Правите ли път на бързащите коли?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
renault_19
Автомобил:
Двигател:

Re: Правите ли път на БЪРЗАЩИТЕ коли ?

Мнениеот renault_19 » Сря 09 окт 2013 19:37

Не знам защо хората не са се научили че такова нещо като бърза и бавна лента няма :screwy Примерно на цариградско си пише 80 ,не пише на едната 160 на другата 80...В правилника пише че в градски условия на пътища до 80кмч включително човек се движи където му е удобно.На магистрала и извънградско се движи в най-дясната свободна.
В този ред на мисли изобщо не отразявам кой за какво ми свети и какво ми прави, карам си където ми е удобно.
Който бърза той си бърза и си минава. Много обичам някой да седне да ми свети да иска да му правя евала, примерно неделя сутрин рано на цариградско в София всичко празно аз карам със 100 в ляво защото така ми е удобно и някой се разсветил на бронята ми като сме две коли и една в далечината напред, еми минаваш от дясно и заминаваш като бързаш, да не ти е клеясала корминлната рейка да не можеш да въртиш волана....
Друго което масово не знаем е нерегулираните кръстовища по кварталите като Люлин,Обеля,Надежда,Младост,Дружба и подобни какво да правим.90% от хората не ебават че някой им идва от дясно и трябва да го пуснат, а си карат смело мислейки си че щом са направо са с предимство.
Тия две неща са елементарни,а 90% от хората не ги знаят.Всеки като ми каже бързата лента, абе каква бърза лента бе, нормални ли сте и на магистрала все е 130 едната е за изпреварване и после трябва да се прибереш в дясно ако е свободно,ако не е караш там докато стане свободно и това е. :screwy Реве ми се просто..

Потребителски аватар
mk5_gti
Автомобил: Golf 5 GTI DSG
Двигател: BPY 2008

Мнениеот mk5_gti » Сря 09 окт 2013 19:39

Най лошото на бързащите коли е че когато да речем изпреварваш колона от тирове и караш със скоростта на колата пред теб, бързащата кола отзад се залепя за бронята с ляв мигач и все едно не вижда че няма как да му дадеш път. Когато карам по магистрала в лява лента давам път единственно когато преценя че за мен не е опасно да се прибера в дясна лента...

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Сря 09 окт 2013 19:40

Да. По принцип не карам...бавно :smile но и явно недостатъчно бързо за някои , отмествам се от платното при възможност и необходимост .

cezar1656
Автомобил: vw vento
Двигател: ABU

Мнениеот cezar1656 » Сря 09 окт 2013 19:44

по принцип винаги съм от бързащите на пътя щото все в последния момент тръгвам,но когато някой ме застига бързо винаги му правя път...

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 09 окт 2013 19:56

renault_19 написа:Тия две неща са елементарни,а 90% от хората не ги знаят.Всеки като ми каже бързата лента, абе каква бърза лента бе, нормални ли сте и на магистрала все е 130 едната е за изпреварване и после трябва да се прибереш в дясно ако е свободно, ако не е караш там докато стане свободно и това е. :screwy

Виждам, че си недоволен, защото хората не зачитат законите, но изглежда и ти самия не си много в час:
1. Максималната скорост по магистралата е 140 км/ч., а не 130. Поне в България е така.
2. Лявата лента е за изпреварване. Ако не можеш бързо да изпревариш - не си за там. Това също е написано в закона.

Потребителски аватар
dimovip
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR

Мнениеот dimovip » Сря 09 окт 2013 20:18

Абе тва за 140 беше с условия, сега незнам как е, не ми и дреме.Сега по темата...от скромния ми стаж и многото ми километри съм се научил, че щом някой бърза, то има защо.Мен не ме касае защо бърза, дори и без причина да е аз нямам право да му преча, стига да не застрашава мен и колата ми.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 09 окт 2013 20:22

Четете законите. Чл.15 ал.2 от ЗДвП. Там е написано в кои от случаите може да се кара в лява лента. :th_up

renault_19
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот renault_19 » Сря 09 окт 2013 20:34

@vlad777
да прав си 140 е , като съм взимал книжка беше 120. Както и да е и 130 да карам не съм в нарушение.Не виждам какво грешно казвам в това което си цитирал.
А не става въпрос че хората не спазват закона, те не го знаят! Няма такова нещо като бърза и бавна летна.В квартала никой не е*ва кой ти е с предимство и това е от незнаени и невежество!
За изпреварването на магистрала винаги го правя максимално бързо, дори да съм зад камион докато се освободи и да съм паднал на 100кмч мятам 4та или 3та според колата и колкото може се изтеглям да не бавя трафика.Ако някой не го кефи да ме хване за това,което се клати.
Колата ми е с редовни документи и е допусната до републиканската пътна мрежа, бавна бърза това е.Не може да ми кажеш колата ми е бавна и не е за там.Според закона колата ми е допусната до пътищата.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 09 окт 2013 20:44

renault_19 написа: За изпреварването на магистрала винаги го правя максимално бързо, дори да съм зад камион докато се освободи и да съм паднал на 100кмч мятам 4та или 3та според колата и колкото може се изтеглям да не бавя трафика

Ами точно така колега правя и аз. Но има други видове хора, които си карат с 90 км/ч, виждат, че някой отзад идва със 140 и въпреки това предприемат маневра "изпреварване на камион с ремарке", който се движи с 85 км/ч.

Съответно първо, че засичат този, който ги изпреварва и второ изпреварването трае около 1 км. и 20-30 секунди, а въпросният индивид въобще не си и помисля да ускори малко, защото явно не изпреварва "бързо", както пише в закона.

Разбирам колата да не може да се движи с по-висока скорост, но в повечето случаи изобщо не е проблем за автомобила да ускори малко до 120 примерно, за да изпревари веднага и да се прибере.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Сря 09 окт 2013 20:46

Пичове, не е проблема в това дали колата ти е бавна или много бърза! Проблема е в културата на шофиране по нашите пътища! Никой не прави компромис на пътя, всеки си мисли, че е безгрешен! Затова стават и повечето катастрофи! Ако се правят компромиси, нещата ще имат малко по-добър завършек! Но ние никога не сме били от добрата страна! Винаги хленчим, че някой пречи когато кара в дясна лента със 100км/ч! Е кво толкова, изчакваш, зад него и щом има възможност изпреварваш и това е! Кво като ограничението е 140км/ч не всеки може да развие такава сркорост, и не всеки може да реагира при такава скорост! Представете си всички да карат със 140км/ч??? И всичко ще се оправи ? Ми не, по-лошо ще стане! Всички ще са в кулона и ще се получи яка тапа, и яки заварки при най-малкото спиране! Правете повече компромиси и ще се оправят нещата! КОЛЕГИАЛНОС! Ако някой не ви прави път, или колегиалност няма от негова страна, аз лично ДВИГАМ РЪКА, и си продължавам! Нека агресията на пътя намалее! Кой знае правилника и кой не, затова има КАТ Пътна полиция!
Това е решението на проблема! А не всеки да си купи бърза кола! :c020

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Сря 09 окт 2013 20:51

Анджък де!Това се опитвах да обясня в темата за АМ "Тракия",обаче родните специалисти и професори се хванаха за цифрата на километража 160-70 и ме обявиха за джигит... :11 Как не трябвало да светкам,щото било грубо и било знак за ниска култура... :screwy

Агресията ще намалее когато намалее идиотщината!Онзи ден на Околовръстен път,карам си с максимално разрешена скорост,обаче някакъв с Опел вектра 1,6 бензин с газ решава да изпреварва два камиона,кара срещу мен и аз паля свещ дали неговия кошник ще ускори до 110,за да изпревари бързо две по-дълги МПС-та...Сигурно е очаквал чаровна усмивка от мен?Та понеже си говорихме за толерантност...

Последна промяна от Благовест на Сря 09 окт 2013 20:58, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
pomeoo
Автомобил: MK3
Двигател: ABD
Контакти:

Мнениеот pomeoo » Сря 09 окт 2013 20:54

По извънградски пътища(магистрали и не само), винаги правя път!
В градски условия карайки в лявата лента с разрешената максимална скорост, НЕправя път!
Шофьорите, които ми премигват, свиркат карат ми на бронята ги отсвирвам и лекичко настискам спирачката да светнат стоповете и се забавлявам какво се случва отзад! :mhihi

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Сря 09 окт 2013 20:59

Правя път на Бързащите коли,но и мразя при ограничение 50 да речем някой да ми се влачи с 30 в лявата лента.
Тогава какво да сторя?Да го изпреваря от дясно?По принцип в София въобще не ми прави впечатление от къде ме изпреварват.Там се кара стегнато и ми е много кеф да карам в тоя град.Може би това е единствения град в който може да се говори за някаква култура на каране.Като дадеш ляв мигач на кръстовище и все ще се намери някой да те пусне,тва в другите градове го няма и се чудят за какво им светкаш да ги пуснеш.

little_red_devil
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот little_red_devil » Сря 09 окт 2013 21:02

зависи от ситуацията в повечето случаи давам път когато съм на магистралата,но когато съм в града и някои си защото кара BMW,MERCEDES или там каквато и да е лъскава и мощна кола не им цепа басама защото съм си в правото да карам в което и да е платно с нормална скорост а това че някои си кара кола за не знам си колко хилядарки там и впрочие не му дава право да прави каквото си иска на пътя.

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Сря 09 окт 2013 21:14

Всеки да разбира както си иска причините за бързане на някой.
Мен не ме интересува и винаги пускам,защото и в чужбина така е свикнато-най ляво си е бързата лента и тва е.Който иска да кара над ограниченията-жив и здрав и топки да има.Едни си имат причина,други не,но ние обикновените граждани не сме оторизирани да отсъждаме.Като не те кефи-звънни на 112 и си изпълни гражданския дълг.
Както не давам мнения кой каква кола кара и какво произлиза от това,така моля и мен да не ме вмъкват в подобни изречения.
Толерантността на пътя е тогава,когато и коня дава път на магарето.Другото са балкански нрави и български комплекси.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”