Някой да кара олио на нов дизелов двигател ?!

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Re: Някой да кара олио на нов дизелов двигател ?!

Мнениеот samo_pechka » Пон 08 апр 2013 21:20

Ами през дюзите :confused както бях написал по-горе ,олиото има ниско цетаново число ( 36 или 39 - не се сещам сега точно :redface, мога да издиря инфо ),затова се налага подгрева му ,за да се "докара" цетана,отделно и визкозитета да стане "поносим". Евродизела е 50 и повече .На нашите ТДИ-та им трябва гориво с поне 45 цетаново число . И затова олиото не доизгаря добре ( особено когато колата е студена и самото "гориво" не е добре подгрято) , адски неподходящо за къси разстояния и в резултат навлиза все повече недоизгоряло олио в маслото на мотора , съсипва го и оттам и турболана е първото дето сдава багажа :wink
За мен карането с олио на мотори тип DI ( т.е. всички ТДИ-та , без PD и CR мотори -там не съм запознат) е оправдано най-вече на дълго и при строго изпълнение на системата за каране с олио ,отделно да се спазва и сезона , както и температурата на мотора .
Аз затова написах по-горе
samo_pechka написа:Моята препоръка е на AFN да не се кара на 100% олио (дори и с подгряването му) ,DI мотора изисква по-високо цетаново число на горивото спрямо предкамерния дизел . И ако не се изпълнят "изискванията" -подгрев ,два резервоара, доп.разреждане с нафта ,ще почне да се увеличава нивото на маслото в картера и първото, което ще изпищи е турбото :wink

Точно заради опасността ,да се кара градско колата и да смеси олио с мот.масло.
За разлика от по-горе изброените мотори ( AFN, AHU ,1Z и др), предкамерните имат точно това преимущество, да са много по-безпроблемни с карането на алтернативни горива , просто самите мотори са предназначени за работа с горива с ниско цетаново число - с 40 да речем .При тях това явление със смесване на олио и мот.масло е много по-малко вероятно , просто да има една елементарна погряваща система в допълнение.

Потребителски аватар
andon_
Автомобил: VW Vento 1H2
Двигател: AAZ 1993 Bio Fuel

Мнениеот andon_ » Пон 08 апр 2013 21:32

@samo_pechka: благодаря за инфото!
Аз засега проблеми с AAZ и олиото нямам. Реших си проблема и със зъбното колело на коляновия вал. Въпроса е какво по-ново да си взема, че да мога да го карам на олио и колкото и да се ослушвам, май най-доброто решение е Golf IV 1.9 SDI мотор :) Пък вече на него мога да се полигавя и да му изтипосам една турбинка на по-късен етап :)

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пон 08 апр 2013 21:48

Да ти кажа точно за него - недей :exclaim проблема не е заради мотора - той не е лош ! Проблема е заради тъпата скор.кутия :banghead идва слаба и е кекава! По-добре TDI да е- там го няма описания дефект със скорости ! :th_up Пък във втория резервоар ,дето ще е алтернативното гориво ,ако ще се кара най-вече на къси разстояниета - смеси 1 към 1 олио и нафта ( със система и подгрев разбира се) и не вярвам да имаш проблем наречен "прееб@ ми се турбото щото смеси олио и масло" :Mr Green Fun
Вече на дълго -там знаеш :biggrin

Потребителски аватар
andon_
Автомобил: VW Vento 1H2
Двигател: AAZ 1993 Bio Fuel

Мнениеот andon_ » Пон 08 апр 2013 21:50

Абе аз много добре знам, ама до колкото прочетох в други теми, то може да му се сложи и друга скоростна кутия :) Нали камбаните на всички са еднакви :)

Потребителски аватар
juli76
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот juli76 » Пет 12 апр 2013 17:30

Олиото е по-твърда фракция от нормалния дизел. Имам опит с каране на олио смесено с други химии в резултат на което замина елемента за високо налягане на помпата. Циментацията беше нарушена, а там говорим за микрони. В следствие на което двигателя спря да пали, просто помпата не подаваше нужното налягане на дюзите. Олио в някакво съотношение с нафта да речем 50:50 да но почти изцяло на олио категорично НЕ !

polkut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот polkut » Съб 13 апр 2013 22:46

За каква кола и какъв двигател става въпрос колега?

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Съб 13 апр 2013 23:11

Намерих дизел на много добра цена ,но с 6 % биодизел и не слагам.Ако е за обикновен дизел да ,но за Комън Рейл мотори не си правете излишни упражнения.Както и за ПД .Ама както съм казвал много пъти ,всеки сам си преценя.

Потребителски аватар
6669
Автомобил: VW Golf IV GTI TDI Exclusive
Двигател: AHF 1999

Мнениеот 6669 » Нед 14 апр 2013 2:13

Карам вече 6000 километра на чист биодизел, без да го разреждам - единствения недостатък е миризмата.
Колата е по-пъргава, разхода остава същия и нямам никакви проблеми засега :wink

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Нед 14 апр 2013 7:59

6669 написа:Карам вече 6000 километра на чист биодизел, без да го разреждам - единствения недостатък е миризмата.
Колата е по-пъргава, разхода остава същия и нямам никакви проблеми засега :wink

Какъв мотор ?

polkut
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот polkut » Нед 14 апр 2013 12:42

Много е важно биодизелът да е направен качествено. Попринцип проблемите идват след това. В рамките на 1 2 години прокапва помпата, разяждат се гумените уплатнения. А и един въпрос... В нафтата има някакво количество парафин за да смазва движещите се части, а в един биодизел домашно приготвен кое смазва помпата след като от него е извлечен глицеринът :gruebel

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Нед 14 апр 2013 12:47

До какъв процент може да се смесва биодизел с чист дизел и да няма проблеми ?Става дума за комън рейл мотори и ПД.

Потребителски аватар
bobitur
Автомобил: ford galaxy 1.9 tdi 90+chip
Двигател: 1Z

Мнениеот bobitur » Вто 16 апр 2013 13:42

polkut написа:Много е важно биодизелът да е направен качествено. Попринцип проблемите идват след това. В рамките на 1 2 години прокапва помпата, разяждат се гумените уплатнения. А и един въпрос... В нафтата има някакво количество парафин за да смазва движещите се части, а в един биодизел домашно приготвен кое смазва помпата след като от него е извлечен глицеринът :gruebel

То не може да се извлече всичкото количество глицерин или ако стане ще караш само на метанол примесен с калиева или натриева основа. Ако не си гледал как се прави биосизел в гаражни условия ще пусна линк към колегите от фиат форума. Дано модераторите да не ме скастрят за линка.
http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=14710&postdays=0&postorder=asc&highlight=%E1%E8%EE%E4%E8%E7%E5%EB&start=45

malhi4o
Автомобил: CaddyDSG7
Двигател: CAYD 2011

Мнениеот malhi4o » Пет 10 май 2013 0:08

Caddy CAYD 1.6 TDI (CR). Моят биодизел е от палмово олио и отработено олио смесен с дизел. Цветът е тъмно чербен. Ползвахго миналото лято и сега чакам летните дни. Ползвам го когато двигателят е загрял. Резервуара е почти пълен с дизел сипвам само 7-10 литра защото направеният биодизел от мен е по-тежък и потъва на дъното на резервоара. Проблемат е че под 17°C на околната температура двигателят неможе да запали-проверено-. Усеща се, че двигателят е по-мощен, по-тих и се разбира кога съм изразходил Биодизелът. Работната температура е с 3-5°C по-висока. Миризмата на изгорелите газове е като запалена кофа за боклук ама не е много силна спред мен ама жената друго вика, а цвят няма. Горивото е филтрирано много финно.http://journeytoforever.org/biodiesel_SVO-palm.html

Потребителски аватар
SA4MATA
Автомобил: GOLF
Двигател: 2.0 TDI

Мнениеот SA4MATA » Вто 24 сеп 2013 18:43

Една 3-ка чист дизел и кво'т има: масло, олио, червена нафта :D Баща ми лятото изгори поне 500 литра масло и олио и гоуфо си въврви :mhihi Не се спира човека не стъпва на бензиностанций и твърди, че когато умре колата не го бърка тя си е избила парите...

Потребителски аватар
tonkogtd
Автомобил: Golf GTD Polo GTI
Двигател: JR-1991 BJX-2006

Мнениеот tonkogtd » Съб 28 сеп 2013 20:58

За нов дизелов мотор тея експерименти може да излезнат скъпи после и да има псувни от тая тънкана.Сега,ако е старо SDI и с трансформаторно масло върви без проблем.

Върни се в “Дизелови агрегати”