Passat b5 1.9 TDI проблеми с парното и климатроника

Техническа и сервизна информация за Passat
bosa007
Автомобил:
Двигател:

Passat b5 1.9 TDI проблеми с парното и климатроника

Мнениеот bosa007 » Пон 04 ное 2013 22:27

здравейте колеги :biggrin наскоро си взех passat 4 1.9 TDI 99 с два основни проблема.....
1.климатроника и парното не работят (не вкарва никакъв въздух в купето)имам съмнения в компресора но въпроса ми как да включа поне парното?
2.ел. конзолата за управление на стъклата и огледалата не работят които са на шофьорската врата светят но не реагират :scare3 когато пробвам да смъкна прозорците на другите врати поотделно няма проблем......... само с пасажерската врата някой знае ли от какво може да се дължи това ?

Последна промяна от bosa007 на Вто 05 ное 2013 23:00, променено общо 1 път.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017

Re: проблеми с парното и климатроника passat 4

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 05 ное 2013 6:55

bosa007
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bosa007 » Вто 05 ное 2013 9:12

ок, моя грешка passat b5

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 05 ное 2013 9:59

Ами поправи я, де! :icon_lol

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Вто 05 ное 2013 18:44

А защо смяташ, че му има нещо на компресора? Топлото и студеното нямат общо помежду си.
Компресора отговаря единствено и само за студеното и въобще не оказва влияние на работата на парното. Първо започни с това дали върти вентилатора в купето, после пусни самодиагностика на контролера (има теми по въпроса) или отиди да го прочетат и докладвай какви грешки ти дава. Ако вентилатора не работи, трябва да се види защо (климатроника го управлява и може проблема да е предпазител,контролер или вентилатор). Ако вентилатора работи, ама не духа нищо в купето, 99% имаш стандартния проблем за модела - моторчето за клапата за вътрешната циркулация.Ако това се потвърди и от диагностиката - смяна на моторчето и си готов. Съответно за да се смени моторчето, се сваля таблото и ще стане ясно защо го няма и студеното.
Ако не си запознат с климатрониците, най-добре не го бърникай сам,а потърси човек,който се занимава с това,защото ще сътвориш по-голямо мазало.

bosa007
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bosa007 » Вто 05 ное 2013 19:49

имам съмнения в компресора защото когато проверявах дали не е от бушона се оказа че няма ... сложих го и при стартиране на двигателя извади шум все едно чупи камъни....мерси за другото май наистина ще е по добре да я закача на компютър и да ми кажат точно къде е проблема

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Re: Passat b5 1.9 TDI проблеми с парното и климатроника

Мнениеот zfa159 » Сря 06 ное 2013 9:27

за това с камъните - не го пускай,има си методика за тестване на нещата и как се разбира състоянието...може системата да е пълна с друг газ (азот или въздух) или да няма никакво масло,при което пак се получава така.Както казах - потърси човек,който разбира и се занимава с тези неща,защото иначе ще ти излезе 2-но и 3-но да се ремонтира после...ако вече не е късно де. По повод проблема с топлото -написах ти вариантите. Ако се окаже вентилатор,те са 2 вида - единия,по-стария тип е с вграден модул за управление в него (с платка е) и в него влизат 5 или 6 проводника.Другия е с външен модул за управление и в него влизат 2 проводника.
При тестването можеш да измериш следните неща :
-за електронен вентилатор -> дали при подаване на "контакт" и пуснат климатроник,има захранване на двата дебели проводника + и - .Ако има,закачи някакъв товар (примерно крушка 21W) и виж дали свети...ако е ок,значи 99% вентилатора е заминал.Ако няма захранването - търсиш го къде е.Друго няма какво и как да тестваш.
-за обикновен вентилатор -> можеш да тестваш само дали на дебелия проводник за + има +, защото минуса се управлява импулсно и с уред няма да можеш да го хванеш.Можеш пак да закачиш крушката 21W и да тестваш с нея дали се регулира силата и на светене (което отговаря на регулирането на оборотите). Ако се окаже вентилатора - сменяш го със следващия.Върши ти работа само от кола със съответния волан (ако си с ляв - от кола с ляв и обратното).Имат разлика в наклона на лопатките и не духат както трябва.Нов струва 200-300лв за менте и около 600лв оригинален ако не е електронния.
:beer

bosa007
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bosa007 » Сря 06 ное 2013 22:18

пробвах както ми каза и открих че тук има до вентилатора но не върти... когато запаля за 3 сек се чува някакво чукане което ми е странно...
само един проблем сресхнах :scare3 не мога да го извадя аербега ми пречи....как да го махна аербега ?

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 06 ное 2013 23:55

А кой тип е вентилатора? Пробва ли и да натовариш веригата с крушка,за да видиш дали няма само потенциал,без реално да има захранване.
За махане на еърбега - разкачаш акумулатора и го оглеждаш кое откъде да развиеш и разкачиш и ще го смъкнеш (така наизуст не помня кое точно след кое се сваляше).Развива се отдолу изцяло,нямаш никаква работа по таблото отгоре.
:beer

bosa007
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bosa007 » Чет 07 ное 2013 0:12

значи не съм натоварил веригата защото свалих голямата от плафона а тя е 10w иначе модела на вентилатора е този:
Прикачени файлове
1380642_653486824672808_1290528343_n.jpg

Потребителски аватар
zfa159
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 07 ное 2013 9:20

Този е обикновения.Това червеното на снимката е управлението му ;) Вентилатора е обикновен. Провери с една по-яка крушка (вземи си от стоп-а ако нямаш резервна) и виж дали работи.Ако всичко е ок та и си свети -> вентилатора е заминал. Обикновено им свършват колекторите и не е рентабилно да се ремонтира (четките са по-твърди от колектора и изжяда колектора,доста преди да свършат четките).Случва се и роторите да им прекъсват (тогава като спре в някакво положение,няма тръгване после,докато не го бутнеш).

bosa007
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bosa007 » Чет 07 ное 2013 21:01

пробвах номера с крушката и се регулира нормално :biggrin
пробвах при запален двигател да завърта вентилатора и тръгна :11 няма сила да духа силно както трябва, но на мен ми стига на първо време :11 :bowdown :11
между другото днес ми казаха една цепия: натискаш едновременно "Fan down button" + "ECON button" и на дйспеля и ти изкарва код с грешките като можеш да ги прегледаш с червения бутон. на мен ми изкара 2-ва кода: 4F9 00 и 318 още търся какво трябва да означават за да върнете в нормален рейим дйсплея натискате само ECON
ако някой се интересува мога да кача снимки как точно става :a045

rudoni
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rudoni » Чет 07 ное 2013 21:22

ZFA 159,май няма да стане от тук ,ами да ти я кара и да му оправите проблема!Аз така обучавах един счетоводител ,а той постоянно ми отговаряше в цифри!?

Потребителски аватар
dispatch
Автомобил: Passat В6 HighLine 2010
Двигател: CBBB DSG6 02Е

Мнениеот dispatch » Чет 07 ное 2013 21:48

Първия код е за вентилатора за свеж въздух.
Втория е за ниско налягане в системата, т.е. липса на газ.

При мен като я вземах беше само със втория код, напълнихме системата само с въздух и налягането спадна само след 2 часа. После намерих пробойната - друг радиатор за 80 лева от морга... смених си го и до сега няма забележки... с изключение на това, че ми натика боклуците от втория радиатор в цетката с клапана, че и него смених после.

Просто втора употреба автомобил с изряден климатик/климатроник е голям късмет!

bosa007
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bosa007 » Съб 09 ное 2013 21:47

а някой може ли да каже за токовете на вратата?
до сега се занимавах с нея и не мога да разбера нещо, когато махна буксата на моторчето за смъкване и вдигане на прозореца работи около 5 мин. и спира.......
а интересно е че от четирите прозореца само на шофьорската врата мога да го смъквам през тези 5 мин.
тъй като съм тръгнал в този дух шофьорската врата не се заключва когато заключвам колата с дистанционното...

Върни се в “Passat”