Aкт от КАТ стигнал до НАП

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Дърдорка
Автомобил:
Двигател:

Aкт от КАТ стигнал до НАП

Мнениеот Дърдорка » Вто 07 яну 2014 19:03

Здравейте, не знам темата за тук ли е, ако не е, моля да бъде преместена на правилното място. Отчаяно питам за информация. Имам съставен акт от КАТ на 27.07.2011 за превишена скорост и НП гласи, че наказанието е глоба от 300лв. Получих си НП от КАТ на 31.10.2011. При проверка в НАП се оказва, че НП е внесено там. В момента не разполагам с 300лв, за да погася задължението. Никой не ме е търсил още. Имам имоти на мое име, безработна съм. Възможно ли е да изнесат нещо на публична продан? Мога ли да плащам задълженията си на вноски и как стоят нещата? Благодаря!

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Re: Aкт от КАТ стигнал до НАП

Мнениеот dlug » Вто 07 яну 2014 21:50

Давността на глобите е 2 години (реазисквано е многократно). Иначе казано вече е минала, така че не могат да ги събират принудително

Потребителски аватар
stefarata
Автомобил: Ford S Max MK1
Двигател: TDCI

Мнениеот stefarata » Вто 07 яну 2014 22:11

dlug написа:Давността на глобите е 2 години (реазисквано е многократно). Иначе казано вече е минала, така че не могат да ги събират принудително

2003 г. мой приятел е глобен за риболов без билет на неразрешен водоем и му е наложена глоба 50 лв. На следващата година (2004) е глобен за нарушена цялост на лична карта - 50 лв. Миналата година започва работа на трудов договор и му удържат от заплатата глобите че и с лихвите, а той вече е забравил за тях, все пак 6 години са минали. Но си ги плати. Дори и по нежелание. Така че давността е относително понятие. Регистрите на НАП не са шега работа

Последна промяна от stefarata на Сря 22 яну 2014 18:53, променено общо 1 път.

ceko84
Автомобил: Passat B5 AFN Synhro
Двигател:

Мнениеот ceko84 » Вто 07 яну 2014 23:14

Може и на разрочено.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 08 яну 2014 0:04

Първо получаваш покана за доброволно изпълнение. Там ще пише колко точно дължиш.
С държавния изпълнител можеш да се разеберш за разсрочено плащане. За 300 лева ме съмнява да изнесат на публична продан жилище.

Потребителски аватар
malin.angelov
Автомобил: vw passat
Двигател: BMP 07

Мнениеот malin.angelov » Сря 08 яну 2014 0:49

Добре де, аз наскоро четох, че за да ти се премахнат задължения изтекли по давност се пише молба, но за съжаление не си спомням до къде и как точно. Ще потърся материала, беше в някой вестник, в рубрика за съвети от юристи.

Или някой юрист от форума да каже :bowdown

Дърдорка
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дърдорка » Сря 08 яну 2014 0:52

Да, знам, че давността на глобите е 2 години, но в НАП е 5 години, та ще си плащам както си му е реда, стига да е възможно разсрочено.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 08 яну 2014 0:54

malin.angelov написа:Или някой юрист от форума да каже :bowdown

Не, не се пише молба, казва ти го юрист от форума. :wink
Достатъчно е позоваване на изтекла погасителна давност в случай, че някой ти поиска да плащаш или изпълняваш задължение, за което е изтекла погасителна давност.
Тук обаче случаят не е такъв, защото в рамките на давността има образувано изпълнително производство.
Закон за административните нарушения и наказания написа:Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.

Надявам се най-накрая да се научи тази разпоредба в целия й текст, а не само да се цитира наизуст първата част.

Дърдорка
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дърдорка » Сря 08 яну 2014 0:58

Здравей, наясно съм с разпоредбата, но едно не разбирам. Две години е давността, но тя е прекъсната с действието, че кат праща НП към НАП. Откъде се знае кога е станало това и откога започва да тече нова давност? Пак ли е две години или вече е години? Ще се радвам да вмъкнеш малко яснота, благодаря!

Последна промяна от dobrin на Сря 08 яну 2014 1:03, променено общо 1 път.
Причина: Не цитирай предходното мнение.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 08 яну 2014 1:05

Знае се, защото има дата на образуване на изпълнителното производство. Има и дата на изпращане на данните от КАТ към НАП за събиране на дължимата сума.
За новата давност е написано в ал. 2 на цитираната по-горе разпоредба.

Дърдорка
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дърдорка » Сря 08 яну 2014 1:12

Питам подробно, защото утре смятам да отида до НАП и да разбера как стоят нещата. Днес се обадих по телефона и по справка по ЕГН служителката първо каза, че нямам задължения и ме попита какво точно търся. Казах й, че става дума за акт от КАТ и тя веднага каза, ооо, да, има го. Та доверие на служителите там нямам, защото никой няма да ми каже минала е давността му...

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 08 яну 2014 12:33

а ако до 31.10.2014 не се случи нищо, дължимата сума се погасява по давност, така ли ?
/съгласно ал.3, ал.1 и подточка а) или 2 + 2*1/2 = 3 години от влизане в сила на НП/

Дърдорка
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дърдорка » Сря 08 яну 2014 12:49

Давността на глоба е 2 години и започва да тече с получаването на НП / май е така /. В случая моята давност е прекъсната, защото КАТ са предприели действие като са пратили данни в НАП. От тази дата / даване на информация от КАТ към НАП / мисля, че започва да тече нова давност. Помолих юриста на форума да ми помогне, но явно не е обърнал внимание. Моля да ми го разясните. Странното е, че като се обадих по телефона и казах, че искам да направят справка по ЕГН дали имам задължения към тях казаха, че нямам. Попита какво точно какви задължения търся, казах, че става дума за акт от КАТ и тя веднага каза, ооо, да имате акт. Възможно и е да му е минала давността и аз като идиот да ида да си плащам? Ясно е, че служителката няма да ми каже, недейте...

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 08 яну 2014 16:12

Свърши тя тая с давностите !!! Който не е поискал с изрично писмено възражение до края на 2013г. да му се погасят по давност вече ще си му висят докато ги плати та ако ще да е след 50г :a045

Потребителски аватар
dj_nako
Автомобил: Golf 5 tsi
Двигател: BMY 2007

Мнениеот dj_nako » Сря 08 яну 2014 16:15

Stivi написа:Свърши тя тая с давностите !!! Който не е поискал с изрично писмено възражение до края на 2013г. да му се погасят по давност вече ще си му висят докато ги плати та ако ще да е след 50г :a045

Срока е удължен до края на 2014-та.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”