Усилвател - малко кахъри по схемата

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Усилвател - малко кахъри по схемата

Мнениеот Vizor » Пет 20 дек 2013 0:13

Става дума за един усилвател. Проблема е, че му нямам схемата, защото е гаражно производство и понеже бъкел не разбирам от тоци ще се опитам да го обясня тук. Има два изпляскали кондензатора, които според повечето усилвателни схеми са към маса.

Става дума за 47uf 400v. До колкото успях да проследя мисля, че отиват към маса, но не съм много сигурен, че все пак е обемен монтаж. В двата канала има шум, който е доста неприятен особено при широколентови говорители с висока чувствителност.

Текущите кондензатори са на Fujicon. Въпроса ми е следния. Каква роля играят тези кондензатори и ако изпляскат какво може да стане (какво да очаквам друго да е прецакано). В интерес на истината и двата канала работят, но има шумове и то сериозни.

Някой може ли да удари рамо, а дори да дойде да го види и да предложи вариант да го фикснем. Също така дали мога да сложа 47uf 450v, защото има за по 2 кинта и то доста качествени.

Потребителски аватар
doaiena
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Re: Усилвател - малко кахъри по схемата

Мнениеот doaiena » Пет 20 дек 2013 0:50

Шум или брум, хората доста често бъркат дефинициите, защото ако шуми е едно, ако има брум е друго!

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пет 20 дек 2013 2:44

doaiena написа:Шум или брум, хората доста често бъркат дефинициите, защото ако шуми е едно, ако има брум е друго!

Брум и пук има :D

И ?
Не попитах това.. Ако можеш помогни. Ако не.. гуугъл имам и аз + това изчетох голяма част от него. Останалото го учат по 2-3 години в техническия примерно :)

Потребителски аватар
brazy
Автомобил: Passat B3
Двигател: 1.9TD AAZ 1993
Контакти:

Мнениеот brazy » Пет 20 дек 2013 13:48

Кондензатора мисля че е сложен там за да служи като филтър и да няма смущения от захранването ,може да се замени и с този 450в. ако нещо те притеснява в смяната му по добре си сложи 400в.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пет 20 дек 2013 15:24

Волтовете на етиката показват максималното напрежение, което може да понесе кондензатора. Там принципа е колкото повече толкова повече :mhihi и не е никакъв проблем 400V да се заменят със същия капацитет на 450V.

Последна промяна от radi_nrj на Пет 20 дек 2013 15:53, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пет 20 дек 2013 15:34

Точно тебе чаках да ми кажеш това :D Отивам за кондензатори

Потребителски аватар
doaiena
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот doaiena » Пет 20 дек 2013 17:04

radi_nrj написа:Волтовете на етиката показват максималното напрежение, което може да понесе кондензатора. Там принципа е колкото повече толкова повече :mhihi и не е никакъв проблем 400V да се заменят със същия капацитет на 450V.

Колега, това правило май важи повече за микроферадите, иначе в случая 400v или 450v не е от голямо значение!

Към Vizor, колега внимавай да не объркаш поляритета на кондензатора като запояваш, че яко гърми :mhihi

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пет 20 дек 2013 20:25

Няма как да го объркам... поне това е едно от първите неща, които разбрах за глупавите кондензатори. ТЪпото е, че е вързано към входната лампа и практически едвам едвам се проследява къде отива. За сега ще го сменя с 1:1 такива каквито са сложени. После по мнението на колега от форума ще ги пусна по-големи ако са към маса само, а не по усилвателната страна..

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Съб 21 дек 2013 1:25

TiL написа:Какво е електролитния кондензатор? Има определен капацитет, има поляритет... Мисля си че е сложен там като "защита". Пробвай да смениш кондензаторите и виж дали ще има смущения. Говорителите ти читави ли са?

Говорителите са широкоелнтови фостекси, които слушах и до сега с този усилвател. Усилвателя е с плазмени стабилизатори, отделно захранване и ГУ50 изходни лампи. Никога до сега не съм имал проблем. Имам едно притеснение защо е станало така. Правих един интерконект 3.5 -> 2xRCA и когато го мръднах едни път, започна да бръмка. Може да е окъсило и да е изпляскало тоя кондензатор (моя логика разбира се..). Утре след смяната ще пиша какъв е резултата, но първо ще си взема нормален кабел или ще пускам с интерконектите от леко моднатия Маранц. За жалост нямам и читави дискове и слушам флакове.. Живи и здрави..

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Съб 21 дек 2013 19:49

Новия кабел е Проел с позлатените чинчове.. доволен като за 20 кинта
Смених кондензаторите много фино и всичко е 6+ в момента. Слушам си джаза!!

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Съб 21 дек 2013 20:22

От една година го имам, но явно е дошло времето на тея кондензатори. Надявам се скоро да слушам нещо поне 6 инчово в широкия спектър и хорнова конструкция.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Съб 21 дек 2013 21:47

Имам на Proel 3,5mm->2RCA от най-скъпия и стерео жака халтави в някои букси. Във същите букси сме тествали жак от слушалки за 15лв, влиза плътно и прави префектен контакт. Голяма драма е с тия 3,5mm жакове (или жака ще е тънък или дупката широка :mhihi )

Иначе кой ти го прави усилвателчето? Имах малък SE от Гого и бях много доволен ама неможах да разкарам 100W трилентови сандъци и си взема хорни та го разкарах. Иначе хубави широколентови ми се намират ама няма кой да ми направи кутиите :mhihi :mhihi :mhihi
Изображение

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Съб 21 дек 2013 22:45

Как да няма бе! Влади! :D

Темата можем да я променим на едно Hi-END аудио :D Усилвателя е еднотактник 3 ватов с E80CC Tungsram и ГУ50. Плазмени стабилизатори от Аспарух (гу50-тките също от него са слагани). Бившия на Владо (dgd). Не ми се ходеше до Аспарух да го оправя. Оказа се, че 4 омовия продължава да пръщи, но 8-цата свири доволно (фостексите се справят добре макар, че са 87фе :D). Искам 166-ци да сложа в едни хорни и да спирам с глупостите. Кабели за колоните мисля от Пуховите да взема с едни банани Накамичи.
Дай някой fullrange дето да свири. Също се издирва и читав ДАК за отвратително малко пари :D

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Съб 21 дек 2013 22:53

Ползвам дакчето на Митака "Fenkiller" с PCM 2707 и съм адски доволен. Няма нещо за под 60лв дето да свири по-добре!

Иначе дебни в Ebay за 12" Monitor Gold на Tannoy и да ти сковеме едни Westminster-ки - доволен ще останеш :mhihi

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Нед 22 дек 2013 1:46

И ще ми трябва една ядрена електроцентрала за да ги захранвам :D Като гледам с какви лампи ги слушат ми става лошо :D

Какви са тея фулрейнджове, които имаш? Оферта? :D

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”