Релета за Фаровете на Голф 3

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
ivanbl
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Релета за Фаровете на Голф 3

Мнениеот ivanbl » Пет 15 юни 2012 22:43

най-лесния начин да измерите пада (загубите) на напрежение по цялата фабрична верига от акумулатора до крушката е....
ами
1. сложете мултицета на волтметър,
2. сложете черната сонда на крушката
3. сложете червената сонда на клема "+" на акумулатора

показанието ще е загубата на фабричната инсталация(кабели, реле контакт, ключ фарове... и др.) в волтове....

колкото по-близо е до 0V толкова по-добре....

Потребителски аватар
terek
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот terek » Съб 16 юни 2012 16:14

Моя мултицед е за 2 лева,приключих с фаровете,определено разлика има преди релетата ми показваше 11.50в след релетата ми показва 13.60в и на къси и на дълги като се има предвид че меря директно на крушката и двете си светят.Мисля че резултата е добър сега започвам с халогените.

Потребителски аватар
da4ko
Автомобил: Golf 3
Двигател: AEX 1995

Мнениеот da4ko » Пон 23 юли 2012 11:40

Хмм интересна тема. Мисля и аз да направя същото с моята кола. Подръка имам 2 релета по 35А. Дали биха ми свършили работа, или трябва да си купувам по 40А ? :roll:

И другото нещо, над което се замислих... оригиналните кабели на колата... германеца нали е измислил динамото да работи на 14V... би трябвало и оригиналните кабели да могат да издържат на това напрежение (нали пак той ги е сложил там) :screwy Не знам, може и да греша. Аз все пак мисля да сложа и някакви бушони, че тая работа с постоянния + не ми вдъхва много доверие и ме малко страх.

Потребителски аватар
dontaskdontsay
Автомобил: Golf III 1.6 1994
Двигател: ABU

Мнениеот dontaskdontsay » Вто 17 сеп 2013 9:42

Днес мисля да се пробвам с релетата :smile само може ли някои да каже какви точно трябва да са те ?

Потребителски аватар
Bucket
Автомобил: Skoda O2 комби TDI BMM
Двигател:

Мнениеот Bucket » Вто 17 сеп 2013 20:06

dontaskdontsay написа:Днес мисля да се пробвам с релетата :smile само може ли някои да каже какви точно трябва да са те ?

Кажи ни от къде си, дали има магазини за електронни компоненти в твоето населено място или искаш on-line магазин :)

Потребителски аватар
dontaskdontsay

Мнениеот dontaskdontsay » Сря 18 сеп 2013 18:41

От Берковица съм и тук там се намира некои магазин за ел. чаркове пък и морги има :mhihi
Ако случайно не се намери бегом до мнт и елимекс :wink

Само кажи какво трябва да бъде... отворено,затворено, черно,бело :gruebel :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Bucket
Автомобил: Skoda O2 комби TDI BMM
Двигател:

Мнениеот Bucket » Сря 18 сеп 2013 20:34

Oo, наш човек от СеверозападЪ, баце.
Ето такова на външен вид, контакти и изводи:
http://www.hit-electronics.com/el-materiali/releta/releta-grupa/rele-12v-30a-avtomobilno-4pin.htm
http://www.tpetrov.com/search.php?prod=%D0%A0%D0%B5%D0%BB%D0%B5+12V%2F30A+896H+5
Ако имаш ходене до Елимекс, търси подобно:
http://elimex.bg/product/20660/rele-frc3-12f.html Но за много по-малък ток, примерно 20-30А
Ще тие много по-лесно за окабеляване със стандартни кабелни обувки ;)
Ако има магазини за елеткроника или авто-аксесоари в Берковица 100% имат такива релета - реалната цена е до около 3-3,50лв
Това може да е от полза -> http://elimex.bg/product/4749/tsokal-za-rele-avtom.html

Edit: Трябва ти нормално отворен контакт, при задействане на намотката -> затворен!

Задължително взимай захранване след предпазител! Никакви голи жици и връзки тип "на ръка, за един, два дни, после ще го оправя.."

Потребителски аватар
DimitarBT
Автомобил: VW Passat B3
Двигател: 2E
Контакти:

Мнениеот DimitarBT » Сря 25 сеп 2013 22:07

:eek Моите фарове са слаби.Вечер оставам без очи.По принцип колата си я обслужвам сам.Не ходя по майстори.Ама....мене ме нема никакъв по токовете Мислех си,че тези релета се слагат някъде по бушониерата...Имат си цокли само трябва да ги боднеш :mhihi ама като гледам какви са релета...жици...бушони...трябва да викам Дъмбълдор да ми помага.Може ли някои колега...да ми обясни като на олигофрен аджеба как се слагат тея релета.И възможно най-лесния вариант за монтаж.Пък аз ще се раздам докрай и ще дам всичко от себе си и моя интелект за да се справя със задачата.Благодаря предварително.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 25 сеп 2013 22:22

Правих го аз тоя номер с релетата, изкараха 4-5 години до преди седмица.
Изметнал се нещо единия крак на релето и светнаха късите е така посред нищото, нещо ръчках нощеска в тъмното под една лампа и като пуснах ключа за фаровете, голям облак дим и една червена дълга и дебела змия в двигателния отсег.
Всичко се стопи за секунда време, за щастие цялата инсталация беше там зад акумулатора в една влагозащитена кутия та не се запали цялата кола. Нещастието е че от 6 бушона в системата нито един не изгоря, а не са ментаци от левчето, сваляни са от коли от морги и са от стария материял!
Съдба

brum
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: AGU

Мнениеот brum » Чет 26 сеп 2013 9:58

DimitarBT написа:Може ли някои колега...да ми обясни като на олигофрен аджеба как се слагат тея релета.И възможно най-лесния вариант за монтаж.Пък аз ще се раздам докрай и ще дам всичко от себе си и моя интелект за да се справя със задачата.

foglite[1].jpg

Виж дали тая картинка може да ти помогне с нещо. В тая тема тука трябва да има нещо подобно, ама тя темата е станала невъзможно голяма за четене :) . Картинката е взета от http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=171747, а те от къде са я взели - пише нещо на нея :) .

Потребителски аватар
dontaskdontsay

Мнениеот dontaskdontsay » Вто 22 окт 2013 16:44

Gencata написа:Колеги искам да Ви попитам на една от снимките, където CCCP_FAN е решил, че е най-уместно да отреже кабелите, защо са 4 кабела(жълт, жълт с черно, бял, бял с черно)? Ако са плюс за къси и дълги за ляв и десен, заедно ли се връзват ляв за къси и десен за къси и отиват в едното реле? :)

Еи това и аз се чудя :gruebel

Двата жълти (левия и десния) заедно ли влизат в релето или се взима само един (примерно жълт) а другия с черното се изолира и оставя на страна ?

brum

Мнениеот brum » Вто 18 ное 2014 22:01

Я да събудя една стара тема с една нова идея. Та релетата дават разни бонуси, ама имат и разни минуси. Допълнителната инсталация, допълнителни бушони, релета разни. Пък и имат ограничение - напрежението ще е максимум това което е на акумулатора. А точно това искам да заобиколя.

И съм намислил една по-лесна за опроводяване схема, но по-трудна за реализация. Модул за повишаване на напрежението с високо КПД (>92-94%) с фиксирано изходно напрежение на 14.5V. Винаги има опция и да се вдигне още :) . Има разни евтини китайски модули по 15тина лева дето ще свършат работа. Със защита, с ограничаване на масималния ток - все хубавини. Запазва се голяма част от оригиналната инсталация, включително и бушона. Модула ще се връзва непосредствено преди фаровете. Т.е. цялата инсталация е 1 прекъсната жица (тая за крушката) + земята. Недостатък е и това, че ще работи само на късите.

Крушките май ги смятата 55W на 13.2 волта. С малко сметки излиза, че на 14.5 волта ще заработят на 66 вата - съвсем приемливо завишаване (не като 100W крушка). Никак не лоша цифра - 20% отгоре. Теоретично би трябвало и светлинният поток да е 20% отгоре. При тези условия би трябвало евтина крушка ще светне като Night Breaker UNLIMITED :) . Относно живота на крушките - най-вероятно ще е по-къс. Ама трябва да се пробва за да се види колко.

Потребителски аватар
crashman
Автомобил: Bora
Двигател: AUS
Контакти:

Мнениеот crashman » Сря 19 ное 2014 0:39

brum написа:.. Има разни евтини китайски модули по 15тина лева дето ще свършат работа. Със защита, с ограничаване на масималния ток - все хубавини. Запазва се голяма част от оригиналната инсталация, включително и бушона. Модула ще се връзва непосредствено преди фаровете. Т.е. цялата инсталация е 1 прекъсната жица (тая за крушката) + земята. Недостатък е и това, че ще работи само на късите.

Крушките май ги смятата 55W на 13.2 волта. С малко сметки излиза, че на 14.5 волта ще заработят на 66 вата - съвсем приемливо завишаване (не като 100W крушка). Никак не лоша цифра - 20% отгоре. Теоретично би трябвало и светлинният поток да е 20% отгоре. При тези условия би трябвало евтина крушка ще светне като Night Breaker UNLIMITED :) . Относно живота на крушките - най-вероятно ще е по-къс. Ама трябва да се пробва за да се види колко.

Здрасти, точно "евтин китайски.." каквото и да следва никога няма да сложа в колата си! Още повече по ел инсталацията и то защо, за да може евтините крушки да светят като хубавите..
Всеки има право на експерименти, но топлата вода е открита вече, и си е супер. Искаш да пробваш - пробвай.
Само да ти кажа - колкото по-просто е едно нещо, толкова по-надеждно е :th_up

brum

Мнениеот brum » Сря 19 ное 2014 7:29

Абсолютно съм съгласен, че простите неща са надеждни. Обаче държада да отбележа, че евтиното в случея не е за сметка на лошото качество. Китайците от доста време предлагат евтини читави неща :) .

Потребителски аватар
kapakacherenmat
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kapakacherenmat » Пет 19 дек 2014 23:31

Колега благодаря за интересната тема имам само 2 въпроса,2 къси светлини на 1 реле ли си ги вързал и за десния фар нови кабели ли си пуснал обясни малко по подробно

Върни се в “Направи си сам!”