Мнениеот pppetrock » Пон 25 ное 2013 19:20
Здравей Restless,
Тази тема е много обширна и пълна с "ако" , "или" и "обаче".Трудно ми е да ти отговоря с едно изречение,освен това мойта логика ми върши работа на мен, на теб може да не ти е от полза. Но така или иначе, казано съвсем накратко, аз разсъждавам така :
1.Вземам предвид за какво и колко ще използвам един автомобил - било то личен или служебен.Тук трябва да си отговоря на един куп въпроси, но основното се свежда до това - колко километра ще се минават на година, по какви пътища, с какво натоварване, от колко различни водача ще се използва едновременно автомобила,как и къде ще се подържа, кой ще отговаря за подръжката и т.н.Мисля, че тези въпроси, колкото и да са многобройни, имат конкретни отговори.
2.С какъв финансов ресурс разполагаме за покупка и за подръжка на въпросния автомобил.За колкото по-дълъг период в бъдещето имаме информация, толкова по-добре.
3.Инвестираме ли в сигурност и запазване на човешки животи, или не! Този въпрос не трябва да се пренебрегва,както много често се прави.
Отговоря ли си на тези три точки, картинката ми се изяснява.
В моя случай имам среден годишен преход на всеки от автомобилите между 50 и 70 000 км.Колите се карат от един и същ водач обикновено,основно в България и Европа.Всички са лизингови, нови, до 4 години и се подържат в Еуратек - не че искам, ама няма как.Иначе рискуваш да им падне гаранцията.
Разходите ти при тази експлоатация през първите три,до четири години, се свеждат до редовните технически обслужвания, които са на определени километри - 15000 или 30000,комплекти зимни гуми, и някои други дребни консумативи,крушки,течности за чистачки и т.н. Ако автомобила няма щета или някакъв страничен проблем,аз мога с математическа точност ПРЕДВАРИТЕЛНО да си изчисля разходите по него в рамките на 3-4 години или 200 000 км. Защо слагам тези граници? Опитно съм установил, че проблемите нарастват лавинообразно след тези километри.Започват последователно да се обаждат разни детайли по ходовата част,съединител,гърнета,електроника,двигателя започва да гори масълце и т.н.Сметнал съм, че всяка година след четвъртата, ПРИ ТАЗИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ КОЯТО ОПИСАХ ПО-ГОРЕ, разходите ми по автомобила, започват да се удвояват, утрояват и т.н. по експоненциална зависимост.Същевременно цената на автомобила пада с всяка изминала година.В някакъв момент, цената на годишната подръжка става равна и по-голяма от реалната цена на автомобила. Този момент за всеки автомобил и за всяка комбинация водач - автомобил настъпва по различно време, но аз всячески се стремя да го изпреваря. И така опитно съм установил горните цифри за себе си и ги следя.
Ако имаш една Фабия, която ти струва 20 000 лв. без ДДС чисто нова от магазина, и първите 4 години тя минава по 50 000 км., ти ще имаш годишна подръжка в рамките на около 1000 - 1200 лв. на година средно. Това представлява точно 5% от цената на новия автомобил.Ако го вземеш на 4 години, за по-малко от половината пари - тоест за 7000 - 8000 лв.,разходите ти за подръжка нататък ще са не по-малко от 2000 лв. на година - тоест 25% от цената на придобиване на автомобила и ще продължат да се качват, а цената му да пада.В момента в който минеш 10 години, или 400 000 км. подръжката ти със сигурност ще е повече от стойността на автомобила.Освен това ще караш все по-стара кола,с все повече повреди и все по-ниско ниво на сигурност и т.н.
Тази сметка е, пак казвам - ако я експлоатираш както аз съм сметнал. Ако мислиш да минаваш - 10000 или 20 000 км. на година - това е съвсем друг разговор и т.н.Тогава наистина има смисъл да се замисляш дали да не вземеш по-евтино кола, коята е гледана, подържана, но не е нова.
Та това мисля по темата!
Надявам се да съм бил полезен!