jony555 написа:IRRITATING написа:Какво значение има дали е 20 или 40 градуса?
по принцип няма. бях чел статий обаче че при дълго каране на 40С с 5-30 при скорост над 140 в продължения на повече от 80 км. някъде, което се разбира под "дълго каране" не е много добре за двигателя с него. демек качествата му се влошават повече. с 5-40 проблем няма. 5-50 е много дебело. + това не одобрено от повечето за бензин, демек 502.00 спец. при 40С има около 108 вискозитет дебелина. при минусови температури ще се влаче като сопол. важното е при студено време, масло да достигне бързо където трябва. тогава най се изхабява давноста на двигателя. при топло всеки може да шпори, това не е важно.
ето гледайте малко тест на 10-60 което е горе долу 1 и също с 5-50. но всеки си сипва каквото иска, колите са си ваши
https://www.youtube.com/watch?v=B0UggmvyBGghttps://www.youtube.com/watch?v=wkgxQeekNFk
Именно че 5w50 е до -51гр а повечето 5w40-ки са до -35гр ;) така на студено дори е по добро... На горещо другите стават вода а 5w50-ката си запазва вискозитета ;)
rokera671 написа:5в40 дават и слагам такова .За турбината не е добре ,да се кара с по гъсто масло .И това е в сила най много за зимата .Yaco съм решил да сложа и питах за цената.Продава се по 2 л и цената е без никакви отстъпки 36 лв.На мен ми трябват 4л -72 лв .
По гъсто хммм странно и двете почват с 5-ца а викаш че е по гъсто... Само да вметна че 5w40-ките дето ги карате и хвалите не са
синтетики а са хидрокрек ;) 5w50 на Mobil 1 примерно е 100% ситетика ... темата е дълга, а производителя защо дава тия чорби туй е друга тема която и нея ще отворим щом е необходимо...
ПП: да вметна в немския ауди форум, 3.0тди почти нови и нови, точно карат с 5w50 просто защото 5w30-ката няма как да издържи на техните магистрали, отделно и не са сменяли вериги , които който е запознат знае за какви пари става въпрос... темата е дълга всеки си решава... от рода по гъсто и по редкиии тия неща от кварталния не ги намесвайте тука ;) Има си DPF файлове на всяко едно масло разгледайте и понаучете някои неща преди да изписвате глупости