Ще си продаваме колите без нотариус и такса !!!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Re: Ще си продаваме колите без нотариус и такса !!!

Мнениеот MMX » Сря 02 окт 2013 16:13

Gal написа:обаче що не вземат предвид и пробег - данъкът да зависи и от пробега на автомобила? До 50к - по-нисък, над 50к да нараства прогресивно :icon_lol

1. малко ли акциз плащаш покрай горивото за тия км?
2. колко е трудно да си върнеш километража щом се плаща

Потребителски аватар
Gal
Автомобил: МК7
Двигател: DCYA 2018

Мнениеот Gal » Сря 02 окт 2013 16:42

MMX написа:
Gal написа:обаче що не вземат предвид и пробег - данъкът да зависи и от пробега на автомобила? До 50к - по-нисък, над 50к да нараства прогресивно :icon_lol

1. малко ли акциз плащаш покрай горивото за тия км?
2. колко е трудно да си върнеш километража щом се плаща

И да си го върнеш, винаги има начин да се разбере, че е връщан, поне на по-новите коли. И да, добре, че не си намерих читава немска кочина с поне 130кс, на 10-на години и незнайни км... Няма изхранване-много акциз, данъка и космически, а и си имам такива "обици" вече :icon_lol

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Мнениеот xploda » Сря 02 окт 2013 17:43

myrshavija написа:Добре де - защо 100, а не 90? Явно за теб 90 стигат ... каквото и да означава това.

Стигат за нормално каране...в ограниченията. На тебе за какво не ти стигат 100 коня? На кола от ранга на А6 няма да стигат да, но съм писал вече за големите коли.

Gal написа:И да си го върнеш, винаги има начин да се разбере, че е връщан, поне на по-новите коли.

Новите и сравнително новите ясни. Може да се изпрати запитване до дилъра, да се провери с фирмен софт и т.н. Я кажи обаче как ще разбереш на тройка 92-ри набор реалния пробег :mhihi Или на мааааалко по-нови кочини, като моята - хем мейд ин джапан, хем с механичен брояч :mhihi

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 02 окт 2013 18:09

myrshavija написа:Някой някога си е изсмукал нещо от пръстите. Какви доводи е имал, вероятно никога няма да разберем. На мен ми е интересно ktamen как определя точно 100кс за граница на кефа и достатъчността.

Границата (която всъщност не е 100 коня), както сигурно се досещаш не съм я определил аз, но някаква подобна граница и аз смятам, че трябва да има. Дори 300 коня да я направят тези с 305 кс пак ще са недоволни.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Сря 02 окт 2013 18:18

Аз пак ще си попитам, защо критерия да са конските сили на автомобила?
Какъв и за какво са критерий те, че според тях да се определя какъв да е данъка на един автомобил?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 02 окт 2013 18:22

А кое да е критерий, цвета на седалките ли?

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Сря 02 окт 2013 18:25

Защо да не е обема на двигателя, годината на производство, стойността по шваке, евро 1,2,3,4,5,6 ?
Кво е това до 100к.с. ами тези със 102к.с каква е разликата м/у двата автомобила, единият е 101 другия 102 :no

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 02 окт 2013 18:34

forski написа: стойността по шваке

За стойността има някаква логика на пръв поглед. Но като се позамислиш нова корсичка да има по-голям данък от някой огромен джип :screwy - данъка не е само имуществен, а и еко.

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Сря 02 окт 2013 18:52

forski написа:Защо да не е обема на двигателя

Щото обема не е никакъв показател. Както има 2.5 литра 150 коня дизел, така има и 1.4 170 коня бензин.

forski написа:годината на производство

Този показател и сега се взима в предвид. Според зависи колко е стара колата коефициента ти се движи от 1 през 1.5 до 2.

forski написа:стойността по шваке

Пак няма логика. По тва тъпо шваке едно БМВ 320 Е30 сигурно няма да има и 1000 лв., а са 125-130 коня и сигурно и евро1 не покрива, като стандарт. Ако се гледа швакето собственик на такава кочина ще трябва да плаща 20лв. сигурно.

forski написа:евро 1,2,3,4,5,6 ?

Е нали сега така ще го правят след нова година.

forski написа:Кво е това до 100к.с. ами тези със 102к.с каква е разликата м/у двата автомобила, единият е 101 другия 102 :no

20 пъти е написано вече. Чети малко, стига повтаря като развален телефон едно и също. Все някъде трябва да има граница. И каквато и да е тя все ще има някой мрънкач да мърмори как 100лв. на година го спъват :banghead

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Сря 02 окт 2013 19:01

Еми щом обема на двигателя не ти е никакъв показател, как пък се съгласи че конските сили са ти най важният такъв?
Aко ще и 200 пъти да е написано, то много взеха да им стават границите, до 300лв. си беден с 301 си богат, до 100кс. си шматка със 102 си гъзар, ебахти логиката :no
Teб може и десет хиляди да не те бъркат, на мен може и десет лева да са ми проблем, тази тема кой какво го бърка не я подхващай!

Потребителски аватар
stenly_m
Автомобил: GOLF 4 TDI
Двигател: ASV
Контакти:

Мнениеот stenly_m » Сря 02 окт 2013 20:00

Доста интересна тема се е заформила.

Прочетох, я цялата.

Искам и аз да се изкажа:

1. Към колегата, който твърди, че е форумен драскач - сериозно ли?!?? Имам предвид, се опитваш да ме убедиш, че видиш ли човека си е виновен, че са му продали запорирана кола? Основата на всяка една сделка е закона. В основата на закона е държавата, която следи дали и как се спазва този закон. И вместо да нападаш човека и да му казваш, колко е Бай Ганьо, защото видиш ли държавата ни поставя в абсурдни ситуаци, че всички трябва да разбират от всичко. Искаш ли да ти кажа най-простото решение за нещата? Единна състема, такава, каквато банките имат за да ти проверят дали личната ти карта не е фалшива или открадната - така нотариуса влиза проверява дали тази кола може да бъде продадена и удостоверява сделката. Нали това е идеята на нотариуса да гарантира на продавач и купувач, че единия няма да излъже другия.

2. За мен като цяло системата е извратена с тези данъци определени от конете. Все едно ДДС–то да ти се определя не от цената на продукта, а от негово свойство - какъвто е случая с колите. Купил си я за 20 000 лв - плащаш %. Защото какво се оказва, купувам си чисто нов голф за 40 000 лв с всички екстри, но е 90 коня и плащам по-малко от моя приятел, който едвам свързва двата края и кара голф 3 GTI. Няма логика - той ако може да си позволи по-скъпка кола, няма да му е проблем да си плаща и повече. Във всяка нормална страна е така - данъка е на база на цената не на конете, а на покупната стойност. Тук някой ще каже, че пак не могат да се избегнат злоупотребите - могат. Отиваш при нотариуса - той вади таблицата и казва - тази кола минималната оценка е Х пари, по-малко не може. Така се намалява възможността за измама.

Има по-умни от мен хора и ме съмнява да не са се сетили, но в Булгаристан всичко е интереси и тарикатлък.

Когато дойдох в америка бях много втрещен, когато под обявата на колата пишеше следното – скоростната кутия има проблем – ПОНЯКОГА трета скорост не влиза или пък „чек енджина свети“, но от две години я карам и не ми е правила проблеми.

Това в БГ не съм видял и няма ида го видя, защото ние нямаме култура и не сме пораснали мисловно до там. Разбира се и тук има много измамници, но идеята е че хората разсъждават по друг начин. Ако не изпълнят всички изисквания отиват, подготвят необходимото и се връщат, а не като нас „абе не може ли да направиш компромис“.

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Чет 03 окт 2013 8:15

stenly_m написа:2. За мен като цяло системата е извратена с тези данъци определени от конете. Все едно ДДС–то да ти се определя не от цената на продукта, а от негово свойство - какъвто е случая с колите. Купил си я за 20 000 лв - плащаш %. Защото какво се оказва, купувам си чисто нов голф за 40 000 лв с всички екстри, но е 90 коня и плащам по-малко от моя приятел, който едвам свързва двата края и кара голф 3 GTI. Няма логика - той ако може да си позволи по-скъпка кола, няма да му е проблем да си плаща и повече. Във всяка нормална страна е така - данъка е на база на цената не на конете, а на покупната стойност. Тук някой ще каже, че пак не могат да се избегнат злоупотребите - могат. Отиваш при нотариуса - той вади таблицата и казва - тази кола минималната оценка е Х пари, по-малко не може. Така се намалява възможността за измама.

Нали се сещаш, че ако го направят така, че да се плаща според стойността на колата първо, че ще изреват и то с право хората с нови коли, независимо колко скъпи. В смисъл такъв - "аз имам приус за 50000, няма и 150 коня, замърсявам минимално и плащам 500лв. данък да кажем, а Пешо с М-ката, къде е 320 и кусур коня, замърсява, като за 5 нормални коли и струва 10 000лв. плаща 100лв". ОК ли ще ти е така? На мен не. И второто, което е, че ако се въведе това да се плаща според себестойността на колата всеки ще започне да търси употребявана и/или стара такава и/или възможно по-евтината чисто нова кола. Т.е. вместо да се стимулира ще се дестимулира купуването на нови и по-малко замърсяващи коли.

Според мен така, както са го намислили сега е максимално честно. В смисъл при определяне на данъка да се взимат в предвид, както досегашните мощност и година на производство на колата, така и допълнителните Евро стандарти.

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Чет 03 окт 2013 8:52

С малкото уточнение че това не е еко такса а пътен данък!
По-какъв начин ще стимулират хората със среден доход 500-600лв. да си купят автомобил Евро 5-6, като им вдигнат данъка на старата кола ли, те така или инъче по-нова от 10-12годишна не могат да си позволят!?
Това ограничение до 100к.с. коя година е въведено, вече сме почти 2014г. дали е актуално днес това ограничение?
Ако ще и данъка за нова кола да е 0лв. аз така или инъче не мога да се възползвам от него, защото нямам финансовата възможност да си я купя.
За инвалиди с ТЕЛК 50% и нагоре, поне това което съм срещал като инфо в нета, автомобили с двигател до 2.0 кубика и мощностдо 161к.с. са освободени от данъци, лошо няма, но тази кубатура и мощност не изглежда ли по-реална като граница за годината в която живеем, от това 1.8 100к.с.?
След година, две, коя ще е тази 2005-2006г. кола(семейна)която да си купя и да си возя семейството с мощност до 100к.с. О.К. нека данъка да е вързан за мощноста ама от време на време да го променят че да е актуален за годината в която живеем.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Чет 03 окт 2013 9:43

xploda написа:Новите и сравнително новите ясни. Може да се изпрати запитване до дилъра, да се провери с фирмен софт и т.н. Я кажи обаче как ще разбереш на тройка 92-ри набор реалния пробег :mhihi Или на мааааалко по-нови кочини, като моята - хем мейд ин джапан, хем с механичен брояч :mhihi

Как си представяш служителките в данъчното да правят такива разследвания за ВСЯКА една кола, на която се плаща данък? И не схващаш ли, че:
1) И най-големия експерт може да се заблуди дали е имало връщане на км. Оттам изводите са, че няма как да се иска носене на сериозна отговорност от тоя, който казва реален ли е пробега или не (иначе никой няма да иска да прави такива проверки-експертизи). А като няма отговорност естествено, че всички ще си затварят очите (както доскоро всички сервизи издаваха бележка, че имаш катализатор без дори да погледнат имаш ли).
2) Само за приемане на някаква сума и даване на 1 хартийка на гишето често има опашки, а представи си ако трябва такова детайлно разследва за всяка кола и то всяка година (!). Ами много по-евтино и за държавата и за хората ще е всички да плащат по 250лв данък.

Тъй че не измисляйте неприложими условия. И както казах по-горе - за пробег 100,000км си изгорил 10,000л гориво, което има акциз, еко такса и т.н. Ако трябва могат да му сложат 0.1% пътен данък и да си го плащаш индиректно и супер прецизно вместо някой да ти гледа километража и да звъни на дилъри в Япония.

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Чет 03 окт 2013 10:43

MMX написа:Тъй че не измисляйте неприложими условия.

Аз не измислям, само коментирам :mhihi

MMX написа:10,000л гориво, което има акциз, еко такса и т.н.

Къде я видя тази еко такса на горивата?

MMX написа:Ако трябва могат да му сложат 0.1% пътен данък и да си го плащаш индиректно и супер прецизно

То тва пък е супер "приложимо" щото. Да ни треснат още по 1лв. отгоре за литър бензин и ще цъфнем и завържем направо :screwy

Върни се в “ОФФ-Топик - други”