stenly_m написа:2. За мен като цяло системата е извратена с тези данъци определени от конете. Все едно ДДС–то да ти се определя не от цената на продукта, а от негово свойство - какъвто е случая с колите. Купил си я за 20 000 лв - плащаш %. Защото какво се оказва, купувам си чисто нов голф за 40 000 лв с всички екстри, но е 90 коня и плащам по-малко от моя приятел, който едвам свързва двата края и кара голф 3 GTI. Няма логика - той ако може да си позволи по-скъпка кола, няма да му е проблем да си плаща и повече. Във всяка нормална страна е така - данъка е на база на цената не на конете, а на покупната стойност. Тук някой ще каже, че пак не могат да се избегнат злоупотребите - могат. Отиваш при нотариуса - той вади таблицата и казва - тази кола минималната оценка е Х пари, по-малко не може. Така се намалява възможността за измама.
Нали се сещаш, че ако го направят така, че да се плаща според стойността на колата първо, че ще изреват и то с право хората с нови коли, независимо колко скъпи. В смисъл такъв - "аз имам приус за 50000, няма и 150 коня, замърсявам минимално и плащам 500лв. данък да кажем, а Пешо с М-ката, къде е 320 и кусур коня, замърсява, като за 5 нормални коли и струва 10 000лв. плаща 100лв". ОК ли ще ти е така? На мен не. И второто, което е, че ако се въведе това да се плаща според себестойността на колата всеки ще започне да търси употребявана и/или стара такава и/или възможно по-евтината чисто нова кола. Т.е. вместо да се стимулира ще се дестимулира купуването на нови и по-малко замърсяващи коли.
Според мен така, както са го намислили сега е максимално честно. В смисъл при определяне на данъка да се взимат в предвид, както досегашните мощност и година на производство на колата, така и допълнителните Евро стандарти.