Коледа наближава и реших да си направя подарък 1.9TDI 1Z двигател.
Двигателя е свален от Сеат Толедо с първа регистрация края на 1996 година. Колата е австрийска и двигателя е доста запазен. Свалих петите на основните и биелни лагери за проверка и всичко е в много добро състояние. Преработих смукателя на оригиналната помпа и я оставих, защото със сигурност е по-запазена и качествена от всичко което мога да намеря. Картера е от 1.6 ТД, там няма какво да подобрявам. Дадох на шлайф оригиналния бусов изпускателен колектор, за да подравним всички важни повърхности към главата и към турбината. Демонтирате ли колектора, задължително направете тази манипулация, защото с времето чугуна се е деформирал и гарнитурите не могат да компенсират това изкривяване. Задължително нови гарнитури Виктор Рейнц, месингови гайки и шайби от неръждавейка, за да закрепите качествено колектора.
Със смукателния колектор ще имам лека заигравка. Както виждате формата на отворите е различна и не мога да монтирам бусовия. Поради тази причина ще използвам оригиналния колектор, който ще бъде леко модифициран. Отвора отгоре се реже и заваря на аргон. От бусовия колектор демонтирам входящия фланец, който е на болтове и го заварям към 1.9 колектора. Всичко това се прави с цел да ползвам в оригинал цялата система от въздуховоди на буса.
Другата дилема са турбините. Имам три модела и за избора им ще очаквам помощ от един колега.
Оригиналната 1Z турбина, която е в добро състояние без луфтове, но трябва да и направя преходен фланец, за да я закрепя.
Втората е от 1.9TD AAZ мотор, Garett T2, която ми е фаворит за момента.
И третата е от 1.6TD ККК К-14
Утре ще монтирам водна, хидравлична помпа и друга периферия. Дюзите съм дал на майстор за профилактика. Мисля да монтирам оригиналния маховик с притискател и понеже е 228 мм. ще импровизирам с диск от 2.1 боксер, който е същият размер. Надявам се пружините му да са достатъчно здрави и да издържат нютоните на дизела.