
Как да си направим хубаво вино - мнения, препоръки, рецепти.
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Pet_rov
- Мнения: 4492
- Регистриран на: Сря 08 май 2013 16:16
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
- Местоположение: Шумен
Как да си направим хубаво вино - мнения, препоръки, рецепти.
Уважаеми колеги-съфорумци. Проверих с търсачката, но не намерих нещо подобно като заглавието на темата ми. Чел съм в други форуми, че имат подобна тема и реших и аз да направя тази. За първи път в живота си тази година правих вино - купих си грозде и с помощта на приятел забъркахме магията. Сега го чакам да се избистри - и веселбата започва. Споделете кой как го прави, какви такъми и чалъми използва 

- Pet_rov
- Мнения: 4492
- Регистриран на: Сря 08 май 2013 16:16
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
- Местоположение: Шумен
Re: Как да си направим хубаво вино - мнения, препоръки, реце
Този сайт го знам, колега.
Идеята ми е колегите от форума да споделят опита си, да разкажат някой подвиг...

- mely
- Мнения: 2728
- Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
- Местоположение: Стара Загора
Re: Как да си направим хубаво вино - мнения, препоръки, реце
Ойййй те хората го изпиха ти сега ще захващаш
.
Рецепти разни - зависи какво вино искаш.Силно -таниново по слабичко и т.н.


Рецепти разни - зависи какво вино искаш.Силно -таниново по слабичко и т.н.
Re: Как да си направим хубаво вино - мнения, препоръки, реце
Рецептата е без вода и захар - само грозде ! После на другия ден нема симптоми като главобол,гаден вкус в устата , гадене и повръщане и сухота в устата или най-общо махмурлук ! Иначе мой роднина си го прави като в един варел слага гроздето и водата и даже го и не запечатва отгоре с нищо . Ей така си седи и си образува като коричка (естествен похлупак) и става вино убиец ! 

- mirkata 4020
- Мнения: 905
- Регистриран на: Пон 13 окт 2008 11:57
- Автомобил: vw mk3
- Двигател: 1996
- Местоположение: Ловеч-старият град
Re: Как да си направим хубаво вино - мнения, препоръки, реце
Качествен материал,чисти съдове каца и буре задължително.Много любов при слугуването и накрая ти се отплаща.Вино се прави с мерак и по горе изброените.
ПП.избата е задължителен елемент.Правя вино съответно ракия от много години и знам,че с бързане и през куп за грощ нестава.
Ще кача снимка на т.нар. ми изба.
ПП.избата е задължителен елемент.Правя вино съответно ракия от много години и знам,че с бързане и през куп за грощ нестава.
Ще кача снимка на т.нар. ми изба.
- forski
- Мнения: 4160
- Регистриран на: Пет 07 мар 2008 22:10
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Местоположение: Сенник/Севлиево
- Контакти:
Re: Как да си направим хубаво вино - мнения, препоръки, реце
bmwww написа:Рецептата е без вода и захар - само грозде ! После на другия ден нема симптоми като главобол,гаден вкус в устата , гадене и повръщане и сухота в устата или най-общо махмурлук ! Иначе мой роднина си го прави като в един варел слага гроздето и водата и даже го и не запечатва отгоре с нищо . Ей така си седи и си образува като коричка (естествен похлупак) и става вино убиец !
Глава не боли от вода и захар, шапката не трябва да се оставя на повърхността защото започват процеси на вкисване, тя или се потапя всеки ден без да се бърка, или се затиска за да не изплува на повърхността.
Глава боли от неправилна ферментация и от допускането да се развият бактерии които вместо алкохол при разграждането на захарта образуват ацетони или други вредни съставки!
Вода и захар се добавя за да се увеличи общото количество на материала или само захар за да се достигне нужната захарност за правилното протичане на ферментацията.
Ако не се внасят допълнително култивирани дрожди а се разчита само на тези които са по-плодовете максималната захарност която се гони при гроздето е около 20% с култивирани дрожди може да го засилите и до 24%
Ако имате материал с начална захарност 17-18% логично и нормално е да вложите захар до достигане на 20-22% от това няма да ви боли главата. Дрождите се хранят със захар и дрискат алкохол, ако няма захар няма и алкохол, худаво е съдовете да бъдат покрити за да няма достъп на кислород до материала, така или инъче всяка дрожда след първоначасното разбъкване на материала се обгражда с молекули кислород които и позволяват да жевее и създава колконии от себеподобни.Разбъквайте си материала първите няколко дена, след това го покрийте и го оставете в покой.Ако го оставите открит в него могат да влезят и да се размножът всякакви микроорганизми които да нарушат правилното протичане на ферментацията и после да ви боли глава и всичко останало.
Наздраве

- mirkata 4020
- Мнения: 905
- Регистриран на: Пон 13 окт 2008 11:57
- Автомобил: vw mk3
- Двигател: 1996
- Местоположение: Ловеч-старият град
Re: Как да си направим хубаво вино - мнения, препоръки, реце
Ето обещаните снимки на свещеното местенце 

- Прикачени файлове
- forski
- Мнения: 4160
- Регистриран на: Пет 07 мар 2008 22:10
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Местоположение: Сенник/Севлиево
- Контакти:
Re: Как да си направим хубаво вино - мнения, препоръки, реце
Браво, много добре




Re: Как да си направим хубаво вино - мнения, препоръки, реце
Ние нашето вино го правим в бидони от 10 години насам - зарезахме тоя бизнес с буретата защото многo миене ,киснене и накрая има шанс да мирише на бъчва ,а може и да си е до хубаво буре ,но така или иначе немаме място за такова ! Мачкаме гроздето и го оставяме до 21 захарност ... тая година както и миналата гроздето си пусна точно толко захар без да се налага компенсиране с вода или захар ! Мен специално при 24 захарност ми се пръска главата на другия ден,докато при 21 все едно съм пил вода миналата вечер . Сигурно при всеки човек е различно !
Свещенното местенце е супер !
Свещенното местенце е супер !

- Pet_rov
- Мнения: 4492
- Регистриран на: Сря 08 май 2013 16:16
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
- Местоположение: Шумен
Re: Как да си направим хубаво вино - мнения, препоръки, реце
Избата е наистина хубава. Аз направих моето вино в бидон. Понеже съм си аджамия, пък и закъснях с купуването на грозде - по разбираеми причини
, купих 72 кг италианка и 35 кг мерло. Смлях го, добавих 2 кг захар до 23 % захарност.
На втората седмица го източих, налях го в друг, добре измит със сода бидон, херметизирах го и съм го включил на система в шише с вода
. Междувременно си направих и второ вино. Все още ври....

На втората седмица го източих, налях го в друг, добре измит със сода бидон, херметизирах го и съм го включил на система в шише с вода

Върни се в “ОФФ-Топик - други”
Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 48 госта