Как да си направим хубаво вино - мнения, препоръки, рецепти.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Pet_rov
Мнения: 4492
Регистриран на: Сря 08 май 2013 16:16
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996
Местоположение: Шумен

Как да си направим хубаво вино - мнения, препоръки, рецепти.

Мнениеот Pet_rov » Вто 12 ное 2013 16:11


Уважаеми колеги-съфорумци. Проверих с търсачката, но не намерих нещо подобно като заглавието на темата ми. Чел съм в други форуми, че имат подобна тема и реших и аз да направя тази. За първи път в живота си тази година правих вино - купих си грозде и с помощта на приятел забъркахме магията. Сега го чакам да се избистри - и веселбата започва. Споделете кой как го прави, какви такъми и чалъми използва :beer




Потребителски аватар
forski
Мнения: 4160
Регистриран на: Пет 07 мар 2008 22:10
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Местоположение: Сенник/Севлиево
Контакти:

Re: Как да си направим хубаво вино - мнения, препоръки, реце

Мнениеот forski » Вто 12 ное 2013 16:15




Потребителски аватар
Pet_rov
Мнения: 4492
Регистриран на: Сря 08 май 2013 16:16
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996
Местоположение: Шумен

Re: Как да си направим хубаво вино - мнения, препоръки, реце

Мнениеот Pet_rov » Вто 12 ное 2013 16:22


Този сайт го знам, колега. :smile Идеята ми е колегите от форума да споделят опита си, да разкажат някой подвиг...


Потребителски аватар
mely
Мнения: 2728
Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:
Местоположение: Стара Загора

Re: Как да си направим хубаво вино - мнения, препоръки, реце

Мнениеот mely » Вто 12 ное 2013 17:51


Ойййй те хората го изпиха ти сега ще захващаш :mhihi :mhihi .
Рецепти разни - зависи какво вино искаш.Силно -таниново по слабичко и т.н.


bmwww
Мнения: 911
Регистриран на: Сря 05 сеп 2012 10:02
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Враца

Re: Как да си направим хубаво вино - мнения, препоръки, реце

Мнениеот bmwww » Сря 13 ное 2013 0:12


Рецептата е без вода и захар - само грозде ! После на другия ден нема симптоми като главобол,гаден вкус в устата , гадене и повръщане и сухота в устата или най-общо махмурлук ! Иначе мой роднина си го прави като в един варел слага гроздето и водата и даже го и не запечатва отгоре с нищо . Ей така си седи и си образува като коричка (естествен похлупак) и става вино убиец ! :eek


Потребителски аватар
mirkata 4020
Мнения: 905
Регистриран на: Пон 13 окт 2008 11:57
Автомобил: vw mk3
Двигател: 1996
Местоположение: Ловеч-старият град

Re: Как да си направим хубаво вино - мнения, препоръки, реце

Мнениеот mirkata 4020 » Сря 13 ное 2013 9:53


Качествен материал,чисти съдове каца и буре задължително.Много любов при слугуването и накрая ти се отплаща.Вино се прави с мерак и по горе изброените.
ПП.избата е задължителен елемент.Правя вино съответно ракия от много години и знам,че с бързане и през куп за грощ нестава.
Ще кача снимка на т.нар. ми изба.


Потребителски аватар
forski
Мнения: 4160
Регистриран на: Пет 07 мар 2008 22:10
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Местоположение: Сенник/Севлиево
Контакти:

Re: Как да си направим хубаво вино - мнения, препоръки, реце

Мнениеот forski » Сря 13 ное 2013 10:05


bmwww написа:Рецептата е без вода и захар - само грозде ! После на другия ден нема симптоми като главобол,гаден вкус в устата , гадене и повръщане и сухота в устата или най-общо махмурлук ! Иначе мой роднина си го прави като в един варел слага гроздето и водата и даже го и не запечатва отгоре с нищо . Ей така си седи и си образува като коричка (естествен похлупак) и става вино убиец ! :eek


Глава не боли от вода и захар, шапката не трябва да се оставя на повърхността защото започват процеси на вкисване, тя или се потапя всеки ден без да се бърка, или се затиска за да не изплува на повърхността.
Глава боли от неправилна ферментация и от допускането да се развият бактерии които вместо алкохол при разграждането на захарта образуват ацетони или други вредни съставки!
Вода и захар се добавя за да се увеличи общото количество на материала или само захар за да се достигне нужната захарност за правилното протичане на ферментацията.
Ако не се внасят допълнително култивирани дрожди а се разчита само на тези които са по-плодовете максималната захарност която се гони при гроздето е около 20% с култивирани дрожди може да го засилите и до 24%
Ако имате материал с начална захарност 17-18% логично и нормално е да вложите захар до достигане на 20-22% от това няма да ви боли главата. Дрождите се хранят със захар и дрискат алкохол, ако няма захар няма и алкохол, худаво е съдовете да бъдат покрити за да няма достъп на кислород до материала, така или инъче всяка дрожда след първоначасното разбъкване на материала се обгражда с молекули кислород които и позволяват да жевее и създава колконии от себеподобни.Разбъквайте си материала първите няколко дена, след това го покрийте и го оставете в покой.Ако го оставите открит в него могат да влезят и да се размножът всякакви микроорганизми които да нарушат правилното протичане на ферментацията и после да ви боли глава и всичко останало.
Наздраве :smile
Прикачени файлове
_DSC018511.jpg
Не е вино, но е един чист и много качествен домашен дестилат.


Потребителски аватар
mirkata 4020
Мнения: 905
Регистриран на: Пон 13 окт 2008 11:57
Автомобил: vw mk3
Двигател: 1996
Местоположение: Ловеч-старият град

Re: Как да си направим хубаво вино - мнения, препоръки, реце

Мнениеот mirkata 4020 » Сря 13 ное 2013 11:16


Ето обещаните снимки на свещеното местенце :icon_lol
Прикачени файлове
GEDC0165-002.JPG
GEDC0167-001.JPG
В момента ферментира второ вино
GEDC0169-001.JPG
задължителното отлежаване в дъбово буренце с черничеви дъна.Вярно е,че се губи малко от количеството,но без този'ангелски данък'неможе
GEDC0170-001.JPG
130 литра първокачествено вино мавруд с малък процент каберне.Запечатано с тесто и отведена тихата ферментация в съд с вода за да няма допир с кислорода
GEDC0173-001.JPG


Потребителски аватар
forski
Мнения: 4160
Регистриран на: Пет 07 мар 2008 22:10
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Местоположение: Сенник/Севлиево
Контакти:

Re: Как да си направим хубаво вино - мнения, препоръки, реце

Мнениеот forski » Сря 13 ное 2013 11:22


Браво, много добре :smile :th_up :beer


bmwww
Мнения: 911
Регистриран на: Сря 05 сеп 2012 10:02
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Враца

Re: Как да си направим хубаво вино - мнения, препоръки, реце

Мнениеот bmwww » Сря 13 ное 2013 11:28


Ние нашето вино го правим в бидони от 10 години насам - зарезахме тоя бизнес с буретата защото многo миене ,киснене и накрая има шанс да мирише на бъчва ,а може и да си е до хубаво буре ,но така или иначе немаме място за такова ! Мачкаме гроздето и го оставяме до 21 захарност ... тая година както и миналата гроздето си пусна точно толко захар без да се налага компенсиране с вода или захар ! Мен специално при 24 захарност ми се пръска главата на другия ден,докато при 21 все едно съм пил вода миналата вечер . Сигурно при всеки човек е различно !

Свещенното местенце е супер ! :biggrin


Потребителски аватар
Pet_rov
Мнения: 4492
Регистриран на: Сря 08 май 2013 16:16
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996
Местоположение: Шумен

Re: Как да си направим хубаво вино - мнения, препоръки, реце

Мнениеот Pet_rov » Сря 13 ное 2013 12:11


Избата е наистина хубава. Аз направих моето вино в бидон. Понеже съм си аджамия, пък и закъснях с купуването на грозде - по разбираеми причини :mhihi , купих 72 кг италианка и 35 кг мерло. Смлях го, добавих 2 кг захар до 23 % захарност.
На втората седмица го източих, налях го в друг, добре измит със сода бидон, херметизирах го и съм го включил на система в шише с вода :mhihi . Междувременно си направих и второ вино. Все още ври....



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 33 госта