Внимавайте с каско и фабрична аларма! Отказ за плащане!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
krass1
Автомобил: Toyota Avensis Combi 2.2 D4D 148h
Двигател: 2AD-FTV 2006g

Re: Внимавайте с каско и фабрична аларма! Отказ за плащане!

Мнениеот krass1 » Сря 28 авг 2013 16:31

Stif написа:Много полезна информация,браво :th_up
Колега,защо не споделиш за коя компания става въпрос? Мойто каско е в ДЗИ и в Общите условия,раздел I,т.4.1.3 пише че мпс трябва да има монтирани аларма ИЛИ имобилайзер.В понеделник ще се обадя да питам за алармата дали е задължителна, защото така написано НЕ Е!

Здравейте колеги,

И при моя застраховател пише така "има монтирани аларма ИЛИ имобилайзер" и никой неми е правил релно технически оглед на автомобила , а само снимки. Колата е 2007г и има фабрична състема за зашита тип имобилайзер но няма звукова аларма. Някой ако е проучвал как стоят нещата да сподели.

Потребителски аватар
Deroni
Автомобил:
Двигател:

Re: Внимавайте с каско и фабрична аларма! Отказ за плащане

Мнениеот Deroni » Сря 28 авг 2013 16:53

Всички застрахователи са измамници.Като им прочетеш общите условия разбираш, че нямаш автокаско или при някой само с надеждата, че няма да ти я откраднат.Винаги намират от 100 кладеница вода да не покрият щета или ти дават някаква смешна сума.Единствено преди доста години бях доволен от ДЗИ, но това беше преди да си смени собственика няколко пъти, така че не им правя реклама.Последно за каско 845лв. ме направиха крив да доказвам къде и как са ми разбили клучалката и водачите на стъклото.Накрая с писмо от шефа на криминална полиция и много ядове решиха, че може и да платят.Трябвало полицията да почне да издирва извършителят и ако го намерели по съдебен ред да си търсели парите от него.Кварталният на района ми скимти, че не можел да направи дознание срещу неизвестен извършител защото щяло да му седи като неразкрито престъпление и сигурно няма да вземе бонус.

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Сря 28 авг 2013 16:58

Мен в Армеец никой за нищо не ме пита Явно проблема ти е в компанията

Потребителски аватар
Deroni
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Deroni » Сря 28 авг 2013 17:03

IRRITATING написа:Мен в Армеец никой за нищо не ме пита Явно проблема ти е в компанията

сигурно има и значение града и офиса.В друга тема бях писал и за армеец за яко охлузена и разместена предна броня 42лв.

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Мнениеот xploda » Пет 30 авг 2013 12:03

Deroni написа:сигурно има и значение града и офиса....

...и самия брокер най-вече. Такива отвратителни мутренообразни времена настанаха, че за всичко трябва да имаш вече свой човек. Иначе гориш, като стой та гледай, а на хартия отговорните си го местят от единия в другия крачол и не ги интересува нищо.

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Пет 30 авг 2013 12:54

IRRITATING написа:Мен в Армеец никой за нищо не ме пита Явно проблема ти е в компанията

Точно Армеец ги прави тези откази за липса на аларма - т. 38.1 от Общите им условия. на 99% съм сигурен, че на колегата Vlad777 е била застрахована точно там :wink Така, че ако нямаш аларма най-добре си сложи и след това закарай колата за оглед, че да не плачеш по-късно. :death

Иначе малко да внеса разяснения по темата, какво е добре да се направи при отказ тъй като имам практически опит:

1. Може да се пробва с възражение до застрахователя, в което да се представи някакъв документ - гаранционна карта напр., че на колата действително е била монтирана аларма. Ако има такъв документ добре, шансовете за изплащане са добри. Но ако няма - в 99% от случаите застрахователя ще си потвърди отказа. Потвърди ли го единственият начин за получаване на обезщетение е чрез съда!

ЗАБЕЛЕЖКА: Комисията за финансов надзор няма правомощия да задължи застрахователя да плати обезщетение дори и отказа да е неоснователен.

2. Относно разходите за водене на дело и самата процедура: - не е толкова скъпа и тегава както описва колегата:

2.1 Държавна такса - плаща се 4% държавна такса на база сумата за която се води делото - ако сумата е 10 000 лв. държавната такса е 400 лв. Възможно е тази такса да НЕ се плаща, ако ищецът (собственикът на откраднатия автомобил) не разполага с достатъчно средства. Това се доказва с декларация, която се попълва и се прилага към исковата молба. Въз основа на тази декларация съдът преценява дали таксата да бъде платена от ищеца или не.

2.2 Адвокатския хонорар - всеки адвокат си го определя различно. В тази насока има наредба за минималните размери на адвокатските възнаграждения. размеът се изчислява на база на сумата за която се води делото (както при държавната такса) за 10 000 лв минималният размер е 650 лв. Може клиентът да се уговори с адвоката хонорара да се плати на вноски - примерно 2х325 лв.

2.3 Депозит за експертиза - необходимо е по делото да се докаже действителната стойност на автомобила към момента на кражбата. за тази цел се назначава вещо лице автотехнически експерт, който да направи оценка на автомобила. депозитът е от порядъка на 120-150 лв. в редки случай може да е до около 200-250. Обикновено, при дела за кражби това единствената експертиза която се прави по делото.

Важно е да се знае, че при спечелване на делото всички горепосочени разноски се заплащат от застрахователя отделно от самото обезщетение.

Времетраене на делото: Ако е за сума до 25 000 лв., делото на първа инстанция ще се гледа от Районен суд - В Софийския районен съд съдиите са доста претоварени и делата се движат малко бавно около годна на една инстанция. Ако някоя от страните обжалва решението ще има още една инстанция като там също минват около 9-10 месеца. През това време се трупа лихва, която е около 10% на година върху сумата, за която се води делото.

Не трябва да се мисли , обаче че след като човек се изправя срещу голяма компания шансовете му за спечелване на делото са малки. Точно обратното - Големите компании имат доста дела и юристите им са доста нехайни към воденето им. А и самите юристи не са чак такива спецове, каквито хората си мислят че са. Поради това и в повечето случаи делата се печелят от застрахованите. Затова не се страхувайте да си търсите правата!

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Нед 01 сеп 2013 22:33

Много полезно мнение. Само да коригирам една неточност - няма съдия, който да освободи ищеца от държавна такса, когато води такова дело.
За освобождаване от държавна такса се изисква доказване на липса на доходи, затруднено материално положение и т.н., а имайки възможност да си купи автоомобил на стойност 10 000 лева например (че и 5 000 лева), ищецът определено не е материално затруднен по смисъла на закона и не подлежи на освобождаване от държавна такса.

За съжаление наистина ми се иска процедурата в съда да не е тегава, но практиката, а и написаното от колегата, показва точно обратното. Две години например за едно подобно дело, са много за всеки притежател на откраднат автомобил. Затова най-добре си застраховайте автомобила, монтирайте сериозна аларма и имобилайзер. Отразявайте това задължително при сключване на застраховка "Каско" и последващия задължителен оглед на автомобила.

Естествено, ако се стигне до кражба и отказ, трябва да си търсите правата, но е добре да напривите всичко необходимо да не се стига до там.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 09 сеп 2013 22:26

Явно има още изгорели - днес пак такъв случай :banghead

Потребителски аватар
siso_k
Контакти:

Мнениеот siso_k » Вто 10 сеп 2013 9:06

И ще има и още – колите, дори и новите, масово са без фабрични аларми. А повечето хора не са чак толкова технически грамотни и си мислят че щом на ключа има копче за отключване и заключване и щом мигачите мигат, значи има и аларма. Да ама не. А освен това при сключване на полицата никой не чете общите условия. А и самия застраховател ти казва, че аларма не се изисква. Е нормално е щом като ти каже застрахователя, да не си сложиш такава. А след като стане белята ти отказват плащане. Това си е чиста злоупотреба от страна на застрахователя.

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Сря 18 сеп 2013 14:40

Аз като ходих в Армеец с оригинална аларма на Г4 я тестваха дали работи и почна да свири. Записаха, че имам аларма. Могат ли да ми направят някакъв проблем в крайна сметка (според мен не би трябвало, ама като чета темата...)?

Потребителски аватар
siso_k
Контакти:

Мнениеот siso_k » Сря 18 сеп 2013 16:46

Ако наистина имаш фабрична аларма няма да имаш проблем, тъй като изискването е да има аларма, независимо дали е допълнително монтирана или не. В общите условия на Армеец наистина пише, че трябва да има "допълнително монтирана и изправна сигнално охранителна система...", но за се приема че и фабричната също е достатъчна, стига да е работеща. :th_up

Потребителски аватар
Sashko_Trg
Автомобил: Audi A4 Avant
Двигател: 2 0 TDI

Мнениеот Sashko_Trg » Сря 18 сеп 2013 18:31

Скоро на един мой приятел му откраднаха 4-та във Варна и точно ПД и точно заради тая гадна аларма не му дадоха пари, не може да ги съди заради това нещо и така си замина, не можаха да намерят колата и накрая греда !

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 18 сеп 2013 19:04

siso_k написа:Ако наистина имаш фабрична аларма няма да имаш проблем, тъй като изискването е да има аларма, независимо дали е допълнително монтирана или не. В общите условия на Армеец наистина пише, че трябва да има "допълнително монтирана и изправна сигнално охранителна система...", но за се приема че и фабричната също е достатъчна, стига да е работеща. :th_up

Нищо не пише за "допълнително монтирана" в общите условия на Армеец:
38. При сключване на застраховката, МПС и всички принадлежащи към него ключове за отключване, заключване и стартиране на автомобила, както и устройствата за сигнализация и защита, задължително се представят за оглед и заснемане от Застрахователя. Извършва се проверка и идентифициране на номера на рамата и на регистрационния номер на МПС.

38.1. Задължително условие за покриване на рисковете по клаузи “К” (кражба) и “П” (пълно каско) на леки и товарни автомобили с общо тегло до 3,5 тона е наличието функционираща сигнално-охранителна система със светлинна и/или звукова сигнализация. Наличието на имобилайзер не отменя задължението за наличието на сигнално-охранителна система.

38.2. Застрахователят може да изисква поставянето на допълнителни или други по вид системи или устройства за защита, когато прецени, че степента на защита на МПС е недостатъчна с оглед на покритите рискове по застрахователната полица.

Sashko_Trg написа:Скоро на един мой приятел му откраднаха 4-та във Варна и точно ПД и точно заради тая гадна аларма не му дадоха пари, не може да ги съди заради това нещо и така си замина, не можаха да намерят колата и накрая греда !
А защо да не може да ги съди? Нали колата е минала оглед и е установено, че има аларма... :screwy :screwy :screwy

Потребителски аватар
siso_k
Контакти:

Мнениеот siso_k » Сря 18 сеп 2013 21:43

Нямам ги пред себе си, цитирам по памет. Но в една от редакциите им, мисля че предпоследната, която е някъде до към 2009-10 г. пишеше че трябва да има "допълнително монтирана и изправна сигнално охранителна система с дистанционно управление на режима на работа на същата и светлинна и звукова сигнализация". Доводът за това им бил, че ако колата е купена втора ръка, у предишния собственик можело да има дистанционно, с което да открадне автомобила. В няколко съдебни решения обаче, това за допълнителната аларма беше отхвърлено от съда и в последната редакция вече го няма. Но така или иначе, има ли аларма, няма проблем :th_up

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 18 сеп 2013 21:49

siso_k написа:Но така или иначе, има ли аларма, няма проблем :th_up

Точно тук не съм съгласен. Колата може да има аларма, да мине оглед, да се напише "фабрична" в протокола и после да се окаже, че има проблем - точно както се случи при мен. icon_idea

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”