Здравейте колеги. От известно време имам странен проблем с оборотите в движение. Оборотомера се връща назад с 400-600 оборота и после подскачана напред с още 200-400 оборота и се нормализира (случва се за по-малко от секунда) и се усеща претрисане в работата на колата. Случваше се много рядко, основно като е около 3 - 4 хиляди оборота и е в байр и реших, че е от некачествено гориво (бензин с газ, кара се само на газ). Напоследък обаче започна да се случва по-често (в седмицата веднъж) и на по-ниски обороти (2 хиляди) и път без наклон. Най-често се случва като я опъна на магистралата към Велико Търново със 130-140, но започна да го прави и в София.
Последно съм сменил свещи, филтри и масло, кабели за свещи, температурен датчик (който пак показва са 10 градуса по-малко), ламбда сонда, компресията на цилиндрите е: 9.5, 9.5, 6, 9.
В купето се чува леко виене като от електродвигател и не мога да разбера от какво е. Само аз го чувам, защото си познавам звука на колата. Не знам дали това има отношение към проблема с оборотите.
Колата е Голф 3, 1.6, 93г., ABU
Голф 3 1.6, 93г., ABU - прескачат оборотите в движение
- cheatereye
- Автомобил: VW Golf III 1.6
- Двигател: AEA 1995
Re: Голф 3 1.6, 93г., ABU - прескачат оборотите в движение
На празен ход, как е колата мени ли оборотите, тресе ли ?! Тази компресия 6 (0,6) бар (МПа) на единият цилиндър е под минимума, който е 7,0 (0,7) бар (МПа) Погледни и в какво състояние ти е дистрибуторната капачка и палеца в делкото.
- papi92
- Автомобил: Golf 3 1.6
- Двигател: ABU 1993
На празен ход няма никакви претрисания, работи като часовник. Палеца и капачаката са сменени преди 14 хиляди километра и ги гледах, че са ок. Да, на трети цилиндър е 6 бар-а.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Имаш слаб цилиндър явно. Вероятно е от него да е проблемът.
- papi92
Колеги, ново 20! Днес загасна в движение и после 5 минути не можах да я запаля.
Ето тук има едно клипче какво започна да прави: http://www.youtube.com/watch?v=cbYRDprMELk
След 30 секунда гасне. Колата е на скорост и не я изключвам докато не спра.
Това са опитите да я запаля: http://www.youtube.com/watch?v=2rUph6eeqcg
Изобщо не иска да запали. След 5 минути запали от четвърт оборот.
Това ми прилича на датчик на Хол, обаче не съм сигурен. Цяло делко ли да търся или само датчик на Хол. Мнения?
Ето тук има едно клипче какво започна да прави: http://www.youtube.com/watch?v=cbYRDprMELk
След 30 секунда гасне. Колата е на скорост и не я изключвам докато не спра.
Това са опитите да я запаля: http://www.youtube.com/watch?v=2rUph6eeqcg
Изобщо не иска да запали. След 5 минути запали от четвърт оборот.
Това ми прилича на датчик на Хол, обаче не съм сигурен. Цяло делко ли да търся или само датчик на Хол. Мнения?
- cheatereye
- Автомобил: VW Golf III 1.6
- Двигател: AEA 1995
Баси и филмът с извинение, до сега не бях виждал, такова чудо. Може да смениш, само датчика на хол. Ама мен ме съмнява да не е нещо бобината, че до колкото си спомням оборотомера взима сигнал от нея
Ако се лъжа да ме поправят колегите.

- Glove
- Автомобил: VW Golf MK2 GTI
- Двигател: AUM
На скоро имах подобен проблем, оказа се датчика на Хол в делкото, прекъсваше от време на време в движение. Нищо видно, дори и грешка не записваше компа. След доста мерене и опити се отказах, накрая се предаде сам, огасна и не запали за около 10-15 мин. докато отказваше да запали успях да го хвана в крачка, смяна и от тогава няма проблем, вече 4месеца.
-
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: 1.6 ABU
+1 за датчик на Хол. И при мен така ми играеха оборотите неадекватно и същите симптоми като теб,смених го и заспа. Все пак ако имаш познат,вземи едно делко направо за проба или направо едно старо делко си купи(30-40 лв.) и си ти :).
- papi92
Решено! Датчик на хол. Благодаря на колегите за помощта! 

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”