Пасат В4 радиатор

Техническа и сервизна информация за Passat
ястреб
Автомобил:
Двигател:

Пасат В4 радиатор

Мнениеот ястреб » Съб 22 юни 2013 17:14

Здравейте купих си пасат Б4 модел 93-96 комби но когато му проверих радиатора се оказа че не е закрепен никъде и втората перка на вентилатора се допряла до него и го проби
Въпросът ми е какъв точно трябва да е радиатора на пасата защото този явно е за друг модел и е по малък от оригиналния
Пасата ми е с климатик с двоина перка отпред едната се задвижва с електромотор а другата с ремък от първата маркучите ми и двата са от лявата страна в този саит" Автомобилни Радиатори - За всички модели Volkswagen‎" предлагат 4 вида но не знам точно кой е оригиналният предполагам че е вторият
Воден радиатор BN1142VW размер 722/375/30 за VOLKSWAGEN PASSAT от 1993 до 1996 но не съм сигурен моят е около 600 мм но е захванат само отляво и е доста по малък от този на климатика

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Re: Радиатор за Пасат В4

Мнениеот znainainai » Съб 22 юни 2013 20:49

Toзи е който си описал :wink

Потребителски аватар
milen_1975
Автомобил: VW Passat Variant B4
Двигател: 1.8 ABS 1993

Re: Пасат В4 радиатор

Мнениеот milen_1975 » Нед 25 авг 2013 1:41

Колеги и на мен ми протече радиатора! Пасата е Б4 1,8 1993 год. Теча е някъде от страната на казанчето на хидравличното масло, точно под него! Антифриза се стича до гредата под радиатора, и по нея та чак под десния фар стига. Интересува ме друго нещо колеги:
Без климатик съм с малката пита. Възможно ли е да се сложи по-голем радиатор, примерно от Б3, и дали всичко ще пасне, маркучи, скоби? Гледам, че по гредата има още по няколко дупки и от двете страни. Може би е предвидено именно за радиатори с различна големина? Ако пасне, ще има ли подобрение в охлаждането. В момента ми загрева до 90 градуса сравнително бързо!

Потребителски аватар
HukuTyY
Автомобил: Vw Passat B4
Двигател: ABF 16v

Мнениеот HukuTyY » Нед 25 авг 2013 7:28

Здравей колега.Може да се сложи по голям радиатор да.Аз го правих това от Б3 на Б3 но мисля,че от Б3 на Б4 пак ще стане.Но радиатора трябва да е от бензинов автомобил,защото на дизелите е по широк и там носещата му греда е различна.Вземи си най големия радиатор които можеш (по спомен мисля че беше 780мм и ширина 330мм) с дифузиора и двете перки и си ти.Трябва ти обаче и горния маркуч,които идва от тройника,защото твоя ще му дойде къс :)

Потребителски аватар
milen_1975

Мнениеот milen_1975 » Пон 26 авг 2013 0:18

Да попитам: Като съм само с парно, без климатик, климатроник и т.н. Втората перка(малката) не е ли излишна в случая? Датчика, който включва перката на радиатора става ли в самия радиатор? Да не са различни диаметъра и резбата в самия радиатор, и датчика да не става?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 26 авг 2013 7:06

В някои ситуации всичко, което би подпомогнало охлаждането не е излишно.
В тази връзка не е излишна и втората перка. И няма да ти пречи (освен ако не се окаже с разбита ос, де!)
Датчиците са с абсолютно еднаква резба. Друг е въпроса дали при теб не е протекъл точно датчика :rolleyes
Ако вземаш по-голям радиатор, ще трябва да смениш и дифузьора.

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Пон 26 авг 2013 10:10

Ако вземеш голям радиатор milen_1975, ще трябва да смениш и маркучите за охл. течност.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Пон 26 авг 2013 13:09

Разликите всъщност са много повече.
Първо за В3 :
-ако има климатик и е до 7-ми 92-ра година,радиатора е големия (по-дълъг и по-висок), но изводите за антифриза са му от ляво (като си срещу колата) т.е. при ремъците на двигателя.
-ако има климатик,ама е след 7-ми 92-ра, радиатора е същия по размер,само че изводите са от дясно (от страната на скоростната кутия).
Двата радиатора не могат да се ползват един вместо друг,защото след 7-ми 92-ра компресора на климатика е друг тип и застава много ниско и няма как да се сложи маркуча на радиатора от ляво.
-ако няма климатик и е бензинова, тогава е с къс и нисък радиатор с една перка.За да се сложи големия,се налага да се смени гредата под радиатора (новата е по-ниска от старата) и да се смени и тръбата + маркуча за хидравличната течност,която е в гредата (има доста големи разлики).За водните съединения е ясно,че трябва да се сменят и те с подходящите.
При В4 радиатора е съвсем друг,ако има климатик - разликата е в долния извод за маркуча - при В3 си е за маркуч,при В4 е на "бърза връзка" и чак след нея става маркуч.Имат една разлика в наклона на извода,която пречи такъв от В4 с климатик да се сложи на В3 след 7-ми 92-ра директно...трябва да се преправя маркуча.
Има и още разновидности,ама сега не ми се описват всичките разлики.
Общо взето трябва да си прецените какво искате да постигнете със смяната на радиатора и да си премерите кое как да стане + внимателен оглед на радиатора,който ще ползвате за донор...понеже много хора си купуват неща,които няма как да бъдат сложени на тяхната кола,без да се сменят още 55 неща.
А и още нещо..слагането на по-дълъг радиатор при В3 води до смяна на въздухозаборника пред радиатора + решетката под предната броня...иначе все 1 нищо не сте направили.
:beer

Потребителски аватар
milen_1975

Мнениеот milen_1975 » Вто 27 авг 2013 20:08

Благодаря за отделеното време, и за изчерпателните обяснения колега zfa159! Интересува ме какво трябва да се смени, ако се сложи големия радиатор от Б3 и от Б4 на моя Б4? Какво се преправя, и в двата случая? Кой е по удачен, и с по малко главоболия при монтажа :beer

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 27 авг 2013 21:43

При В4 е доста лесно - радиаторите всичките са на 380мм т.е. от високите.Разликата е само в дължината - малкия е 525мм , големия е 720мм .В този случай ако си вземеш радиатор от В3 със заводски климатик или В4 със заводски климатик, той ще може директно да се монтира при теб,без да сменяш греди и т.н...само ще трябва да си вземеш и маркучите + ел. перки. Дали ще вземеш радиатор + маркучи и перка от В3 или от В4 е без значение,важно е само да са от един автомобил всичките неща (защото горе обясних,че долния маркуч на радиатора при В3 и В4 има разлика).
:beer

Потребителски аватар
milen_1975

Мнениеот milen_1975 » Сря 28 авг 2013 8:01

Благодаря, ще имам в предвид ценната ти информация колега! :beer

Върни се в “Passat”