http://www.youtube.com/watch?v=QQ2elt1zPYg&feature=youtube_gdata_player
Случайно попаднах на този клип-пореден с множество катастрофи. Всички знаем, колко са важни коланите и т.н. Но в този клип, при повечето катастрофи, хората са без колани и се измъкват по бързо и лесно от автомобила след катастрофата невредими, или изпадат от автомобила, преди да е станал на парчета. Нарочно ли са подбрани клиповете или има нещо вярно...

Въпрос за колани
-
- Автомобил: Opel Vectra
- Двигател: 22ZE 2009
- Контакти:
Въпрос за колани
Последна промяна от drmilendd на Съб 28 сеп 2013 15:15, променено общо 1 път.
- Asko VW
- Автомобил: VW Passat-B6 Variant
- Двигател: 2-0 TDI BMP 2006
Re: Въпрос за колани
Така, първо май си объркал клипа, щото този е за пешеходци симуланти
Второ, действително има случаи при които липсата на колан е предимство при ПТП, но те са 1-2%, в останалите (болшинството) случаи колана спасява от травми и дори смърт (до определена скорост разбира се).
Така, че слагайте коланите, дори на задната седалка !

Второ, действително има случаи при които липсата на колан е предимство при ПТП, но те са 1-2%, в останалите (болшинството) случаи колана спасява от травми и дори смърт (до определена скорост разбира се).
Така, че слагайте коланите, дори на задната седалка !
- Mario951
- Автомобил:
- Двигател:
Много българи още не могат да се научат да полват колани да не говорим за задните седалки! Като кажа на някой че лично аз предпочитам и се чувствам по-сигурно да си нося колана ме гледа всякаш аз съм лудия
Не знам тея хора дали си дават сметка че ако недай се боже се блъсне човек колата много бързо спира ама човек вътре продължава да се движи със същата скорост преди сблъсъка и съответно и той се блъска в таблото с тази обикновенно голяма скорост 

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Mario951 написа: си дават сметка че
А дали си дават сметка, че колана ме кара да се чувствам некомфортно и затова повишава риска да предизвикам ПТП.
Добре, че Партията е оправила пътищата и знаците и джигитите-камикадзета и се грижи за собствената ми безопасност щото аз сам не мога да преценя да слагам или да не слагам колан.
Коланите са много полезни, но това, че са задължителни е просто начин да се цицат парички от шофьорите

- Благовест
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN
Тц,тц за 20 лв ще се удушите...Както беше в един виц. 

-
- Автомобил: Opel Vectra
- Двигател: 22ZE 2009
- Контакти:
Asko VW написа:Така, първо май си объркал клипа, щото този е за пешеходци симуланти![]()
Оправих го,
Винаги ползвам колани, пък децата да не говорим. Целта не ми не да оправдая не ползването на колани, просто е интересно да се види и поразсъждава
- golfer
- The Мaster of PERNIK TUNING performancе
- Автомобил: Gandalf the Grey
- Двигател: 368kw LPG
- Контакти:
Съвсем скоро мой познат почина поради това, че не е бил с предпазен колан и е изпаднал от колата а после колата върху него. Жена му е била с колан на съседната седалка и е ок.
Друг мой познат си замина пак без колан като при преобръщане на колата главата му се е показала през шибидаха и колата го е премазала.
Гледал съм клип как от 5 манекена в колата един беше без колан и при удар изби всички останалите 4.
Друг мой познат си замина пак без колан като при преобръщане на колата главата му се е показала през шибидаха и колата го е премазала.
Гледал съм клип как от 5 манекена в колата един беше без колан и при удар изби всички останалите 4.
- siso_k
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Контакти:
Колана предпазва именно от това - тялото да не изхвърчи през предния прозорец или в случай на преобръщане на автомобила да го предпази от удари в стените на купето, понеже вътре става като центрофуга. Но при голяма скорост деформациите са толкова големи и точно те причиняват най-големите увреждания.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
drmilendd написа:Но в този клип, при повечето катастрофи, хората са без колани и се измъкват по бързо и лесно от автомобила след катастрофата невредими, или изпадат от автомобила, преди да е станал на парчета
Случай от преди над 10 г. Деу Нексия седан катастрофира с над 100 км/ч. Колата запова да се обръща през таван няколко пъти и накрая пада по таван и така спира. Две момичета на задната седалка без колани изпадат от колата през задното стъкло и отиват в много, много тежко състояние в болница. Едното парализирано. Шофьорът и пътникът до него с колани излизат от колата невредими.
-
- Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
- Двигател: avf+m47
Познат загина по същия начин,без колан с 40км/ч челно в дърво чупят му се от сблъсъка 2 ребра които от своя страна прерязват белия дроб и такаа 

Един познат беше без колан с джип и го удариха странично от което джипа започна да се преобръща и той се показа през шибидаха и го премаза джипа . Колан си слагам винаги ... даже и до магазина като хода и без колан ми е некомфортно ... Иначе познавам полицай дето не пише актове за без колан понеже той самият преди години е щел да се обеси при катастрофа с неговия !
- sportul
- Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
- Двигател: RHR Delphi DCM
Моя баща преди 20 години се е обръщал с УАЗКА бил е без колан и е изхвърчал от тавана тък като е бил брезентов ,след като е паднал на земята е видял как джипа се мачка до неузнаваемост , добре,че не си е сложил колана , но две еднакви ситуации няма :)
-
- Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
- Двигател: avf+m47
sportul написа:Моя баща преди 20 години се е обръщал с УАЗКА бил е без колан и е изхвърчал от тавана тък като е бил брезентов ,след като е паднал на земята е видял как джипа се мачка до неузнаваемост , добре,че не си е сложил колана , но две еднакви ситуации няма :)
Уазките колан нямат!Късмет,да е жив и здрав!!
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”