Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
solenka
Автомобил:
Двигател:

Re: Дилема относно отоплителен уред - радиатор или конвектор

Мнениеот solenka » Вто 07 яну 2014 16:33

Вече ми дойде сметката за тока, заедно с конвектора. Цял декември месец е работил нон - стоп, в стаята беше 20 градуса, нормално за нас,и се оказа, че конвектора ми гълта ток за 30 лв. Супер! Много съм доволна. Мислех, че само той ще ми вдигне сметката с 100 лв.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 07 яну 2014 21:34

solenka написа:
Ами да ти кажа, взех по-голям размер, за стаята, за да може да не ми работи на макс, но от както съм го купила, още не съм го пускала. Оказа се, че съседите обичат да им е топличко и доволно си зареждат камината с дръвца, та в хола ми е 19 градуса без отоплителен уред, което за сега си ме устройва. Като падне снега, тогава ще го пусна.

Напълно е нормално да ги изгори 30 лева за 1 градус отгоре. Ако съседите те топлят до 18-19, а той да вдига до 20. По-интересно е ако никой не те топли :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 07 яну 2014 21:39

То пък и една зима имаше досега,едни студове ... :mhihi

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 07 яну 2014 21:40

Мда, доволството ще свърши в момента, в който зафучи навън оня ми ти вятър и температурите паднат 10-15 под нулата. :mhihi

solenka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот solenka » Сря 08 яну 2014 13:36

stefan4o написа:
solenka написа:
Ами да ти кажа, взех по-голям размер, за стаята, за да може да не ми работи на макс, но от както съм го купила, още не съм го пускала. Оказа се, че съседите обичат да им е топличко и доволно си зареждат камината с дръвца, та в хола ми е 19 градуса без отоплителен уред, което за сега си ме устройва. Като падне снега, тогава ще го пусна.

Напълно е нормално да ги изгори 30 лева за 1 градус отгоре. Ако съседите те топлят до 18-19, а той да вдига до 20. По-интересно е ако никой не те топли :Mr Green Fun

Оказа се, че съседите вече не отопляват тази стая и без отопление вече ми е 13-14 градуса в стаята. Е вече като падне снега, може да го докарам до 100 лв. ;) Но за сега казвам, че съм доволна.

amnesty
Автомобил: VW Polo 9n
Двигател:

Мнениеот amnesty » Сря 08 яну 2014 21:00

Цената, която се плаща за отопление е важна, но по-добре е да се плаща за отопление, отколкото за доктор+лекарства+отопление :scare3

amnesty
Двигател:

Мнениеот amnesty » Пет 25 юли 2014 18:38

Повдигам стара тема, но мисля че след два месеца ще стане актуална :mhihi

За следващия отоплителен сезон планирам да си купя конвекторен радиатор. Запознат съм с качествата на вносните ADAX, AIRELEC, ATLANTIC и т.н. Също знам предимствата на електронния термостат.
Въпросът ми е към колеги ползващи български конвектори на ЕЛДОМ ТЕЗИ.
Преди повече от година, когато ги пуснаха на пазара в интернет имаше масово недоволство, че при работа много пукат. В блога на ЕЛДОМ се кълнат, че проблема вече е отстранен. Интересувам се от мнения на колеги ползващи тези конвектори, дали са доволни и дали конвекторите пукат при загряване и изстиване.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Пет 25 юли 2014 21:12

И ADAX пукат, така че Елдом едва ли са идеализирали това. Пукането обаче зависи от температурата - мисля, че като е не много студено отвън се получаваше.

Потребителски аватар
pomeoo
Автомобил: MK3
Двигател: ABD
Контакти:

Мнениеот pomeoo » Вто 30 сеп 2014 19:06

Здравейте колеги,
Мисля да купувам конвекторен отоплител, бюджета е 200лв. макс!
Ще отоплявам стая около 20/22кв.м мисля, че 2kw-та ще ми стигнат.

За момента съм се спрял на този варянт :arrow http://www.technopolis.bg/b2c/details/693870/P11120503/Konvektor-DELONGHI-DELONGHI-HCS-2530-F
Вие доволни ли сте от Делонги ?
Ако някой колега конкретно ползва същия конвектор като този, който съм показал да сподели мнение.
Също така според Вас кое е по-добро, конвекторния отоплител да разполага с велнилатор/и за по-бързо затопляне или БЕЗ тях?

Благодаря на отзовалите се предварително!

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 30 сеп 2014 19:26

Допреди няколко години се топлех с Делонги 2кВт и бях много доволен, но струваше 80лв.
Този от линка не бих си го купил заради високата цена. Не бих купил и нищо, което отоплява площ от 60 кубически метра.С вентилатор стаята няма да се стопли по-бързо, само ще ти бръмчи на главата. И ако вентилатора действително е половин киловат в стаята ще духат страхотни ветрове. За сравнение обикновените стайни вентилатори рядко са над 50Вт. Вентилаторите в духалките са десетина вата.

amnesty
Двигател:

Мнениеот amnesty » Вто 30 сеп 2014 20:38

Напълно съм съгласен с мнението на ktamen. Вентилатор с мощност 500 W направо е безумие или правописна грешка. Също така и цената му е прекалено висока за този клас отоплителен уред. Освен това избрания от теб производител на мен не ми вдъхва доверие от гледна точка на сервиз след изтичане на гаранция, пък и по време на нея. Днес прошетах през Технополис, Техномаркет и Практикер и видях, че цените на някои добри електро-отоплителните уреди са паднали, в сравнение от преди една седмица. Вероятно са в режим на "промоция" и след десетина дни, когато застудее отново ще се вдигнат. Тъй че имаш малко време да направиш твоя избор.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Вто 30 сеп 2014 20:38

pomeoo, това от снимката няма нищо общо с конвекторите. По-скоро е духалка със "съвременен дизайн" и "модерно название" (невярно). Конвектор с вентилатор е като платноход с дизелов двигател.

Потребителски аватар
pomeoo
Автомобил: MK3
Двигател: ABD
Контакти:

Мнениеот pomeoo » Вто 30 сеп 2014 20:51

$100 написа:pomeoo, това от снимката няма нищо общо с конвекторите. По-скоро е духалка със "съвременен дизайн" и "модерно название" (невярно). Конвектор с вентилатор е като платноход с дизелов двигател.

Колега, ограмоти ме какво е "Конвекторен отоплител".
Препоръчай ми такъв в бюджета, който съм отделил.
Благодаря.

Потребителски аватар
stamantonov
Автомобил: golf III 1.8 + honda cr-v 1 gen.
Двигател: ABS + JHL

Мнениеот stamantonov » Вто 30 сеп 2014 21:13

Здравейте всички, моето семейство първо бяхме на климатици, след това на конвекторни радиатори и сега съм поръчал два лъчисти конвектора - Аплимо май беше марката. Конвекторните топлят - две мнения няма, но имат 2 осн. недостатъка - мноооого ток харчат и изсушават въздуха. Тия лъчистите ме грабнаха бързо - едни познати имат такива в тях - супер приятна топлина, затоплят обектите, хората и влажноста на въздха си остава ОК. Цифра са - единия е около 600 лв. ама дето един колега по-горе писа: по-убаво пари за ток и комфорт отколкото за докторя и фармацевти. Като дойдат и се погреем на тях ще пиша и колко ми е сметката за тока, по принцип не очаквам да е много голяма,..... ама ш'видим

Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Мнениеот lz2aii » Сря 01 окт 2014 8:33

Привет колеги. Понеже въпросът ми касае отоплителни уреди, реших да си задам въпроса тук, макар и да не е съвсем по темата. Ще съм благодарен, ако някой ме насочи. Въпросът е следния: От около 10 години се отоплявам с локално (етажно) парно (камина с водна риза). Радиаторите са ми чугунени - тези от стария тип, като двата са ми с по 21 глидера и единия с 10 глидера. Наскоро ми излезе добра възможност и взех железни, двойнопанелни радиатори, производство на Стражица. Ползвани са, но са в добро състояние, без видима корозия и не текат. И те са от по-старите, с по-дебела стена на ламарината. В момента, с чугунените радиатори, системата ми събира около 40-50 литра вода и сами се сещате, че се загряват по-бавно. Идеята ми е да подменя чугунените с железните радиатори, основно заради по-малкото вода, която ще топли печката и по-бързото загряване. Въпросът ми към Вас е дали идеята ми е добра. По-ефективни ли са железните радиатори? Коефициента им на топлоотдаване по-голям ли е? Известно ми е, че не се предпочитат заради по-краткия експлоатационен срок, който имат.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”