Поредната тема посветена на чудене, какво и дали да си купя

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
gugun4u
Автомобил: VW Golf 5
Двигател: 1.9 TDI 2007

Re: Поредната тема посветена на чудене, какво и дали да си к

Мнениеот gugun4u » Пон 26 авг 2013 18:32

forski написа:
gugun4u написа:Дискусиите VW vs Mercedes са сладки, но все пак, някой има ли какво да каже за Golf Plus? :redface Иначе с риск да предизвикам война в темата (моля ви се не се карайте и биите като задам този въпрос), та явно дилемата за мотор, ако ще е голф е 1,9 TDI и 1,6 FSI. Чел съм, знам колко струва да оправиш турбо и другите му тем подобни, въпроса ми е колко от вас имат този мотор под капака, и колко от вас са имали или виждали проблемите отнасящо се за него - все пак го според класациите е много здрав мотор, но пък колите в БГ идват с извадена душа. Другото е колко от вас имат 1.6 FSI,какви са ви личните наблюдения от него или от този на свой приятел. И моля ви се за обективни мнения :beer , а не :scare3 И последно пояснение, нито мисля да газифицирам бензина, нито да тунинговам евентуалния дизел.

Колега ти колко километра навърташ на година, 30-40хил.км. правиш ли годишно?
Колко градско и извън градско горе, долу караш като километри?

Около 30 000, като при нормални обстоятелства имам всеки ден между 15 - 25 км градско - за да ида до работа и обратно, да се разходя до някъде и прочие, и общо взето всеки втори уикенд съм извън София, като под извън София имам предвид най - често места на 150+ километра от София, като при тези случай най - често се стремя да сме поне 3 - 4 ма човека в колата по обясними причини. То затова и избора ми не е праволинеен и немога да кажа примерно карам само градско, взимам голфа или даже и поло, но в същото време не прекарвам и ежедневието си извън София, да кажа с 2 ръце, трябва ми Пасата. А този Голф + изглежда интересна алтернатива, за която пък информацията особенно съобразена с БГ стандартите е оскъдна. :screwy

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 26 авг 2013 19:22

Щом правиш над 30'000 км годишно, то 1.9 е твоя мотор, защото само от гориво ще пестиш по 1200 лв годишно, заради икономията на дизела (1.5 литра надолу на 100). yoan4o има точно такъв голф 1.9 тди 105 к.с.
gugun4u написа:най - често се стремя да сме поне 3 - 4 ма човека в колата по обясними причини.

Обаче при това положение, по-добре се насочи към Пасат. може и да съм остарял малко, но на дълъг път с Голф, повече от 2-ма възрастни не бих тръгнал...

Потребителски аватар
Spas
Модератор
Модератор
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: 1800 RP

Мнениеот Spas » Пон 26 авг 2013 21:12

Така е, дизела, а особено съвременния дизел има доста повече въртящ момент и е по-"пъргав" от еквивалентни конски сили бензин.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 26 авг 2013 21:19

Сравнение на каталожни данни на 1.6 FSI и 1.9 TDI на Golf 5:
1.6 FSI - 1595 cm3
115 HP @ 6000 RPM
155 Nm @ 4000 RPM
Макс. скорост: 192 km/h

1.9 TDI - 1896 cm3
105 HP @ 4000 RPM
250 Nm @ 1900 RPM
Макс. скорост: 187 km/h

Недостатъците на TDI - по-висока цена на гражданската (20 лв на година). По-висока цена за покупка. Вероятно по-скъпо обслужване, което не е сигурно, поради дефектите на FSI технологията.

Недостатъците на FSI - това е от първите двигатели с тази технология, има по-висок разход на гориво от TDI-то и много скъпо газифициране (2000 лв), дефектни обтегачи на веригата, които често се проявяват като проблем.

Потребителски аватар
Freakylol
Автомобил:
Двигател: asz++

Мнениеот Freakylol » Пон 26 авг 2013 23:19

Vlad777 написа:
gugun4u написа:най - често се стремя да сме поне 3 - 4 ма човека в колата по обясними причини.

Обаче при това положение, по-добре се насочи към Пасат. може и да съм остарял малко, но на дълъг път с Голф, повече от 2-ма възрастни не бих тръгнал...

Защо? Ако и 4-мата сме 2 метра и аз не бих, но не виждам друга причина :confused А, защо се стремиш да сте 3-4? Студент ли си?

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 26 авг 2013 23:23

В Голф 4/Ауди А3, на която и седалка да седя - и на шофьорската и на пасажерската, ако трябва да стои някой отзад - все ми е дискомфортно. Просто за мен това си е автомобил за 2, максимум 3 човека :)

gugun4u

Мнениеот gugun4u » Пон 26 авг 2013 23:34

Freakylol написа:
Vlad777 написа:

Защо? Ако и 4-мата сме 2 метра и аз не бих, но не виждам друга причина :confused А, защо се стремиш да сте 3-4? Студент ли си?

Принципно завършвам вече магистър, но най - често просто се събираме компании и къде на планина, къде до на някой родното място, къде някъде другаде... Не ни се седи в София :) Хем е по - весело, а и излиза по на сметка пътя...

Потребителски аватар
wmalevski
Автомобил: Golf Mk5
Двигател: R32 DSG

Мнениеот wmalevski » Вто 27 авг 2013 8:44

Имах Ауди S3, а сега карам Голф 5. Разликата за мене е огромна. Преди пътуване с повече от двама човека беше немислимо, с голф 5 смея да кажа, че мястото е доста повече. Преди карах Опел Вектра от последните, та мястото на Голфа е сравнимо с това при Вектрата, само багажника на Вектрата е по-голям. Но колегата до колкото разбирам пита за голф + а там аз лично не мога да кажа нищо.

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Вто 27 авг 2013 9:07

Колега, слушай какво ти каза Vlad777, абсолютно прав е ! Предвид километрите който правиш и това, че често пътуваш с хора в колата, твоят двигател е TDI-то и то в по-широко купе. Щом няма да газифицираш, ще ти излиза по-евтино, освен това в натоварено положение и по баирите няма да губиш тяга. Макар да правя по-малко километри от теб и аз често пътувам с компанията из България (още от студентските години та до днес - просто и след завършването компанията се запази). Точно това е причината да премина от газифициран Кадет 1.6i към сегашния дизелов шлеп, а не към нещо подобно на Кадета, но по-ново. За по евтино не ми излиза, защото цената на газта компенсираше по-високия разход, но с 4 човека и къмпинг оборудване колата си върви без проблем, а не умира в баира (напълно разбирам, че говорим за коренно различни двигатели и горива и, че FSI-а на бензин няма да мре така, но пак няма да е като TDI-то), а за купето - преди половината багаж беше върху пътниците, а сега е където му е мястото - в багажника, преди хората от зад се гърчеха и дори човек със среден ръст ме ръгаше с колене в гърба (макар да съм само 1.72, седалката ми е доста изтеглена на зад и с доста полегнала облегалка, иначе не ми е удобно), сега пътниците ми се ширят и дори висок човек не може да ме сръга. Единственият недостатък е, че когато някой от зад ме нервира, като се обърна не мога да го докопам, ама като спрем.... :mhihi

Потребителски аватар
Freakylol
Автомобил:
Двигател: asz++

Мнениеот Freakylol » Вто 27 авг 2013 10:23

Vlad777 съгласявам се, но и зависи под какво се има в предвид "дълъг път", защото за мен това означава повече от 600км.. 250-300км пробег с кола от класа на голф/а3/леон не са проблем.

А към автора, щом 4-ката ти е вършила работа то 5цата ще ти е идеална, защото е по-широка от 4ката. Октавия 2 ще ти е най-добре обаче така като гледам 1.9 под 12к няма и то гробници най-вероятно, а и са им се дигнали цените, бащата взе неговата 1.9 за 10к преди малко повече от 2 години в идеално състояние и до ден днешен само масло и 1 тампон и е сменяно.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Съб 31 авг 2013 4:55

За мен умората при шофиране е пряко свързана с това колко ми е удобна седалката. Разбира се и със самата кола и разстоянието. Например между спортните седалки на Г3 гти(плитко рекаро) и Рекаро салона за 3-ка разликата е огромна.

gugun4u

Мнениеот gugun4u » Пон 02 сеп 2013 10:02

Мдааам, най - вероятно ще е Голф 5 или евентуално Голф плюс... Ако успея да намеря и читав екземпляр ще е супер, а как мразя да се заниамавам с автоджамбази :Х Вчера отивам при един, викам му, искам голф дето да му работи нормално двигателя и да не е вандалствано по салона, тоя ми вика, ти си перфекционист, немога да ти намеря такава кола :screwy

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 02 сеп 2013 14:59

Германия, колега, Германия тук са само кочини :smile

gugun4u