Изгорели газове със странен мирис - Голф 3 АЕК 1.6

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Gencho87
Автомобил: VW Golf MK3 GT
Двигател: AEK 1.6 1995

Изгорели газове със странен мирис - Голф 3 АЕК 1.6

Мнениеот Gencho87 » Чет 11 юли 2013 20:45

Здравейте колеги,

като за начало да вметна, че Бу-то е Голф 3, 1.6 АЕК, 101 к.с., 95г., кара се само и единствено на бензин.
От доста време насам ми прави впечатление един много странен факт - когато колата загрее изгорелите газове миришат на въглища :stumm чудя се как е възможно това изобщо :screwy
Като цяло имам някои други проблеми от сорта на:
- неуспешно палене на топъл мотор и доста топло време навън;
- придръпване след като мотора е загрял и вдигна над 3к оборота, след това като натисна по-рязко гаста и тогава притриса, като е настъпя над 3к оборота отново няма проблеми следващите няколко минути (говоря за градско каране);
-съответно и тоя аромат на въглища - колкото по горещо е времето толкова по-силно мирише, няма пушеци, ауспуха ми е чист отзад, смисъл, че се вижда самия метал от вътрешната страна - няма почти никакви зацапвания.
Знам какво е качеството на горивата в БГ, но се предполага, че като карам с малко по-скъпите (много рядко слагам от най-обикновения) няма да са толкова зле като евтинджосите, а и зареждам само от известните вериги бензионостанции, само един път преди две години ми се наложи да сложа от някаква измислена, но нямах избор, едва ли обаче на това се дължат тия проблеми.

Многократно е закачана на диагностика и все си е ОК :gruebel

Някой от вас срещал ли е подобни феноменални истории с возилото си?
Моля помагайте :)
Благодаря предварително.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Re: Изгорели газове със странен мирис - Голф 3 АЕК 1.6

Мнениеот Bai Sando » Чет 11 юли 2013 21:00

Явно катализатора е за изхвърляне.От него се получават такива миризми :c020
По принцип като се монтира газ даже се усеща още повече.Моя АЕК не можа да изкара и 5 дни на бензин,като видях как за 10 лв ми сипват няма и 4 литра :mrgreen Трябва да съм луд да им пълня гушите...
А придърпването олколо 3000 об. и трудното палене на топло може да е от темп. датчик.Пробвай да му откчиш буксата и пробвай тогава дали има пак прекъсване в движение.

merckx1990
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот merckx1990 » Пет 12 юли 2013 14:10

Добре да му откачи буксата и компа ще си мисли , че е -40 както всички ФВ от тези години. Може и да не запали изобщо при тези температури навън в момента, защото ще ръси бензин като за Сибир. Датчик се гледа на диагностика и се мери с уред към маса и към положителния полюс на акумулатора, отделно се мери съпротивлението, което дава. Има ли дори и 10 мегаома към маса датчика е заминал , дори и да показва вярни стойности между самите крака. Наистина трудното палене може да е от него, но с откачане няма да стане. А до миризмата ако имаш катализатор го изхвърляй и гледай тогава колата. :)

Pencp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pencp » Пет 12 юли 2013 15:08

По скоро миризмата идва от употребата на бензин от рода на 95 Ecto или сродните с добавка на етанол...

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пет 12 юли 2013 18:02

При АЕК-то да го откачи по време на работа на двигателя и тогава да пробва как върви.
Иначе при откачен такъв трудно пали на топъл двигател.При мен имаше огромен проблем с вървежа.Едвам се форсираше на топло,накрая прекъснах темп датчика с реле-време и колата тръгна.Иначе имаше подобни симптоми като при него.

kkokok
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kkokok » Съб 13 юли 2013 7:04

Режи катализатора това е най - евтиното, а и му е време на 18 години е :)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”