здравейте колеги ,миналата седмица смених предни спирачни дискове и накладки на пасата ми а именно б5 1.8т код на мотора АЕБ и проблема се заключава в това че взех дискове 288мм както си излизаха по каталог но при мене се оказаха по големи и сега опират много малко в апаратите и чегъртат много дразнещо.опирането е с два 3 мм и стърже само при спиране когато предницата е под товар.Майстора който сменя дисковете ми предложи да препили малко апаратите там където задира диска и питането ми е да му разреша ли да го направи,като ме убеждава че и преди го е правил и нямало проблем.
Другия проблем е че смених дисковете с накладките защото спирачките ми чувствително намалиха своята работоспособност за двете години каране и на стенд ми излезе че работят на 48 процента.но след смяната на дисковете и накладките подобрение няма а остана само гадното стържене.Къде да търся проблема в отслабените спирачки.Някои ме съветват да сменя спирачната помпа.
Ще съм ви благодарен на всякакви съвети.

пасат б5 1.8т странен проблем с предни дискове
-
- Автомобил:
- Двигател:
- ceci4
- Автомобил: VW Golf V TDI 16V
- Двигател: BKD 2004
Re: странен проблем с предни дискове на пасат б5
Какъв е бил проблема, като си ги взел да ги сравниш със старите и да ги смениш при несъответствие. Понякога каталозите бъркат, понякога предния собственик е правил нещо по колата. В твоя случай бих потърсил да направя с някой бартер и да си намеря апарати за 288мм. Не знам какъв е тоя стенд с тия проценти, би трябвало да показва спирачното усилие на всяко колело по отделно. Всички ли са отслабнали пропорционално или само някое от колелата? Аз бих си направил профилактика на спирачните апарати - сваляне, почистване и сглобяване с нови уплътнения. Като знаеш, че няма проблем в апаратите и можеш да разчиташ на тях следващите 5-10 години, сменяш спирачната течност и наблюдаваш дали има проблеми с тръбичките - запушване например. До тук нещата не костват толкова пари, колкото усилия. Ако след това пак няма подобрение - преценяваш ремонт или смяна на спирачна помпа, вакуум дали се губи, АБС модула дали е проблемен. Там вече е малко по-скъпо.
Дано съм помогнал
Дано съм помогнал

- nebeto
- Автомобил: VW Passat B4 1.9TDI
- Двигател: AFN 1996
по принцип спирачната течност тук в форума я водят консулматив на всеки 2 години.Някъде бях чел,че самата спирачна течност е поглъщала влага и заъова трябвало да се сменя.
- Rosenirs
- Автомобил:
- Двигател:
Миналата година сменях дискове и размера е 282,5 мм .По номера на рамата е трябвало да гледат какви са дисковете както направиха при мен.
- bangobango
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN
Същия момент имаше и при мен. Аз съм с АФН и по каталог дисковете са 282,5мм , но аз се бях заблудил и бях взел 288мм. Още като ги сложихме, майстора забеляза, че на косъм минават през апарата и реших да ги дам на стругар да смъкне 1,5мм от радиуса. Чисто нови дискове Брембо, минати на струг карам ги вече 20 000км и имам точно 0 проблеми с тях. Никакво биене, тресене заради пиленето. И все пак, ако ги даваш на стругар гледай да е признат, а не някой новобранец. Иначе сегашния диаметър на предните дискове е по-голям с няколко мм от старите и се забелязва тази разлика, но кел файда като накладката не хваща последните 2мм от външния край на диска :) Но решението ти е стругар и това е.
-
- Автомобил:
- Двигател:
ceci4 проблема е в това че не съм ги сменял аз за да ги премеря и човека вече ги е сложил и няма как да ги подменя.Иначе апаратите си работят перфектно движат се свободно без усилие.Спирачната течност ще я сменям утре и ще обезвъздушаваме пък да видим дали ще има резултат.
- blade84
- Автомобил: Vento
- Двигател: AAZ
1.8Т би трябвало да е оригинално с 288 мм, да не би да е имало проблем с апаратите и да са били подменени с по малки, щото такива е имало.
- znainainai
- Автомобил: Golf4
- Двигател: MK 4 98 AHF
Ако ще и помпата да смениш пак няма да ти дойдат спирачките.
Нови дискове нови накладки какви спирачки търсиш?
Докато сработят като хората им трябват около 300км градско. До тогава педала е един такъв не естествен жилав все едно имаш проблем със спирачките.
Относно дисковете едва ли вече ще ти ги подменят остава варианта на стругар и да ги отнеме малко радиално в частта която идва излишна или сменяш апарати и супотри за 288мм дискове за да не опират.
Това са ти двата варианта трети има ама няма да ти хареса купуваш си нови дискове каквито трябва и тези остават да си пазиш сянка със тях.
Нови дискове нови накладки какви спирачки търсиш?
Докато сработят като хората им трябват около 300км градско. До тогава педала е един такъв не естествен жилав все едно имаш проблем със спирачките.
Относно дисковете едва ли вече ще ти ги подменят остава варианта на стругар и да ги отнеме малко радиално в частта която идва излишна или сменяш апарати и супотри за 288мм дискове за да не опират.
Това са ти двата варианта трети има ама няма да ти хареса купуваш си нови дискове каквито трябва и тези остават да си пазиш сянка със тях.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: пасат б5 1.8т странен проблем с предни дискове
за измонатите колометри вече съм изминал около 600км. подобрение никакво.Относно сттрженето препилиха само апаратите отвътре едвам долувимо и вече не стържат.Остана само да се види защо спирачките почти никакви ги няма.Изисква се голямо усилие върху педала за да спреш по ндрмално.Ще пробвам с обезвъздушаване и ако пак няма подубрение ще сменям помпата.