървенето 

- FELIPE
- Автомобил: VW Bora 2002
Наскоро ми дойде на ум този начин за раздвижване на геометрията
, ще го пробвам,идеята да я настъпвам повече в града или да я вадя периодично извънградско ме дразни изключително много.
П.П.М'да,ето как става
Въпроса е -ще има ли ефект,сега зимата(а и не само) да се прави това ,примерно всеки уикенд и ще помогне ли против задръстването на геометрията?

П.П.М'да,ето как става
Engine running at idle.
Select the ENGINE Controller
Choose BASIC SETTINGS -04,
Choose GROUP 011 (or turbo controls from the pull-down menu)
Choose GRAPH if you want, or just watch the numbers.
The N75 duty cycle will cycle from OFF to ON every 5 seconds or so. (about 10% duty cycle to about 90% duty cycle.)
The MAP actual pressure should cycle at least 30 mbar with a stock turbo if the test is done at idle - as the ALH engines do. (less change will probably occur with a larger than stock turbo.) If the engine accelerates to 1400 rpm (as the PD engines do that I am familiar with) then the MAP should change by at least 80 mbar. I would say that most PD engines with stock turbos change about 150 mbar from min boost to max boost at 1400 rpm.
The turbo vane actuator should cycle up and down about 11-14 mbar (depends upon turbo - others may have different travel) and it should pull up firmly onto the full travel stop set screw.
You can hear a definite sound change in the exhaust - very noticeable.
If you hook up a vacuum gauge to the N75 output to the vane actuator it should change from about 2" hg vacuum (or less) to about 20" hg vacuum (or more)
Въпроса е -ще има ли ефект,сега зимата(а и не само) да се прави това ,примерно всеки уикенд и ще помогне ли против задръстването на геометрията?
- ka4o_pi4a
Хмм интересно. Не знаех, че и от там може да се задейства н75 да работи на цикли от мин. до макс. За ЕГР-а и за предварението го знам, но за н75 не. Утре ще го пробвам задължително.
- okti_1
- Автомобил:
- Двигател:
FELIPE ти това упражнение с геометрията го правиш ежедневно без да използваш лаптоп и кабел. Когато запалиш двигателя лоста на геометрията отива до ограничителя, а когато загасиш двигателя лоста се връща в изходно положение. Това става защото когато запалиш двигателя вакуумната помпа създава вакуум във вакуумните маркучи, а когато я загасиш вакуумната помпа не се върти, следователно няма вакуум.
ТДИ се самопочистват в движение когато двигателя е загрял до работна температура и 2, 3, 4 и 5 скорост се изръчкат в целия им диапазон.
ТДИ се самопочистват в движение когато двигателя е загрял до работна температура и 2, 3, 4 и 5 скорост се изръчкат в целия им диапазон.
- juve
- Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
- Двигател: AAZ - ALH
абе вие се гъбаркате с раздвижването, ама ...когато взех колата моята се движеше някак умряло, и понеже ме беше страх да не счупя нещо, вързах една 2-стъпална вакумпомпа за хладилни цели и направих доста цикъла вакум до -930 мбара и пускане...заедно с "поливане"
с разни вюртовски и други гнусотии за раздвижване на самото лостче и имаше подчертано раздвижващ ефект...само се плаших да не скъсам някоя мембрана на място или друго нещо, та чак във форума на сеат бях пуснал запитване по въпроса дали е опасно за някоя част ... раздвижва си то ( според мен) ако не е нещо дебело затлачено
Затова и в леки случаи малко тестове на актуатора ( което мисля че е същото като моето по същество) може да е поне...полезно 

- kok12
- Автомобил: Golf 4
- Контакти:
Пробва ли метода Engine, Ouptup test ?
- svere
- Автомобил: Passat B5 110++
- Двигател: AFN
- Контакти:
kok12 написа:Пробва ли метода Engine, Ouptup test ?
По метода на Engine, Ouptup test-а, не мисля че сте стане........ поне ако целта е раздвижване на геометрията. Като загасне двигателя, остатъчния вакуум сигурно ще е толкова малък, че едва ли ще направи повече от един цикъл на лосчето от долу до горе.
- juve
- Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
- Двигател: AAZ - ALH
svere написа:kok12 написа:Пробва ли метода Engine, Ouptup test ?
По метода на Engine, Ouptup test-а, не мисля че сте стане........ поне ако целта е раздвижване на геометрията. Като загасне двигателя, остатъчния вакуум сигурно ще е толкова малък, че едва ли ще направи повече от един цикъл на лосчето от долу до горе.
Той говори за теста, в който започва да се включва /изключва Н75 и да мърда актуатора... не говори за изгасянето за проба на клапана..

- svere
- Автомобил: Passat B5 110++
- Двигател: AFN
- Контакти:
Аз визирам съ вета на @ ka4o_pi4a
и мисля че няма как 10-15 пъти да се размърда лоста след като мине теста на Н109 и угасне колата
ka4o_pi4a написа:Отиваш на Engine, Ouptup test, минаваш една по една стъпките и след като мине теста на N109 (клапна за спиране на горивото) колата изгасва, следващия тест е на н75 - ако всичко е точно с вакуумните маркучи трябва да се движи поне 10-15 пъти в крайните положения. Поне при мен е така - колата от аватара :)
и мисля че няма как 10-15 пъти да се размърда лоста след като мине теста на Н109 и угасне колата
- Rabbit_TDI
- Автомобил: A6 C5
- Двигател: BFC
- Контакти:
Какво му се чудите на раздвижването - ходите на 11-ти канал на бейсик сетингс и то се раздвижва. Може да си гледате дали лостчето движи и колко разлика в налягането прави при включен и изключен клапан. За помпа-дюза трябва да прави поне 80mbar (обикновенно прави 100-150) , а за роторните помпи поне 30mbar. Разликата е че на помпа-дюза прави теста при по-високи обороти.
- ka4o_pi4a
Моя клапан след като угасне колата се движи сигурно още 1 минута. Поне 10 пъти отваря и затваря геометрията. Ако при теб го прави само 1-2 пъти значи имаш пропуск на вакуум. Ако си сменил маркучите сигурно е от актуатора.
Върни се в “Дизелови агрегати”