Passat B3 ABS 1992 г. - скорости, съединител проблем.
- DrEbNiA
- Автомобил: VW Passat B3 VW Passat B5
- Двигател: 1992 ABS 2000 AVG
Passat B3 ABS 1992 г. - скорости, съединител проблем.
Появи ми се много странен проблем като маневрирах пассата тази вечер. На запален мотор не иска да включи на никоя скорост. Гася я и си ги включва, оставям примерно на първа и паля. Какво се случва - колата потегля и върви на натиснат до долу съединител. Същото е и на задна. Някакви идеи колеги ? 

- Pet_rov
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
Re: Passat B3 ABS 1992 г. - скорости, съединител проблем.
Идеята е да провериш първо работи ли ти съединителят. Предполагам, е хидравличен. Симптомът, който описваш, означава, че съединителят изобщо не отделя. Ако хидравличният привод работи, но съединителят не отделя, значи е за смяна.
- DrEbNiA
Точно така погледнах дали е хидравличен или с жило, оказа се хидравличен. Странно ми е много това, че на натиснат до долу без да го отпускам отделя и потегля. Друго, което ми беше направило впечатление в последно време беше, че скоростите влизаха трудничко, а и съединителя отделяше сякаш прекалено долу.
- Pet_rov
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
Щом потегля при натиснат съединител, това означава първо, че не отделя. Първо провери привода, преди да се вкарваш във филми със смяна на съединител. Най-вероятно е заминала долната помпа. Има писано във форума по темата, потърси с търсачката. И по-добре не се опитвай да я караш така, щото може да се появи по-сериозен проблем и да се наложи да отваряш кутията. По спомен, ако оста на долната помпа падне, влиза право в кутията и тогава....
- DrEbNiA
Не не, тя не може и да се кара просто не влиза нито една скорост, когато двигателя е запален. Мисля да опитам да почистя помпичките а пък да видим какво ще стане.
- vasilb
- Автомобил:
- Двигател:
Около тапата на скоростната кутия до долната помпа на съединителя има ли изцапано от спирачна течност, самата течност намалява ли - виж казанчето.
- moimoimoi
- Автомобил:
- Двигател:
ако долната помпа тече то не може да се създаде нужното усилие за отделянето на съединителя,за нейната проверка трябва да се свали,закрепена е с два болта 8мм,сваля се и се гледа дали има омасляване на оста
ако долната е ок се проверява дали има достатъчно усилие,натиск от горната,за целта един юнак е при извадената долна помпа и с натиск прибира работната ос а друг юнак натиска педала на съединителя,трябва оста да оказва много сериозен натиск и да иска да излезе,внимавайте колко я изкарвате че ако излезе прекалено много и ще скъса гумения маншон на оста
ако долната е ок се проверява дали има достатъчно усилие,натиск от горната,за целта един юнак е при извадената долна помпа и с натиск прибира работната ос а друг юнак натиска педала на съединителя,трябва оста да оказва много сериозен натиск и да иска да излезе,внимавайте колко я изкарвате че ако излезе прекалено много и ще скъса гумения маншон на оста
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
В случая може да не тече,просто гумичките са свършили и губи налягане,течноста се връща покрай буталото.
има и друг вариант на мен ми се счупи вилката на аксиалния лагер
- pas1.8mi
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: 1.8T AEB 1999
shareez написа:има и друг вариант на мен ми се счупи вилката на аксиалния лагер
Много вероятно!

- DrEbNiA
Съединителя се оправи преди около седмица от само себе си припомпех го преди да запаля и като запалих си отделяше нормално изчезна и проблема и с невлизащите предавки. От тогава около седмица насам няма проблем. Но все пак ми се струва леко твърд на натискане.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Провери да не ти е малко спирачната течност.Помпите за съединителя ползват нея течност и при ниско ниво може да е влезнал въздух и се получава пак този ефект(не добро отделяне и т.н)Пробвай да обезвъздушиш системата.За целта взимаш някой авер,спирачна течност и ако може едно маркуче прозрачно.Пълниш казанчето до горе,слагаш маркучето на пропката на долната помпа отививаш пропката и потича течност,след това стягаш авера почва да помпи педала на съединителя и след няколко напопвания го задържа натиснат.Ти отвиваш пропката и гледаш маркуча да няма балончета въздух,тая процедура я правиш докато потече само течност и следиш същевременно казанчето да не остане празно и да засмуче отново въздух.