Битова газ в бутилки

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Re: Битова газ в бутилки

Мнениеот mely » Нед 20 фев 2011 20:28

Добре де ама нали за битови нужди трябва да е без акциз http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=661644

и то от доста време. :не: :не:

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот barezifranko » Пон 21 фев 2011 12:27

Преди помня битовата беше по-евтина. Даже тука в квартала баща и син загинаха заради това(Бог да ги прости) Та те взимаха битова газ в бутилки и чрез потапяне в гореща вода пълнеха газ в газовата на колата.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пон 21 фев 2011 12:45

bachest написа:Преди да ми я даде, тиксото с което е намотан винтила на бутилката, го свали като капачка от буркан. Прибра си го, сложи го на моята празна бутилка и ми даде пълната.

Това, на което викаш "тиксо" е фабрична запечатка от термосвиваема материя и е белег, че бутилката е пълна. Би трябвало да се сваля само чрез разкъсване. Явно тези правят някакви шашми, щом се сваля свободно. :beat_butt2

bachest
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bachest » Пон 21 фев 2011 15:34

Да днес я видях, запечатката на вентила какво представлява. Днес пак минах покрай тия "агенти" от бензиностанцията, където взех газта. Не искам да я казвам коя е точно, понеже имам и познати там. От тези е: http://www.synergon.bg/137/page.html. Там където си държат бутилките забелязах, че имат и от светлосините, които би трябвало да са изкарани от употреба. Но бяха пълни и продават газ в тях. Какви точно шмекерии правят незнам, но не ме и вълнува. Аз повече от там няма да заредя ни в колата, ни за вкъщи.

Нека някой ако знае да каже нещо и по другия въпрос за разликата в цената и за разликата в състава на самата газ между автомобилната и битовата. Някой ако има бдс стандартите или може да ги намери, нека съдейства. Иначе ще видя по нататък ще прежаля някой лев да ги поръчам.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пон 21 фев 2011 18:47

На баща ми колата има 2 пълначки - едната за колата, другата за битовата бутилка. Там, дето зареждам, газта е хубава, но не пълнят битови. Преди карах дизелова кола със зарядно за газ, колко са ме питали по бензиностанциите каква ми е газовата уредба! :lol:

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Пон 21 фев 2011 20:26

muns61 написа:На баща ми колата има 2 пълначки - едната за колата, другата за битовата бутилка. Там, дето зареждам, газта е хубава, но не пълнят битови. Преди карах дизелова кола със зарядно за газ, колко са ме питали по бензиностанциите каква ми е газовата уредба! :lol:

Ей това не го разбарах /ИЛИ НЕ МОГА ДА ГО ПОВЯРВАМ/ scare scare

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пон 21 фев 2011 20:33

mely написа:
muns61 написа:На баща ми колата има 2 пълначки - едната за колата, другата за битовата бутилка. Там, дето зареждам, газта е хубава, но не пълнят битови. Преди карах дизелова кола със зарядно за газ, колко са ме питали по бензиностанциите каква ми е газовата уредба! :lol:

Не е необходимо...

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Пон 21 фев 2011 20:41

muns61 написа:
mely написа:

Не е необходимо...

То не е необходиво ама ми омръзна да слушам по новините кой е изгорял и как се е запалил...докато си е прехвърлял бутилките/скоро не бях ама явно ще се почва/.Пък и ти си го написал .....не съм те питал .Отделно че това което си написал не виждам какво общо има с темата на колегата - или просто те сърбят пръстите. :evil:

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Нед 27 мар 2011 18:22

mely написа:
muns61 написа:
mely написа:

Не е необходимо...

То не е необходиво ама ми омръзна да слушам по новините кой е изгорял и как се е запалил...докато си е прехвърлял бутилките/скоро не бях ама явно ще се почва/.Пък и ти си го написал .....не съм те питал .Отделно че това което си написал не виждам какво общо има с темата на колегата - или просто те сърбят пръстите. :evil:

..............................
Не ми се връщаше към тая тема, ама да ти обясня, белким загрееш.
Темата на колегата е, че нещо лъжат с газта в бутилки. Мерил съм килограми и ВИНАГИ са по - леки, отколкото трябва.
И щото не искам да ме лъжат, минах на този вариант. Винаги зареждам на една и съща газстанция, от която нямам оплаквания и не ме лъжат в количеството, а газта им не опушва тенджерите. Инсталацията ми е направена на професионално ниво, все пак от доста години се занимавам с газови системи. Не само на автомобили.
И все пак на клиентска кола не бих направил подобна уредба.
Хайде, със здраве! :beer

Потребителски аватар
Lepoev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lepoev » Вто 29 мар 2011 1:23

В Люлин има една газстанция дето пълнят туристически/битови бутилки на килограм и съм доволен пълниха ми една 10кг бутилка с 1кг над нормата по моя молба и искарах 3 месеца с нея.Затова тези дето разправят,че било опасно ако бутилка се напълни над 80% не е вярно.
Затова там където пълнят си пълнете без да се страхувате :)

bachest
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bachest » Чет 31 мар 2011 22:10

Lepoev написа:...пълниха ми една 10кг бутилка с 1кг над нормата по моя молба и искарах 3 месеца с нея.Затова тези дето разправят,че било опасно ако бутилка се напълни над 80% не е вярно.
Затова там където пълнят си пълнете без да се страхувате :)

По принцип е забранено да се пълни на автогазстанцията битова газ, именно заради такива като Lepoev!
Цялата идея е да се намалят инцидентите с газта и смъртните случаи. Т.е. има "някой", който пълни бутилките на кантара с точното количество, проверява вентилите дали изпускат и след това им слага едно тиксо. Нищо повече. От една страна е добре, че някой се грижи за нашето здраве. Но от друга страна се получава, че ние играем ролята на "тъпия американец". Т.е. тази грижа за нашето здраве ни струва 28ст. за литър газ. (28ст. към дата когато е пусната темата). Как можем и сами да се погрижем за здравето си:

1. 10-килограмовите бутилки на топливо всъщност са 14,2 килограма. Т.е. за безопасно ползване, те се пълнят до 70%. Предполагам, че и другите, не на топливо са 14-килограмови. За разлика при автомобилните бутилки, които се пълнят до 80%. Когато ходите да зареждате на колонката бутилката, следете литрите. 10 кг газ са около 18 литра. Когато брояча наближи 16-17 литра, спрете. След това дозаредете за да си закръглите парите да са удобни за плащане, за да не се ровите за стотинки. Ето една формула как да си смятате, колко лв. газ да заредите, за да бъдат 10 килограма. Ако цената за литър е - 1,15 лв. примерно:
10кг х 1,81 = 18,1 литра газ
18,1 х 1,15 = 20,82 лв.
Т.е. зареждате за 21 лв.

2. След като заредите проверете с веро (може и плюнка) дали изпуска вентила и това. Нищо в повече не прави този, който я продава напълнена бутилката. :wink:

Далеко съм от мисълта, да убеждавам, някой твърдоглав човек, защо не трябва да се пълни бутилката до горе, но ще спомена за тези които са препълвали бутилките от незнание. Идеята е че газта при покачване на температурата се разширява. Когато се намира под налягане в бутилката, се оставя празна част, за да компенсира (поеме) това разширение и да не се пръсне/взриви бутилката.

Въпроса с разликата в пропан-бутана марка А,Б,В е актуален. Някой дори и да прочете след време темата (като остарее), да не се притеснява да я изтупа от прахта, че е стара и т.н.

Потребителски аватар
satansho
Автомобил: VW T4 Audi
Двигател:

Мнениеот satansho » Чет 12 дек 2013 20:00

Въпросът за съотношението пропан -бутан е повече от актуален. Доколкото разбрах, единият газ е по тежък и ако ползвате автомобилна газ за отоплител наример, ще мирише повече в помещението, като и ще остава известно количество газ в бутилката винаги и няма да може да хванете количеството само по литрите.Предполагам че не успява да изгори добре тъй като подаването на питите за отопление е със свободна струя, след редуциращия клапан. В резюме автомобилната газ е по тежка от битовата и за това не е желателно ползването и за отопление. Вероятно ако става въпрос само за газов котлон ще мине, но за печка си е неудобно и притеснителна миризмата. Това е :)

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Чет 12 дек 2013 23:29

Върху бутилката има едни цифри - например 14.3 - това е теглото на бутилката празна. Като я напълнят с 10 кг трябва да стане 24.3. На два пъти ги хванах да ми слагат с 2 кг по-малко. Там където зареждам има контролна везна, ама около нея са вързани две кучета и ако се приближиш се пенят да лаят :mhihi
Някъде пълнят ли на литър ? - това е истината другото е гледат небето и ти казват цената

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Пет 13 дек 2013 21:48

никъде не пълнят официално на литър поради стандарта да битови бутилки да се пълнят на килограм. Аз моите бутилки ги пълня ги сменям защото разликата в цената е много голвма . При цена за 10кг от 22,50лв при пълнене съшите буттилки при смяна са от порядъка на 27,50-28,50 раликата е двоволно голяма.//// дали лъжат тамкъдето пълня не мога да знам..... има дисплей колко трябва да платиш и ти го виждаш по време на пълненто ...дали нещо маризят техниката също не мога да знам...но като цяло навремето когато и сменях не съм останал с впечатление че едните или другите бутилки карат повече или по малко....

Да добавя че препълнена бутилка не гори добре ...трудно гори и въобще не е желателно да се праят подобни експерименти...не мисе обеснява защои как .... да не говорим че нищо не се пеели от това...

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Съб 14 дек 2013 8:33

batmilko написа:
joro_kem написа:мисля, че за в битовата газ съотношението пропан-бутан е по-различно в полза на по-скъпия от двата газа (май беше пропана). иначе битовата газ щеше да е доста по-евтина от газта за автомобили, най-малко поради липсата на облагане с акциз.
абе още горе им го написах, ама те н - една и съща била - една и съща е, щото такава ви зареждат, а не щот така трябва да е :idea: :idea: :idea:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”