Passat 1.8 Mi ABS 1993 Внезапна смърт - resurection!

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Emo
Автомобил:
Двигател:

Passat 1.8 Mi ABS 1993 Внезапна смърт - resurection!

Мнениеот Emo » Чет 10 окт 2013 9:17

Здравейте,

Преди два часа, на един светофар в Пловдив, при потегляне, без необичайни шумове, двигателя загасна. Не можах да запаля нито на бензин, нито на газ и избутах колата встрани от пътя - още е там. Проверих, няма превъртял ангренажен ремък, не е от кабела към делкото (пробвах с друг кабел). Досега не съм имал проблем с електриките, какво да проверя? Не знам откъде да започна и какво да гледам.

Благодаря Ви предварително.

Оказа се откачена 'маса' - тази която отива към делкото, да ама не само!

В неделя, в хубавото време (около -10/-11, С и снеговалеж) по магистрала 'Тракия' посока Пловдив, 4-5 километра след тунела 'Траянови врата' при скорост около 120 км/ч, двигателя отново загасна, отбих - викам си т'ва е тая скапана 'маса', да, ама не - стартера върти 'на излитане', но няма палене! Както и да е, поразмърдах връзката, накрая взех един проводник и малката 'маса' на делкото и другите две тънки маси ги вързах директно към '-' на акумулатора и пак нищо. Не знам какво друго може да е :banghead , ако някой има идея да сподели, готов съм на всичко - така да се каже!

Проверих всичко, каквото можах, има искра (отпадат маси по запалването, датчик на Хол, бобина-комутатор, кабели, делко), ангренажния ремък е здрав и сух, върти се, не е превъртял. Не пали и това е! :banghead

С дедуктивни методи и други методи на ФБР, шегувам се, стигнах до следните разкрития:
1. Към двигателя не постъпва гориво, нито бензин, нито газ. По пътя отидох към бушонното табло, открих спраскан бушон 15А, смених го и воала - задната чистачка потегли, гориво пак липсва.
2. Поопипах ключа газ/бензин, оказа се измъкнат куплунг, вкарах го. Сменях междувременно бензинова помпа, непосредствено преди да ме остави на магистралата, и след смяната на помпата смених и бушона и, който беше заминал, явно е прегряла, блокирала е и бушона се е спраскал. На мен ключа газ/бензин ми е на капака на бушонното табло - така съм поизмъкнал куплунга като съм го свалял, като загасна на магистралата проверявах пак бушоните и съвсем съм го извадил, затва не можах да я запаля, да се имам и в глупака :confused. Като е изваден куплунга на ключа газ/бензин няма захранване, нито дюзата на моното, нито електромагнитния клапан на изпарителя - гориво към матора дръжки.
3. Както и да е след т.2 и 10 минути ментално самобичуване, дадох на контакт, но не чух характерното чаткане на електромагнитния клапан на изпарителя при превклюване - значи пак няма захранване към него и към дюзата на моното.
4. Оставих на контакт и ключа в положение 'газ' и излезнах да чуя дали през изпарителя 'съска' синьото гориво - ядец.
5. Взех един кабел и подадох напрежение директно на клапана на изпарителя - клапана отвори и чух да 'съска' газ. Дотук добре :biggrin !

Оставих я така до утре, когато ще дойде един вещ приятел и ще я погледне, така или иначе акумулатора ми вече е пълен мъртвец и не може да завърти. Ще пиша какво е излезнало, може на накой да му помогне - за мен извода е: да се действа систематично, за жалост при -11 външна температура и як снеговалеж след залез слънце, на 70-80 километра от цивилизацията, е доста трудно.

Последна промяна от Emo на Чет 06 фев 2014 19:24, променено общо 5 пъти.

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Re: Passat 1.8 Mi ABS 1993 Внезапна смърт - няма запалване

Мнениеот L&R » Чет 10 окт 2013 9:18

Ако няма искра, бобина, датчик на хол, комутатор, ако е отделен. Не на последно място палеца дали се върти в дистрибуторната капачка.

Потребителски аватар
Emo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Emo » Чет 10 окт 2013 9:36

Да попитам само, кабела към делкото излиза от едно квадратно 'нещо', това ли е бобината?

Потребителски аватар
Matrixa
Автомобил: VW Passat GT
Двигател: PG 1991 G60 Turbo
Контакти:

Мнениеот Matrixa » Чет 10 окт 2013 9:40

Бушоните си провери. От там се започва. Горивото го изключваме като причинител, защото имаш и газова уредба. Остава да провериш както каза колегата запалителната система.

Потребителски аватар
Emo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Emo » Чет 10 окт 2013 9:48

Прав си Матрикс, ще прегледам бушоните най-напред, някой знае ли има ли реле за запалването на бушонното табло? Всъщност май беше описано някъде, ще го потърся!

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Чет 10 окт 2013 9:49

Ключа газ/бензин "свети" ли?

Потребителски аватар
Emo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Emo » Чет 10 окт 2013 9:50

i.e.i написа:Ключа газ/бензин "свети" ли?

Да свети, там всичко е ОК!

batmit
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL 2000

Мнениеот batmit » Чет 10 окт 2013 9:51

Извади един от кабелите на свещите, доближи го до главата, някой да върти на стартер, ако не дава искра най-вероятно е комутатора - ако не си го сменял сигурно е заминал.

Потребителски аватар
Emo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Emo » Чет 10 окт 2013 9:55

batmit написа:Извади един от кабелите на свещите, доближи го до главата, някой да върти на стартер, ако не дава искра най-вероятно е комутатора - ако не си го сменял сигурно е заминал.

Извинявам се за глупавия въпрос, комутатора е квадратната алуминиева кутия от, която излиза кабела към делкото ли (това не съм сменял, той е на 20 години)?

batmit

Мнениеот batmit » Чет 10 окт 2013 10:00

Да това е.

batmit

Мнениеот batmit » Чет 10 окт 2013 10:02

Ако търсиш по моргите вземи стария, има няколко вида, различни са буксите.

Потребителски аватар
Emo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Emo » Чет 10 окт 2013 10:11

batmit написа:Ако търсиш по моргите вземи стария, има няколко вида, различни са буксите.

ОК! Мерси, отивам да действам! После докладвам :)!

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 10 окт 2013 10:27

Снощи стана същото с един голф 1,8 моно само че ААМ. Върти все едно няма никаква компресия, мерихме, така се и оказа. Подкарвайки го към сервиза по баира го напънахме на скорост и запали, веднага се разсмърдя на запъртъци покрай него, затиснат катализатор. Като изстине хубаво колата сигурно ще запали.

Потребителски аватар
Emo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Emo » Чет 10 окт 2013 11:50

Свалих комутатора, отивам да взема друг и да тествам. Стария комутатор може ли да се провери дали е изправен, без да се мотира на друг автомобил?

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Чет 10 окт 2013 14:24

Емо, дай телефон на ЛС или звънкай на 0898/796 386
Имам една резервна (пукната и заливана с лак) бобина в багажника - поне за проба и прибиране до София ще стане.

Върни се в “Passat”