Въпрос за колани

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Въпрос за колани

Мнениеот drmilendd » Съб 28 сеп 2013 5:32

http://www.youtube.com/watch?v=QQ2elt1zPYg&feature=youtube_gdata_player
Случайно попаднах на този клип-пореден с множество катастрофи. Всички знаем, колко са важни коланите и т.н. Но в този клип, при повечето катастрофи, хората са без колани и се измъкват по бързо и лесно от автомобила след катастрофата невредими, или изпадат от автомобила, преди да е станал на парчета. Нарочно ли са подбрани клиповете или има нещо вярно...

Последна промяна от drmilendd на Съб 28 сеп 2013 15:15, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Re: Въпрос за колани

Мнениеот Asko VW » Съб 28 сеп 2013 9:15

Така, първо май си объркал клипа, щото този е за пешеходци симуланти :mhihi
Второ, действително има случаи при които липсата на колан е предимство при ПТП, но те са 1-2%, в останалите (болшинството) случаи колана спасява от травми и дори смърт (до определена скорост разбира се).
Така, че слагайте коланите, дори на задната седалка !

Потребителски аватар
Mario951
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mario951 » Съб 28 сеп 2013 11:16

Много българи още не могат да се научат да полват колани да не говорим за задните седалки! Като кажа на някой че лично аз предпочитам и се чувствам по-сигурно да си нося колана ме гледа всякаш аз съм лудия :gruebel Не знам тея хора дали си дават сметка че ако недай се боже се блъсне човек колата много бързо спира ама човек вътре продължава да се движи със същата скорост преди сблъсъка и съответно и той се блъска в таблото с тази обикновенно голяма скорост :Mr Green Fun

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 28 сеп 2013 11:31

Mario951 написа: си дават сметка че

А дали си дават сметка, че колана ме кара да се чувствам некомфортно и затова повишава риска да предизвикам ПТП.
Добре, че Партията е оправила пътищата и знаците и джигитите-камикадзета и се грижи за собствената ми безопасност щото аз сам не мога да преценя да слагам или да не слагам колан.
Коланите са много полезни, но това, че са задължителни е просто начин да се цицат парички от шофьорите :exclaim

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Съб 28 сеп 2013 11:35

Тц,тц за 20 лв ще се удушите...Както беше в един виц. :icon_lol

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Съб 28 сеп 2013 15:27

Asko VW написа:Така, първо май си объркал клипа, щото този е за пешеходци симуланти :mhihi

Оправих го,
Винаги ползвам колани, пък децата да не говорим. Целта не ми не да оправдая не ползването на колани, просто е интересно да се види и поразсъждава

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Съб 28 сеп 2013 21:45

Съвсем скоро мой познат почина поради това, че не е бил с предпазен колан и е изпаднал от колата а после колата върху него. Жена му е била с колан на съседната седалка и е ок.
Друг мой познат си замина пак без колан като при преобръщане на колата главата му се е показала през шибидаха и колата го е премазала.
Гледал съм клип как от 5 манекена в колата един беше без колан и при удар изби всички останалите 4.

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Съб 28 сеп 2013 21:59

Колана предпазва именно от това - тялото да не изхвърчи през предния прозорец или в случай на преобръщане на автомобила да го предпази от удари в стените на купето, понеже вътре става като центрофуга. Но при голяма скорост деформациите са толкова големи и точно те причиняват най-големите увреждания.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Нед 29 сеп 2013 12:01

drmilendd написа:Но в този клип, при повечето катастрофи, хората са без колани и се измъкват по бързо и лесно от автомобила след катастрофата невредими, или изпадат от автомобила, преди да е станал на парчета

Случай от преди над 10 г. Деу Нексия седан катастрофира с над 100 км/ч. Колата запова да се обръща през таван няколко пъти и накрая пада по таван и така спира. Две момичета на задната седалка без колани изпадат от колата през задното стъкло и отиват в много, много тежко състояние в болница. Едното парализирано. Шофьорът и пътникът до него с колани излизат от колата невредими.

phantom_
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47

Мнениеот phantom_ » Нед 29 сеп 2013 13:26

Познат загина по същия начин,без колан с 40км/ч челно в дърво чупят му се от сблъсъка 2 ребра които от своя страна прерязват белия дроб и такаа :death

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Нед 29 сеп 2013 18:32

Един познат беше без колан с джип и го удариха странично от което джипа започна да се преобръща и той се показа през шибидаха и го премаза джипа . Колан си слагам винаги ... даже и до магазина като хода и без колан ми е некомфортно ... Иначе познавам полицай дето не пише актове за без колан понеже той самият преди години е щел да се обеси при катастрофа с неговия !

Потребителски аватар
sportul
Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
Двигател: RHR Delphi DCM

Мнениеот sportul » Съб 05 окт 2013 21:08

Моя баща преди 20 години се е обръщал с УАЗКА бил е без колан и е изхвърчал от тавана тък като е бил брезентов ,след като е паднал на земята е видял как джипа се мачка до неузнаваемост , добре,че не си е сложил колана , но две еднакви ситуации няма :)

phantom_
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47

Мнениеот phantom_ » Съб 05 окт 2013 21:16

sportul написа:Моя баща преди 20 години се е обръщал с УАЗКА бил е без колан и е изхвърчал от тавана тък като е бил брезентов ,след като е паднал на земята е видял как джипа се мачка до неузнаваемост , добре,че не си е сложил колана , но две еднакви ситуации няма :)

Уазките колан нямат!Късмет,да е жив и здрав!!

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”