Правите ли път на бързащите коли?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: Правите ли път на БЪРЗАЩИТЕ коли ?

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 15 окт 2013 21:22

От самото начало следя темата и въпреки че става въпрос предимно за магистрали, които в нашите географски ширини не са кой знае колко, а и там не е толкова страшно положението.
Разликата между 140 на магистралата и 100-120 по първокласен или второкласен между градски път при катастрофа не е фрапираща.
Специално аз като карам погледа ми е по - често в огледалата отколкото напред, настигне ли ме някой пускам го при първа възможност, ако е необходимо намалям, макс в дясно и пускам мигача. На човека може да са му по хубави гумите и окачването, да му е по мощна колата от моята, няма никакъв смисъл да се тътри зад мен и да ме притеснява виждайки го постоянно в огледалото че ми се е закачил на теглича все едно се теглиме с въже.
Не свиркам и не святкам на кола пред мен която не ме пуска когато бързам, макар че се дразня много яко като настигна някой и той да си чопли носа вместо да кара и се влачи като дроб.
Не може планински път, сложил си ризата с вратовръзката и очилцата, захапал със зъби волана на тойотата и 30 км да не отбие в някоя от отбивките да го изпревари колоната, която стана близо километър дълга зад него :banghead
А за магистралата, аз съм карал сигурно 5-6 пъти по нея, налагало ми се е в последния момент да не започвам изпреварване на камион, щото някой лети в лявата лента, налагало ми се е и да намалям заради такъв който започна изпреварване и ме засече, но какво от това!? Връщане на газта, спирачки, след малко ще набереш пак но си останал жив със здрава кола и няма да те пишат в новинарските сайтове.
Да се ядосваш, значи да наказваш себе си за грешките на другите!

Та така, нервите трябва да се пазят и без това стреса е в повече на всички ни

Потребителски аватар
MK4
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARY 2003

Мнениеот MK4 » Вто 15 окт 2013 22:37

Потресен съм колко комплексирани хора има и колко сметкаджии дето се опитват да спестят 10 лв гориво влачейки се в лявата лента от София до Бургас.

Аз обикновенно карам със 150 км/ч на автопилот по километраж, тоест скорост по GPS около 140 км/ч в рамките на ограниченито за да не ме занимават полицаите с глупости.
И като попадна на някой дето изпреварва със 100 км/ч камион движест се с 90, не само му светкам с фаровете ами му свиркам и псувам!!
Не може за да спестиш 40 стотинки да не смееш да натиснеш газта и да изпревариш нормално в рамките на ограничението!!

По-нагоре прочетох един как се кефел като кара със 100 на магистралата и убива скоростта на по-бързо движещите се от него... :screwy

Потребителски аватар
stenly_m
Автомобил: GOLF 4 TDI
Двигател: ASV
Контакти:

Мнениеот stenly_m » Вто 15 окт 2013 22:53

Здравейте.

Прочетох я цялата тема и стигнах до едно единствено заключение - в БГ, колкото и да сме толерантни, пак сме на светлинни години от навсякъде другаде.

Имам възможност пърувал съм из европа - бърз - бавен, видял - невидял, този зад мен като ме види, че правя изпреварване чака без значение с каква кола и колко съм го накарал да намали. Нито свети, нито свирка, нито ми се навира отзаде.

Вече един месец съм в САЩ и един път не съм чул някой да свирне - не само на мен, но и на другите участници в движението. Един път не видях някой с R32(а тук доста често ги виждам) да прелети край мен. Докато в БГ всеки втори с GTI ми цъка нервно...нямаме манталитет колеги. Толерантните водачи в България са изключение, а не нещо нормално, както е навсякъде по света.

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Вто 15 окт 2013 23:08

В USA точно не е най-добрия пример за поддръжание....там вместо да светкат и свирят се изпреварват от дясно. И е пълно със заспали типове дето запушват лявата лента с 80-90 (въпреки че масовия мотор е от V6 нагоре и бензина е лев и нещо), защото никой не ги притеснява. А и там няма как да не си толерантен, след като колата няма почти никаква алтернатива и дори най-изкофялите бабички карат коли.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 16 окт 2013 5:37

StrEagle написа:По закон ако пътя е с по-малко от 3 ленти - лявата лента е само за изпреварване! :stumm (така помня)
Даже и да караш в нея защото дясната е пълна с дупки, ако някой те настигне, трябва да му направиш път.

(Не съм сигурен дали бус лентата се брои обаче. Май се брои, защото Цариградско влизаше в тази категория, и може да се кара в която си искаш лента) :gruebel

Чл. 16. (1) На пътно платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено:
1. когато платното за движение има две пътни ленти - да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение освен при изпреварване или заобикаляне;
2. когато платното за движение има три пътни ленти - да навлиза и да се движи в крайната лява лента; навлизането и движението в средната лента е разрешено само при изпреварване или заобикаляне;
3. когато платното за движение има четири и повече пътни ленти - да навлиза и да се движи в лентите за насрещно движение.
(2) На път с две или три самостоятелни платна за движение на водача на пътно превозно средство е забранено да навлиза в крайното ляво платно.

Много си ми сладък, четеш закона като дявола - евангелието. Хайде сега да цитираме и предходния чл. 15 от ЗДвП:
(2) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат и водачът на моторно превозно средство може да използва за движение най-удобната за него пътна лента в следните случаи:
1. (отм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)
2. (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) в населените места, на пътно платно с две и повече пътни ленти за движение в една посока, обозначени с пътна маркировка или пътен знак, по които е разрешено движението на пътни превозни средства със скорост не по-голяма от 80 km/h;
3. когато навлизането по пътната лента се разрешава от светлинен сигнал.

А на вас, които ми триете постовете, когато напиша, че някой пише глупости във форума - МНОГО ВИ ЗДРАВЕ! По-добре глупости по темата, отколкото да е ясно, че са глупости, нали? :thumb_down

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Сря 16 окт 2013 7:19

К.Одаджийски написа:Разликата между 140 на магистралата и 100-120 по първокласен или второкласен между градски път при катастрофа не е фрапираща.

Разликата между 100 и 140 е два пъти по-висока кинетична енергия на колата при 140, но щом казваш няма разлика :biggrin

Потребителски аватар
Tsapo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tsapo » Сря 16 окт 2013 8:18

Аз се старая да бъда толерантен до колкото е възможно. Не съм фен на високите скоростни но и да съм колата не ми го позволява. Движа се по магистралата със скорост около 120км./ч. Когато реша да изпреварвам поглеждам в огледалото и ако видя, че някой е вече близо до мен и се движи с висока скорост убивам своята и го изчаквам да ме изпревари. Все пак нямам намерение да му отнемам предимството. Има ситуации в които съм предприел изпреварвана като предварително в огледалото не съм видял да има автомобил и изведнъж някой ме настига, защото се движи със скорост 180+ и започва да ми светка. Еми дразня се, защото нямам самолет като неговия за да му направя веднага път ( автомобила не ми го позволява ) Аз лично никога не светкам на никой, защото не знам какви възможности има колата му и дали тази припряност от моя страна няма да го накара да направи някаква грешка, която да премине в нещо фатално. Според мен пуснатия ляв мигач когато си в лява лента показва най добре, че движещия се автомобил е с висока скорост иска път.

StrEagle
Автомобил: Polo 6C
Двигател: DAJA

Мнениеот StrEagle » Сря 16 окт 2013 11:23

myrshavija написа:Много си ми сладък, четеш закона като дявола - евангелието. Хайде сега да цитираме и предходния чл. 15 от ЗДвП:
(2) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат и водачът на моторно превозно средство може да използва за движение най-удобната за него пътна лента в следните случаи:
1. (отм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)
2. (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) в населените места, на пътно платно с две и повече пътни ленти за движение в една посока, обозначени с пътна маркировка или пътен знак, по които е разрешено движението на пътни превозни средства със скорост не по-голяма от 80 km/h;
3. когато навлизането по пътната лента се разрешава от светлинен сигнал.

А на вас, които ми триете постовете, когато напиша, че някой пише глупости във форума - МНОГО ВИ ЗДРАВЕ! По-добре глупости по темата, отколкото да е ясно, че са глупости, нали? :thumb_down

Добре, тогава ако всички се движим в лявата лента, как ще се изпреварваме? :gruebel

Чл. 41. (1) Пътните превозни средства се изпреварват от лявата им страна.
(2) При изпреварване водачът на пътното превозно средство напуска пътната лента, в която се движи, навлиза в съседната пътна лента изцяло или частично, преминава покрай движещото се в същата посока пътно превозно средство и се връща в напуснатата лента.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 16 окт 2013 11:35

DundyTheCroc написа:
К.Одаджийски написа:Разликата между 140 на магистралата и 100-120 по първокласен или второкласен между градски път при катастрофа не е фрапираща.

Разликата между 100 и 140 е два пъти по-висока кинетична енергия на колата при 140, но щом казваш няма разлика :biggrin

Примера беше важен, точните цифри мисля нямат особено значение в темата.

renault_19
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот renault_19 » Сря 16 окт 2013 12:21

Аз все още се удивлявам колко хора си нямат представа че няма такова понятие като бърза и бавна лента :stumm

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 16 окт 2013 12:40

StrEagle написа:2. (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) в населените места, на пътно платно с две и повече пътни ленти за движение в една посока, обозначени с пътна маркировка или пътен знак, по които е разрешено движението на пътни превозни средства със скорост не по-голяма от 80 km/h;

Нарочно ти оставям точно тази част. Прочети я няколко пъти и се опитай да я осмислиш. А именно, че в градски условия където ограничението е ПОД 80 км/ч и пътят е с ДВЕ и повече ленти в дадена посока, ИМАШ ПРАВО да караш в КОЯТО СИ ЛЕНТА ПРЕЦЕНИШ. Или казано другояче - в градска среда няма бърза и бавна лента, всеки може да си кара в лявата лента колкото му е кеф и с това си действие не нарушава ЗдвП.
Не намесвай изпреварването. Според мен няма общо в случая. Когато се налага да смениш лентата и да навлезеш в друга лента без значение дали е от същата посока или на насрещното движение тогава правиш маневра, която е нужно да се оповести с мигач преди да е започнала. Когато ти караш с 45км/ч в лява лента в града, а аз карам в дясната лента с 60 км/ч, аз НЕ извършвам маневра, понеже не напускам лентата си и не е нужно да подавам мигач, когато те задминавам отдясно.

Последна промяна от stefan4o на Сря 16 окт 2013 12:49, променено общо 1 път.

StrEagle

Мнениеот StrEagle » Сря 16 окт 2013 12:47

Това аз го видях. А закона прави ли разлика между КАРАНЕ и ИЗПРЕВАРВАНЕ? :gruebel

Е как да не го намесвам, нали ако някой кара с 60 в лявата лента, как ще го изпревариш?
До колкото видях единственото задължение на изпреварвания е да не ускорява и да не пречи на изпреварването..

edit: даже и да приемем, че ако се движиш в дясната лента и задминеш някой в лявата лента не е изпреварване (в което леко се съмнявам), какво става ако го застигнеш в лявата лента?

Последна промяна от StrEagle на Сря 16 окт 2013 12:56, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 16 окт 2013 12:52

Къде ако кара с 60 в лява лента? На магистрала, на извънградски участък или в града? Уточни, за да ти отговоря с точност. В закона е написано точно и ясно.

StrEagle

Мнениеот StrEagle » Сря 16 окт 2013 12:57

На бул. Цариградско в София, който е с 2 ленти + бус лента във всяка посока, разделени от мантинела, ограничението е 80км/ч, и за който пише в закона, че можеш да КАРАШ в която и да е лента.

renault_19
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот renault_19 » Сря 16 окт 2013 12:59

В градски условия на път до 80км/ч с повече от една лента няма понятие като изпреварване. Има маневра и заобикаляне на препятствие.
Дори на магистрала няма бърза и по-бърза или по-бавна лента.Всичките са 140 или колкото там просто си длъжен да се движиш максимално я дясната свободна.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”