Как най-безболезнено да направя бутон за АБСа

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
bobcho
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: AFN 1997

Мнениеот bobcho » Нед 10 дек 2006 13:04

Dan4ote написа:Не знам, има ли разлика м/у ABS-ите на по-новите от старите коли, но аз съм ИЗКЛЮЧИТЕЛНО доволен от ABS-а. Многократно ме е спасявал и никога не ме е подвеждал.

:) има разлика разбира се.Твоята кола е доста по-млада от на musura и се предполага, че АБС-а е по-ново поколение и е "по-умен".
Първата АБС система е измислена от БОШ и е произведена през 1979 - според мен от тогава насам през годините е претърпяла доста промени и подобрения.Аз лично подкрепям musura - има 2 идентични катастрофи при които той сам е усетил, че колкото и да натиска педала на спирачката според АБС-а няма нужда от такова спирачно усилие и ... тряс.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 11 дек 2006 19:54

Dan4ote написа:Некакви глупости говорите! Или ABS-ите не са ви наред или сте по-големи разбирачи от производителите на коли и някой ще получи нобелова награда, стига отговорните хора да прочетат форума. Не се сърдете, но говорите нелепи работи. Наблюденията ми от ABS са големи и смея да твърдя, че помага в всички случай.

Много грешиш . Колите ни са различни генерации оттам и софтуер на ABS a. Поддържам казаното от "musura" . И при мен се държи по аналогичен начин, както и при него.При теб колата е по-нова и съответно ABS a .

Потребителски аватар
Dan4ote
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Dan4ote » Пон 11 дек 2006 20:24

Преди тази кола, съм каръл доста време, но не и коли с ABS. Имам опит в шофирането над 8 години и затова изказах такова мнение. Знам какво трябва да искам от едни спирачки. Предполагам, че различието е в това, че колата ми е по-нова и отреагира по-бързо.

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Вто 12 дек 2006 9:00

то не само софтуера е различен .......като ревизия и решение е друг ..... на баща ми на автомобила абс-а нищо общо с vw от 90-те, хвърляш се на спирачките, колкото сила имаш и то си прави там нещо и спира ...... въобще не се усеща нищо на педала за спирачките, няма и чукане...... като усещане ми е много странно в оная кола

Cordoba16vt
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Cordoba16vt » Вто 12 дек 2006 10:02

последното нещо от което зависи как ще спре една кола е АБС. Тук не искам описвам и разликите в системите на АБС.Колата спира първо от гуми, след това площ на спирачните дискове и накладки.има и още сериозни фактори - трансфера на тежеста и твърдост на окачване.

Една кола с АБС и добър 'спирач' :wink: винаги ще спре по бързо от една кола без АБС.

колкото и да не ни се иска АБС е спомагателна система която ако се опознае може в всяка една ситуациа да ни е в полза.

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Вто 12 дек 2006 11:19

Е това за спирача е много вярно !

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Вто 12 дек 2006 19:59

абе вярно си е за спирача, но аз все така съм си на моето :wink:

И аз карам от има няма 17 години и всякакви коли и с АБС и без АБС и просто съм убеден в това, което говоря. Значи при мен факторите гуми, окачване, доскове, спирачна течност и накладки - са перфектни, повечето са над сток, за спирача - ами мисля, че и там няма ядове :wink:

Аз казах по-нагоре, че лично от моя АБС съм много доволен на мокро и при висока скорост - там е ОК. Просто реагира прекалено мудно и с различен интензитет, понякога като започне да рита, та няколко секунди така, друг път само за миг приритва и после спира. Незнам, всъщност тези дни ще ходя отново на профилактика на спирачната система, дано открият нещо нередно :idea:

Потребителски аватар
ChampioN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ChampioN » Вто 12 дек 2006 21:26

Dan4ote написа:Преди тази кола, съм каръл доста време, но не и коли с ABS. Имам опит в шофирането над 8 години и затова изказах такова мнение. Знам какво трябва да искам от едни спирачки. Предполагам, че различието е в това, че колата ми е по-нова и отреагира по-бързо.

Опитат в не вси4ки слу4ай е не6то достата4но, zа да иzраzиш компетентно мнение. 4овек нау4ен на грешни навици и след 20 години стаж ще е по=слаб от един , който е нау4ил теорията и я иzпробвал. Истината е 4е АБС помага при 4овешка грешка, ако просто ско4иш на спира4ката и zатвориш о4ите, в другите слу4ай пре4и... Най=важното е, 4е веднъж вклю4и ли се АБС имате силно нару6аване на баланса на автомобила и от там на предните контактни петна, което води до НЕДОЗАВИВАНЕ от което оправия няма :idea: :!: ЕСП и тем подобните помагат адски много, но не и АБС. Дори и в Ф1 има специална система която спира АБСа при супер екстремно спиране.
Решение на проблема не е спаzването на правилата са движение, пример катастрофата на Мусура.
Щом на вас ви помага АБС, си го иzполzвайте , но истината е савсем друга...

Потребителски аватар
Goti4eskiq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Goti4eskiq » Вто 12 дек 2006 22:54

ChampioN написа: Най=важното е, 4е веднъж вклю4и ли се АБС имате силно нару6аване на баланса на автомобила и от там на предните контактни петна, което води до НЕДОЗАВИВАНЕ от което оправия няма :idea: :!: ЕСП и тем подобните помагат адски много, но не и АБС.

Уеуеуе що за глупост.АБС-а да нарушава баланса....Имал съм 2 идентични Дедри - 1та с АБС другата без.И мога да кажа,че при спиране досега тази с АБС не е мръдвала нито надясно,нито наляво.Спира си без изобщо да се нарушава баланса.Може би теорията,че при различните коли и години на производство АБС-а се променя е най-вярна.Но да ми кажеш,че АБС-а не помага.....

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Сря 13 дек 2006 7:54

Шампионе, сега пък с последното направо разцепи мрака....... mhihi
искам да те видя как завиваш с 4 блокирали гуми mhihi mhihi
на стария ми голф 2, в началото на завоя /преди да съм навлязъл в него/ като набия спирачки и просто предницата си продължава напред mhihi а сега АБС-чето си ме държи в "правия" път mhihi

ПС абе защо направо не пуснеш един мейл към ФВ, да спрат да монтират серийно АБС-и?

Потребителски аватар
4oroi4o
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот 4oroi4o » Сря 13 дек 2006 9:01

Колеги, щом мусурчето иска да си изключва АБС-а да го направи!!! Аз го подкрепям!!! Нека му помогнем да го направи а не да се разправяме по между си!!! :evil:

Cordoba16vt
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Cordoba16vt » Сря 13 дек 2006 9:41

на една 3ка ГТИ 16в и изкубахме бушона за АБС през зимата в сняг за да видим как ще спира колата но АБС си работеше!

Като ти се занимава - изключвай, търси, рови, за 0ев ефект

Потребителски аватар
ChampioN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ChampioN » Сря 13 дек 2006 11:35

Goti4eskiq написа:
ChampioN написа: Най=важното е, 4е веднъж вклю4и ли се АБС имате силно нару6аване на баланса на автомобила и от там на предните контактни петна, което води до НЕДОЗАВИВАНЕ от което оправия няма :idea: :!: ЕСП и тем подобните помагат адски много, но не и АБС.

Уеуеуе що за глупост.АБС-а да нарушава баланса....Имал съм 2 идентични Дедри - 1та с АБС другата без.И мога да кажа,че при спиране досега тази с АБС не е мръдвала нито надясно,нито наляво.Спира си без изобщо да се нарушава баланса.Може би теорията,че при различните коли и години на производство АБС-а се променя е най-вярна.Но да ми кажеш,че АБС-а не помага.....

Става дума zа баланса на предна zадна ос :idea: Написал сам ви го 4исто и просто с докаzателства и фиzи4ни zакони, които важат на таzи планета, а не само от ли4ен опит. ФВ няма zащо да спират проиzводството на АБС, zащото zа сажеление и жените карат коли :roll: :wink:
на стария ми голф 2, в началото на завоя /преди да съм навлязъл в него/ като набия спирачки и просто предницата си продължава напред а сега АБС-чето си ме държи в "правия" път

Кой говори zа zавиване с блокирали гуми ? Аz говоря zа даржане на колата в границата на сцеплението преди блокирането на колелата , с леко приплаzване когато контактното петно има най=голяма площ, което АБС не поzволява да се достигне до него :idea: Щом спирате по=барzо с АБС отколкото беz zна4и имате проблем, а спира4ката е най=важният педал идете потренирайте вместо да вартите гуми по сфетофарите и да правите ластици иz града като каруцари.

Най=явният на4ин , по който ще ви се набие в главите е като идете на Шоуруум и дадете на Sir T да направи едно спиране беz АБС, след това zастанете на мястото и му дайте да пробва и с АБС. Някой стиска ли му да остане до края на спиранете и да усети ламарината ? :lol:
Колеги, щом мусурчето иска да си изключва АБС-а да го направи!!! Аз го подкрепям!!! Нека му помогнем да го направи а не да се разправяме по между си!!! Evil

Принципно сам сагласен с тебе, но от тука някои могат да си иzкарат иzводи и да нау4ат не6то което утре 6те им спести правенето на ламарини :)

Потребителски аватар
Goti4eskiq
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Goti4eskiq » Сря 13 дек 2006 23:22

Чемпиън няма повече да коментирам тези глупости и да оспамвам темата.Вземи се в ръце и не се опитвай да върнеш автомобилната техника в зората и,и да говориш глупости.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Чет 14 дек 2006 0:22

Хора, съвременните автомобили не разчитат само на ABS, именно защото не е перфектна система. Анти-блокирането на колеата върши някаква работа, но не всичката. По-съвременните системи за сигурност прехвърлят спирачно усилие от едни колела към други, прехвърлят и въртящт момент от двигателя и така се получава перфектната стабилност в завой.

Обаче, сам по себе си, АБС-а не помага в завой на сух асвалт, или би помогнал само ако шофьора е толкова зле, че е блокирал колелата или е на път да го направи. Ако обърнете внимание във Ф1 примерно, при по-натоварено спране, до един момент АБС-а бачка, но ако пилота натисне повече педала, то той блокира колелата и определено, дори и да се прецакат гумите от такова спиране, все пак е по-добро спиране. Да не говорим, че в завой, когато спират или блокират вътрешните колела, то тогава се улеснява завиването :idea:

Отделно бях очуден от опел-а на един приятел, който си имиа АБС и още доста екстри покрай него - тракшън и ненам и аз какво. Та скоро му се случи, да си направи и четирите гуми на галоши, точно от рязко екстремно спиране с висока скорост. Колелата му блокирали и се влачил около 60 метра, като успял да спре невредим. Гумите бяха плоски на мястото на контакта им с асвалта, но важното е, че системите му за сигурност са решили, че по-бързо ще спре с блокирали колела :idea:

Който е предубеден в това, което говоря, съм навит да му го демонстрирам след като си направя нужният бутон, а именно, че без АБС ще спирам по-бързо от 50 до 0 на сухо, отколкото с АБС :wink:

Върни се в “Направи си сам!”