Голф 4 ALH: Проблем с комфотр модул и още нещо - РЕШЕНО

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Голф 4 ALH: Проблем с комфотр модул и още нещо - РЕШЕНО

Мнениеот tih » Нед 20 окт 2013 16:14

Колата Г4 с код ALH, вчера явно съм пипал повече от колкото трябва по бушоните и кабелаците под волана(не съм пипал нищо свързано с комфорт модула и неща свързани с последвалите проблеми) и след като приключих установих доста проблеми - ел. стъклата, ел. огледалата, ел. люк - не работят, при включена задна предавка белите светлини отзад не светят, уреда за скоростта на таблото не работи, не ми отчита изминатите километри на малкия дисплей(оборотомера и часовника работят, но часовника беше нулиран), при движение установих придърпване в ниските обороти на втора скорост. Днес реших да погледна комфорт модула и установих, че кутията му е счупена доста сериозно, а преди време съм го свалял и не беше така. Отворих го, но видимо няма поражения, но явно, че част от проблемите идват от модула. Въпросът ми е - проблема със задните светлини, таблото и придърпването възможно ли е да са свързани с комфорт модула, въпреки че не ми се вярва и ако не, къде да търся проблемите, имам съмнения че може да съм прецакал някое реле, но незнам къде да гледам?

Последна промяна от tih на Пет 25 окт 2013 23:29, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Голф 4 ALH: Проблем с комфотр модул и още нещо

Мнениеот morfei1 » Нед 20 окт 2013 16:26

Започнете с една ВАГКОМ диагностика и лог файл на грешките които е набила и набива след опит за софтуерно отстраняване. Да се види кви грешки дава, след зануляването какви не могат да се изчистят и какви проблеми остават по колата.

Иначе си е малко хвърляне на боб.

Датчика за задната е тъп като галош, изкарай му буксата и дай на късо двато щифта на буксата с отверка да видиш дали ще светнат крушките отзад, когато си на контакт - пробвал съм го лично, няма си счупиш колата

Придърпването ме съмнява да има общо с комфорта

Таблото също...

по ме съмнява да е станало някво късо и къде е избило и кво е стопило, само някой много свестен жичкаджия може да ти каже, който познава голф 4 добре, сещам се за един vladko се пише, но ти идва малко далече.

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Нед 20 окт 2013 16:41

Единствената грешка която беше набила беше следната:

1 Fault Found:
18262 - Powertrain Data Bus: Hardware Malfunction
P1854 - 35-10 - - - Intermittent

за която няма много инфо, но до колкото разбрах е свръзана с АБС-а, където и бърниках всъщност, но я изтрих и повече не се появи. Друго което установих с Ваг-ком беше, че немога да отворя комфорт модула, която не ме очудва, лог не съм правил, защото немога, трябва да се науча явно, а за майстори и сервизи нямам много време.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Нед 20 окт 2013 17:28

с тази грешка - със сигурност си прекодиран на автомат - тва обяснява придърпването на 2-ра предавка :smile

въпросната грешка трябва да ти я набива в енджин модула, няма общо с АБС модула, където уж си пипал.

струва ми се, че сериозно си си разбъзикал колата с вагкома, или някой пишман майстор ти е давал кофти съвети?

насочвай се към Варна, при ifidik

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Нед 20 окт 2013 17:42

Компа не е прекодиран на автомат 100%, с чипове съм и проблема с топлото палене е решен именно с тях и то преди много години, а с ваг-ком не съм пипал нищо, него го ползвам само да гледам за грешки, не си правя никакви настройки, но май ще се ходи при Иво.

Varbanov
Автомобил: Audi
Двигател: AEL

Мнениеот Varbanov » Нед 20 окт 2013 19:30

Започни първо с проверка на предпазителите в следния ред:
-номер 6
-номер 14
-номер 8
-номер 38
Това са за комфорт модула.

Относно Powertrain Data Bus ако не се появява повече след като си я изтрил, не се занимавай повече с нея. Тя се отнася за CAN мрежата и разбира се, че е свързана с ECU, ABS, AIRBAG и таблото.

Светлината за заден ход е на отделен предпазител номер 7.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Нед 20 окт 2013 19:37

Powertrain Data Bus обикновено се появява след прекодиране, ма щом си сигурен, търси проблема другаде.

Хвърли за всеки случай един поглед дали си на 1 автомат или на 2 ръчка, щот тва с придърпването е типично, грешката също.

Varbanov
Автомобил: Audi
Двигател: AEL

Мнениеот Varbanov » Нед 20 окт 2013 19:58

Когато се прекодира на автоматик излиза грешка Powertrain Data Bus: Missing....TCM, което няма нищо общо с Hardware Malfunction. Ако обаче все още се появава, след като си я изтрил, трябва да се види кой точно модул от изброените я предизвиква.

Потребителски аватар
ifidik
Автомобил: Corrado TDI 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ifidik » Нед 20 окт 2013 20:14

имаш изгорял предпазител или някъде не си сложил.

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Нед 20 окт 2013 20:20

Утре ще проверя всичко на ново, дори и това за което съм сигурен, за всеки случай.

Потребителски аватар
tih
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tih » Пет 25 окт 2013 23:28

Решението на проблема:
Изображение
Предпазител номер 6, 5 ампера, символа му е ключ. Бушона беше пробван неколкократно с пробник и диагностициран като здрав, но въпреки това мизерията идваше от него, тъй като не съм много по жичкаджийските истории заради него се губеше + от контакта до комфорт модула и всичките проблеми - неработещи ел.стъкла, ел.огледала, люк, скоростомер, дневния километраж, бутона за вътрешна/външна циркулация на въздуха в купето, лампите които светят при включена задна предавка, неизгасящи плафони, постоянно работещи машинки за нивелиране на фаровете при включени къси светлини и странно придърпване при движение на 2ра и 3та предавка (мисля че това бяха всички мизерии) - ИЗЧЕЗНАХА, точно така както и се появиха :) направо немога да повярвам, че нещо такова може да причини толкова ралични проблеми. Евала на жичкаджията при който ходих, час и половина му трябваше докато установи от къде идваше проблема, в един момент дори беше готов да ме прати при друг колета по-добър от него, но явно му работи главата на момчето и се справи перфектно, с кеф бих го препоръчал на някой в нужда от Добрич и региона, както и на други разбира се :)

Върни се в “Дизелови агрегати”