Polo Variant TDI 1998 г. Дали съм за термостат?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
kalata_1
Автомобил:
Двигател:

Polo Variant TDI 1998 г. Дали съм за термостат?

Мнениеот kalata_1 » Съб 30 ное 2013 18:14

Здравейте. Колата е Polo Variant TDI 1998 г. Случаят е такъв, карам основно градско над 30-40 минути без да я гася и онзи ден, като застудя, като увеличих на втора степен парното температурата на колата падна на 70 градуса. А въздуха, който излизаше от парното беше между хладък и топъл. С майстора ми на другия ден тествахме, но извънградско и на по-спортно каране и нямаше проблем. Според него няма нужда от нов, но на мен ми е на мисъл този проблем. Моля, ако някой се е сблъсквал с проблема да сподели. Благодаря.

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Re: Дали съм за термостат?

Мнениеот i.e.i » Съб 30 ное 2013 18:59

Според него няма нужда от нов
:th_up

Потребителски аватар
ulipet
Автомобил: VW PASSAT B7
Двигател: CFF

Re: Polo Variant TDI 1998 г. Дали съм за термостат?

Мнениеот ulipet » Съб 30 ное 2013 20:50

градско,селско и т.н трябва да държи 90г и да не мърда-сменяй

phantom_
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47

Мнениеот phantom_ » Съб 30 ное 2013 21:11

А допълнителен подгрев на антифриза има ли?

kalata_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kalata_1 » Съб 30 ное 2013 22:20

Има три свещи за допълнителен подгрев на антифриза.
И аз смятам, че без значение какво е управлението трябва да държи 90 градуса и да не се влияе от силата на парното, но според майстора няма нужда.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 30 ное 2013 22:22

И аз бих подкрепил мнението на майстора ти.

phantom_

Мнениеот phantom_ » Съб 30 ное 2013 22:28

По принцип,няма как да не се влияе от парното но на 2ра степен да пада температурата-значи нещо не е в ред!Провери подгревните свещи и динамото също колко зарежда,защото подгрева се влияе от зареждането на динамото.

kalata_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kalata_1 » Съб 30 ное 2013 22:38

Аз също вярвам на майстора си, но имам колата от 3 години и до сега не съм забелязал такова нещо, та за това рекох да попитам и тук, ако някой се е сблъсквал с проблема. Иначе лесно ще ми го смени човека, но той самия ми каза, че не смята за нужно това действие. От друга страна, когато стане още по-студено по тази логика аз няма да имам парно в купето.

phantom_

Мнениеот phantom_ » Съб 30 ное 2013 22:43

Ами именно не може всичко да ти е в ред и да нямаш парно.все има нещо,но исчакай ако искаш и ще го разбереш със сигурност.

kalata_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kalata_1 » Съб 30 ное 2013 22:49

Абе, то парно има, но не е с нужната топлина, която би трябвало да бъде. Тоест стоя си вътре със зимно яке и не ми е жега и то на предната седалка. Ами тези отзад?

kalata_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kalata_1 » Нед 01 дек 2013 12:22

Здравейте. От сутринта тествам при 70 градуса горния маркуч е топъл до половината, а долния /ако съм го уцелил, че има много/ е студен. При 90 градуса горния е горещ долния студен. Като излязох извън града колата си държи 90 гр и парно си има, но все пак е 3-4 градуса навън.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 01 дек 2013 14:52

Ако наистина при 90 градуса долния ти маркуч е студен значи термостата е изправен. Ако двигателя работи на малка мощност отпадъчната топлина (демек топлината, която отива в антифриза) е малко и парното е достатъчно да я отнеме всичката, затова ти пада температурата. Термостата не произвежда топлина, а само спира антифриза към големия радиатор, щом долния маркуч е студен значи термостата си върши работата добре.
Не се вкарвай в излишни филми, карай си колата.

Потребителски аватар
tremendous
Автомобил: Passat
Двигател: AAZ

Мнениеот tremendous » Нед 01 дек 2013 19:27

Аз искам да попитам за да не пускам нова тема ще използвам на колегата , надявам се няма нищо против. 1.9 ААЗ с 2 перки на радиатора - при запалване на двигателя почва да грее горния маркуч , долния напълно студен. На 70° горния е горещ - долния е топъл , на 90° и двата са еднакво горещи. Лятото на продължителни баири или задръствания вдига 95°- включва 1-ва степен / следя по оборотите на двигателя на празен ход/ - не достига , вдига 110- включва 2-ра степен и сваля на 95° и цикалът се повтаря. Зимата рядко вдига 90°. Според вас това нормално поведение ли е на охладителната система ?

gancho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gancho » Нед 01 дек 2013 19:44

tremendous написа:Аз искам да попитам за да не пускам нова тема ще използвам на колегата , надявам се няма нищо против. 1.9 ААЗ с 2 перки на радиатора - при запалване на двигателя почва да грее горния маркуч , долния напълно студен. На 70° горния е горещ - долния е топъл , на 90° и двата са еднакво горещи. Лятото на продължителни баири или задръствания вдига 95°- включва 1-ва степен / следя по оборотите на двигателя на празен ход/ - не достига , вдига 110- включва 2-ра степен и сваля на 95° и цикалът се повтаря. Зимата рядко вдига 90°. Според вас това нормално поведение ли е на охладителната система ?

Не е нормално!Търси запушватия по системата или превъртяла в оста си турбинка на водната помпа или друг проблем.
А за автора на темата-ще се самоцитирам от друга тема:

Да споделя малко пресен личен опит по темата.
Карам 1.9ТДИ,АФН от 4г.и съм изчел доста инфо за бавното загряване,високото КПД и т.н. на тези двигатели.
Та преди миналата зима реших да проверя въпросните 3 свещи и да сменя изгорелите и да мръзна по-малко в студовете.И се разочаровах-и трите здрави :mhihi .Канех се да сменям антифриза и имах някакви съмнения в термостата-горен маркуч топъл,но долния,който излиза от термостата-хладък(при 5-10км пробег).Преди 2 седмици свърших с процедурата-купих нов (Wahler-87гр.) и нов антифриз.Преди да започна процедурата-естествено теста с тенджерата -започва да отваря на 87гр и напълно отворен-над 100гр.При изстиване пак така коректно затваря.
Тест на стария(оригиналния-щампи номер и т.н.) от любопитство.Мислех,че стои леко отворен,но нищо подобно-плътно затваря,но започва да отваря при 63-65гр. :horror

Та сега малко за градусите(мисля знаете-не са това,което виждате ) с нов,проверен термостат и здрави свещи.След неколкократни опити градско-загрява осезаемо по-бързо от преди :th_up .Долния маркуч-СТУДЕН,горния топъл,предния радиатор-студен

И тази неделя,сравнително топло,+5+7гр. и на магистралата- 30км,после 2км по третокласен път,стрелката на 90гр.Спирам и веднага меря:
-антифриза в казанчето:62,64гр.
-маслото в картера:80гр.
-долния маркуч-студен.
Та с изправен термостат и пуснато парно,при такива температури въобще не се стига до големия кръг на охладителната система .Термостата стои ЗАТВОРЕН.
Лятото ще видим

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 01 дек 2013 22:40

tremendous написа:Аз искам да попитам за да не пускам нова тема ще използвам на колегата , надявам се няма нищо против. 1.9 ААЗ с 2 перки на радиатора - при запалване на двигателя почва да грее горния маркуч , долния напълно студен. На 70° горния е горещ - долния е топъл , на 90° и двата са еднакво горещи. Лятото на продължителни баири или задръствания вдига 95°- включва 1-ва степен / следя по оборотите на двигателя на празен ход/ - не достига , вдига 110- включва 2-ра степен и сваля на 95° и цикалът се повтаря. Зимата рядко вдига 90°. Според вас това нормално поведение ли е на охладителната система ?

При 70 градуса все още трябва да е ледено студен долния маркуч. Купи си друг термостат и задължително го пробвай в тенджера преди да го монтираш. Колегата над мен много добре е обяснил за пробването. Обаче това за превъртялата турбинка и запушванията не ми се вижда много логично. Самия той е имал същите симптоми допреди 2 седмици и се е оправил само със смяна на термостат. В дългия си пост не споменава да е търсил запушвания или превъртели турбинки.

Върни се в “Дизелови агрегати”