Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор?
Re: Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор
Вече ми дойде сметката за тока, заедно с конвектора. Цял декември месец е работил нон - стоп, в стаята беше 20 градуса, нормално за нас,и се оказа, че конвектора ми гълта ток за 30 лв. Супер! Много съм доволна. Мислех, че само той ще ми вдигне сметката с 100 лв.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
solenka написа:
Ами да ти кажа, взех по-голям размер, за стаята, за да може да не ми работи на макс, но от както съм го купила, още не съм го пускала. Оказа се, че съседите обичат да им е топличко и доволно си зареждат камината с дръвца, та в хола ми е 19 градуса без отоплителен уред, което за сега си ме устройва. Като падне снега, тогава ще го пусна.
Напълно е нормално да ги изгори 30 лева за 1 градус отгоре. Ако съседите те топлят до 18-19, а той да вдига до 20. По-интересно е ако никой не те топли

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
То пък и една зима имаше досега,едни студове ... 

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Мда, доволството ще свърши в момента, в който зафучи навън оня ми ти вятър и температурите паднат 10-15 под нулата. 

stefan4o написа:solenka написа:
Ами да ти кажа, взех по-голям размер, за стаята, за да може да не ми работи на макс, но от както съм го купила, още не съм го пускала. Оказа се, че съседите обичат да им е топличко и доволно си зареждат камината с дръвца, та в хола ми е 19 градуса без отоплителен уред, което за сега си ме устройва. Като падне снега, тогава ще го пусна.
Напълно е нормално да ги изгори 30 лева за 1 градус отгоре. Ако съседите те топлят до 18-19, а той да вдига до 20. По-интересно е ако никой не те топли
Оказа се, че съседите вече не отопляват тази стая и без отопление вече ми е 13-14 градуса в стаята. Е вече като падне снега, може да го докарам до 100 лв. ;) Но за сега казвам, че съм доволна.
-
- Автомобил: VW Polo 9n
- Двигател:
Цената, която се плаща за отопление е важна, но по-добре е да се плаща за отопление, отколкото за доктор+лекарства+отопление 

-
- Двигател:
Повдигам стара тема, но мисля че след два месеца ще стане актуална
За следващия отоплителен сезон планирам да си купя конвекторен радиатор. Запознат съм с качествата на вносните ADAX, AIRELEC, ATLANTIC и т.н. Също знам предимствата на електронния термостат.
Въпросът ми е към колеги ползващи български конвектори на ЕЛДОМ ТЕЗИ.
Преди повече от година, когато ги пуснаха на пазара в интернет имаше масово недоволство, че при работа много пукат. В блога на ЕЛДОМ се кълнат, че проблема вече е отстранен. Интересувам се от мнения на колеги ползващи тези конвектори, дали са доволни и дали конвекторите пукат при загряване и изстиване.

За следващия отоплителен сезон планирам да си купя конвекторен радиатор. Запознат съм с качествата на вносните ADAX, AIRELEC, ATLANTIC и т.н. Също знам предимствата на електронния термостат.
Въпросът ми е към колеги ползващи български конвектори на ЕЛДОМ ТЕЗИ.
Преди повече от година, когато ги пуснаха на пазара в интернет имаше масово недоволство, че при работа много пукат. В блога на ЕЛДОМ се кълнат, че проблема вече е отстранен. Интересувам се от мнения на колеги ползващи тези конвектори, дали са доволни и дали конвекторите пукат при загряване и изстиване.
И ADAX пукат, така че Елдом едва ли са идеализирали това. Пукането обаче зависи от температурата - мисля, че като е не много студено отвън се получаваше.
- pomeoo
- Автомобил: MK3
- Двигател: ABD
- Контакти:
Здравейте колеги,
Мисля да купувам конвекторен отоплител, бюджета е 200лв. макс!
Ще отоплявам стая около 20/22кв.м мисля, че 2kw-та ще ми стигнат.
За момента съм се спрял на този варянт
http://www.technopolis.bg/b2c/details/693870/P11120503/Konvektor-DELONGHI-DELONGHI-HCS-2530-F
Вие доволни ли сте от Делонги ?
Ако някой колега конкретно ползва същия конвектор като този, който съм показал да сподели мнение.
Също така според Вас кое е по-добро, конвекторния отоплител да разполага с велнилатор/и за по-бързо затопляне или БЕЗ тях?
Благодаря на отзовалите се предварително!
Мисля да купувам конвекторен отоплител, бюджета е 200лв. макс!
Ще отоплявам стая около 20/22кв.м мисля, че 2kw-та ще ми стигнат.
За момента съм се спрял на този варянт

Вие доволни ли сте от Делонги ?
Ако някой колега конкретно ползва същия конвектор като този, който съм показал да сподели мнение.
Също така според Вас кое е по-добро, конвекторния отоплител да разполага с велнилатор/и за по-бързо затопляне или БЕЗ тях?
Благодаря на отзовалите се предварително!
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Допреди няколко години се топлех с Делонги 2кВт и бях много доволен, но струваше 80лв.
Този от линка не бих си го купил заради високата цена. Не бих купил и нищо, което отоплява площ от 60 кубически метра.С вентилатор стаята няма да се стопли по-бързо, само ще ти бръмчи на главата. И ако вентилатора действително е половин киловат в стаята ще духат страхотни ветрове. За сравнение обикновените стайни вентилатори рядко са над 50Вт. Вентилаторите в духалките са десетина вата.
Този от линка не бих си го купил заради високата цена. Не бих купил и нищо, което отоплява площ от 60 кубически метра.С вентилатор стаята няма да се стопли по-бързо, само ще ти бръмчи на главата. И ако вентилатора действително е половин киловат в стаята ще духат страхотни ветрове. За сравнение обикновените стайни вентилатори рядко са над 50Вт. Вентилаторите в духалките са десетина вата.
-
- Двигател:
Напълно съм съгласен с мнението на ktamen. Вентилатор с мощност 500 W направо е безумие или правописна грешка. Също така и цената му е прекалено висока за този клас отоплителен уред. Освен това избрания от теб производител на мен не ми вдъхва доверие от гледна точка на сервиз след изтичане на гаранция, пък и по време на нея. Днес прошетах през Технополис, Техномаркет и Практикер и видях, че цените на някои добри електро-отоплителните уреди са паднали, в сравнение от преди една седмица. Вероятно са в режим на "промоция" и след десетина дни, когато застудее отново ще се вдигнат. Тъй че имаш малко време да направиш твоя избор.
pomeoo, това от снимката няма нищо общо с конвекторите. По-скоро е духалка със "съвременен дизайн" и "модерно название" (невярно). Конвектор с вентилатор е като платноход с дизелов двигател.
- pomeoo
- Автомобил: MK3
- Двигател: ABD
- Контакти:
$100 написа:pomeoo, това от снимката няма нищо общо с конвекторите. По-скоро е духалка със "съвременен дизайн" и "модерно название" (невярно). Конвектор с вентилатор е като платноход с дизелов двигател.
Колега, ограмоти ме какво е "Конвекторен отоплител".
Препоръчай ми такъв в бюджета, който съм отделил.
Благодаря.
- stamantonov
- Автомобил: golf III 1.8 + honda cr-v 1 gen.
- Двигател: ABS + JHL
Здравейте всички, моето семейство първо бяхме на климатици, след това на конвекторни радиатори и сега съм поръчал два лъчисти конвектора - Аплимо май беше марката. Конвекторните топлят - две мнения няма, но имат 2 осн. недостатъка - мноооого ток харчат и изсушават въздуха. Тия лъчистите ме грабнаха бързо - едни познати имат такива в тях - супер приятна топлина, затоплят обектите, хората и влажноста на въздха си остава ОК. Цифра са - единия е около 600 лв. ама дето един колега по-горе писа: по-убаво пари за ток и комфорт отколкото за докторя и фармацевти. Като дойдат и се погреем на тях ще пиша и колко ми е сметката за тока, по принцип не очаквам да е много голяма,..... ама ш'видим
- lz2aii
- Автомобил: VW Passat B 5.5
- Двигател: AVB 1.9 TDI 2002
Привет колеги. Понеже въпросът ми касае отоплителни уреди, реших да си задам въпроса тук, макар и да не е съвсем по темата. Ще съм благодарен, ако някой ме насочи. Въпросът е следния: От около 10 години се отоплявам с локално (етажно) парно (камина с водна риза). Радиаторите са ми чугунени - тези от стария тип, като двата са ми с по 21 глидера и единия с 10 глидера. Наскоро ми излезе добра възможност и взех железни, двойнопанелни радиатори, производство на Стражица. Ползвани са, но са в добро състояние, без видима корозия и не текат. И те са от по-старите, с по-дебела стена на ламарината. В момента, с чугунените радиатори, системата ми събира около 40-50 литра вода и сами се сещате, че се загряват по-бавно. Идеята ми е да подменя чугунените с железните радиатори, основно заради по-малкото вода, която ще топли печката и по-бързото загряване. Въпросът ми към Вас е дали идеята ми е добра. По-ефективни ли са железните радиатори? Коефициента им на топлоотдаване по-голям ли е? Известно ми е, че не се предпочитат заради по-краткия експлоатационен срок, който имат.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”