Проверете дали имате валидна ГО! Писмо от гаранционен фонд

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
lucky7o
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

проверка на гражданска ?

Мнениеот lucky7o » Вто 11 окт 2011 19:05

Здравейте колеги,

Има един сайт http://www4.fsc.bg/insn/
В него, можеш по номера на колата да провериш дали тя има валидна гражданска, или не...
Търсих преди време по номера на една стара кола, че ми беше интересно да видя дали се движи :) Та както и да е, преди малко реших да проверя дали имам валидна гражданска на аФтомобила. Написах номера и за мое учудване точно от както аз съм правил гражданската във въпросния сайт няма данни на колата да е правена друга гражданска. Имам и още една кола, така че веднага написах и нейния номер, същата ситуация - към днешна дата няма валидна гражданска отговорност... На сестра ми и на приятелката ми на колите си излиза точно, кога са направени, до кога са валидни и т.н. Сега се замислих, че и двете граждански на колите дето излиза, че нямат валидна, съм ги правил на едно и също място и се зачудих дали не ми взимат парите без да ми регистрират полиците и аз да си карам без гражданска :D

да едитна:

Първо се извинявам, че бях пуснал тема, а не потърсих с търсачката...
Звъннах на полицата има телефон на Левинс продиктувах данните и ми казаха, че всичко си е ок... Не знам каква е причината да не излиза във въпросния саит, единственото ми обяснение би било, че гражданските и на двата голфа са на вноски...

Marto_Polo
Автомобил:
Двигател:

Re: Проверете си автомобилите дали имате валидна гражданска!!!

Мнениеот Marto_Polo » Пет 14 окт 2011 16:34

Аз имам същия проблем описан по нагоре в темата. Оказа се, че в застрахователната компания са ми сбъркали една буква във номера на рамата и така са го пратили към гаранционния фонд. След като говорих с ЗК, го оправиха в тяхната база и обещаха че довечерта ще пратят корекцията към фонда. От тогава минаха 5-6 месеца без промяна ма повече не ми се занимава. Просто тази е последната застраховка в тази компания :)

Bobi85
Автомобил:
Двигател:

Re: Проверете си автомобилите дали имате валидна гражданска!!!

Мнениеот Bobi85 » Пет 14 окт 2011 17:27

Не стряскайте хората бе! търсенето по регистрационен номер почти винаги не работи, затова е най-добре да влезнете в "подробно търсене" и да търсите по рама на автомобила.И вижте какво пише :
" Липсата на данни или неточните данни за Вашата полица „ГО” на автомобилистите не я правят невалидна и биха могли да се дължат на обстоятелството, че сте въвели символи на кирилица, малки букви или разделител, или, че данните по нея не са подадени незабавно от Вашия застраховател."

Потребителски аватар
FreeSoul
Автомобил:
Двигател:

Re: Проверете си автомобилите дали имате валидна гражданска!

Мнениеот FreeSoul » Сря 04 дек 2013 13:57

Малко да ъпдейтна темата с тези уведомителни писма.
Има ли някаква нова законова промяна към днес, в която трябва да се плаща ГО за скутер, МПС и т.н, което не се ползва и се държи в гараж или мога да запаля печката с писмото :mhihi

Потребителски аватар
ivostefanov
Автомобил: Audi A4
Двигател:

Мнениеот ivostefanov » Чет 05 дек 2013 8:14

Има някаква щуротия с много солени глоби,особено за фирми без значение какво е МПС-то.
И искат в 14-дневен срок представяне на валидна ГО или ти тряскат глобата.
За една от служебните коли дойде такова писмо преди два месеца,но продадохме колата и така и не се стигна до същноста на въпросното писмо.

Потребителски аватар
FreeSoul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот FreeSoul » Чет 05 дек 2013 8:56

В случая става дума за физически лица, тъй като се предполага, че фирмите ползват редовно МПС-тата си, но аз лично не карам скутера си в това време, пак ли трябва да му плащам ГО и да стои в гаража.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 05 дек 2013 11:17

Законът не прави разлика между физически и юридически лица в този случай. Т.е. може и да има разлика, но само в размера на глобата. По закон трябва да имаш гражданска за всяко регистрирано МПС. Съответно ако не искаш да плащаш ГО, трябва да отидеш и да спреш от движение МПС-то.

Друг е въпроса, че до момента не съм чул някой да е бил глобен след получаване на такова писмо. Аз също съм получавал и си пуснах застраховка за 3 месеца на една кола, която не се движи изобщо от години. но никога не е късно държавата да реши, че ще си събира парите и реално да започне да налага глоби.

Потребителски аватар
FreeSoul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот FreeSoul » Чет 05 дек 2013 13:29

Ако не си пусна застраховка кой и как ще ме глоби?
Ще ме извикат в КАТ да ми напишат акт, затова че нямам валидна ГО ли? Преди да отида може и да си пусна, но иначе малко пресилено ми се струва и според мен залагат на страха в хората, който направи ГО, бонус, така или иначе, нещо е по-добре от нищо.

Потребителски аватар
Nafta
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nafta » Чет 05 дек 2013 20:00

Интересно как фуражката ще разбере, че нямам гражданска, като реално колата ми стои в двора?Ще прескочи оградата ли? :h020 По моята логика АУАН следва да се състави при установяване на нарущението и дори и да бъде написан акт, в съда би паднал много лесно... :gruebel

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 05 дек 2013 22:31

КАТ и Гаранционния фонд работят заедно. В Гаранционния фонд има информация за всяка сключена застраховка ГО. В КАТ пък има данни за всички регистрирани и неспрени от движение автомобили. Ако съответният автомобил или друго ППС не е спряно от движение и въпреки това няма ГО, пращат съобщение и ако не се представи в съответния срок ГО, пишат акт и наказателно постановление. До колко е правомерно, как се доказва получаването на съобщението и дали е необходимо, вече са съвсем други въпроси.

Потребителски аватар
FreeSoul
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот FreeSoul » Пет 06 дек 2013 13:43

Последните три въпроса са всъщност най-важните за хората,а и изобщо от "потребителска" гледна точка не може да плащаш за нещо, което не ползваш.

Все едно да плащаш ток и вода щом имаш апартамент, ама ползваш ли го или не, няма значение, щом си собственик - ще плащаш.
Струва ми се доста "крехка" основата на всичко това, но пък който се закачи ще попълни някоя друга празнина във фонда.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пет 06 дек 2013 14:05

Проблемът е, че няма как да докажеш, че не го ползваш този автомобил. Щом е в движение, значи потенциално можеш да го ползваш. Дали стои в гаража, в двора, в палатка или на село, няма никакво значение. Ако не е спрян от движение по твое желание, трябва да има ГО. В противен случай:
ЗДвП написа:Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:
...
2. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) временно спиране от движение на пътно превозно средство:
...
в) (доп. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) на собственик, който няма задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, до сключването й;

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”