Aкт от КАТ стигнал до НАП
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Aкт от КАТ стигнал до НАП
Здравейте, не знам темата за тук ли е, ако не е, моля да бъде преместена на правилното място. Отчаяно питам за информация. Имам съставен акт от КАТ на 27.07.2011 за превишена скорост и НП гласи, че наказанието е глоба от 300лв. Получих си НП от КАТ на 31.10.2011. При проверка в НАП се оказва, че НП е внесено там. В момента не разполагам с 300лв, за да погася задължението. Никой не ме е търсил още. Имам имоти на мое име, безработна съм. Възможно ли е да изнесат нещо на публична продан? Мога ли да плащам задълженията си на вноски и как стоят нещата? Благодаря!
- dlug
- Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
- Двигател: AVB
Re: Aкт от КАТ стигнал до НАП
Давността на глобите е 2 години (реазисквано е многократно). Иначе казано вече е минала, така че не могат да ги събират принудително
- stefarata
- Автомобил: Ford S Max MK1
- Двигател: TDCI
dlug написа:Давността на глобите е 2 години (реазисквано е многократно). Иначе казано вече е минала, така че не могат да ги събират принудително
2003 г. мой приятел е глобен за риболов без билет на неразрешен водоем и му е наложена глоба 50 лв. На следващата година (2004) е глобен за нарушена цялост на лична карта - 50 лв. Миналата година започва работа на трудов договор и му удържат от заплатата глобите че и с лихвите, а той вече е забравил за тях, все пак 6 години са минали. Но си ги плати. Дори и по нежелание. Така че давността е относително понятие. Регистрите на НАП не са шега работа
Последна промяна от stefarata на Сря 22 яну 2014 18:53, променено общо 1 път.
-
- Автомобил: Passat B5 AFN Synhro
- Двигател:
Може и на разрочено.
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Първо получаваш покана за доброволно изпълнение. Там ще пише колко точно дължиш.
С държавния изпълнител можеш да се разеберш за разсрочено плащане. За 300 лева ме съмнява да изнесат на публична продан жилище.
С държавния изпълнител можеш да се разеберш за разсрочено плащане. За 300 лева ме съмнява да изнесат на публична продан жилище.
- malin.angelov
- Автомобил: vw passat
- Двигател: BMP 07
Добре де, аз наскоро четох, че за да ти се премахнат задължения изтекли по давност се пише молба, но за съжаление не си спомням до къде и как точно. Ще потърся материала, беше в някой вестник, в рубрика за съвети от юристи.
Или някой юрист от форума да каже
Или някой юрист от форума да каже

Да, знам, че давността на глобите е 2 години, но в НАП е 5 години, та ще си плащам както си му е реда, стига да е възможно разсрочено.
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
malin.angelov написа:Или някой юрист от форума да каже
Не, не се пише молба, казва ти го юрист от форума.

Достатъчно е позоваване на изтекла погасителна давност в случай, че някой ти поиска да плащаш или изпълняваш задължение, за което е изтекла погасителна давност.
Тук обаче случаят не е такъв, защото в рамките на давността има образувано изпълнително производство.
Закон за административните нарушения и наказания написа:Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.
Надявам се най-накрая да се научи тази разпоредба в целия й текст, а не само да се цитира наизуст първата част.
Здравей, наясно съм с разпоредбата, но едно не разбирам. Две години е давността, но тя е прекъсната с действието, че кат праща НП към НАП. Откъде се знае кога е станало това и откога започва да тече нова давност? Пак ли е две години или вече е години? Ще се радвам да вмъкнеш малко яснота, благодаря!
Последна промяна от dobrin на Сря 08 яну 2014 1:03, променено общо 1 път.
Причина: Не цитирай предходното мнение.
Причина: Не цитирай предходното мнение.
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Знае се, защото има дата на образуване на изпълнителното производство. Има и дата на изпращане на данните от КАТ към НАП за събиране на дължимата сума.
За новата давност е написано в ал. 2 на цитираната по-горе разпоредба.
За новата давност е написано в ал. 2 на цитираната по-горе разпоредба.
Питам подробно, защото утре смятам да отида до НАП и да разбера как стоят нещата. Днес се обадих по телефона и по справка по ЕГН служителката първо каза, че нямам задължения и ме попита какво точно търся. Казах й, че става дума за акт от КАТ и тя веднага каза, ооо, да, има го. Та доверие на служителите там нямам, защото никой няма да ми каже минала е давността му...
а ако до 31.10.2014 не се случи нищо, дължимата сума се погасява по давност, така ли ?
/съгласно ал.3, ал.1 и подточка а) или 2 + 2*1/2 = 3 години от влизане в сила на НП/
/съгласно ал.3, ал.1 и подточка а) или 2 + 2*1/2 = 3 години от влизане в сила на НП/
Давността на глоба е 2 години и започва да тече с получаването на НП / май е така /. В случая моята давност е прекъсната, защото КАТ са предприели действие като са пратили данни в НАП. От тази дата / даване на информация от КАТ към НАП / мисля, че започва да тече нова давност. Помолих юриста на форума да ми помогне, но явно не е обърнал внимание. Моля да ми го разясните. Странното е, че като се обадих по телефона и казах, че искам да направят справка по ЕГН дали имам задължения към тях казаха, че нямам. Попита какво точно какви задължения търся, казах, че става дума за акт от КАТ и тя веднага каза, ооо, да имате акт. Възможно и е да му е минала давността и аз като идиот да ида да си плащам? Ясно е, че служителката няма да ми каже, недейте...
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Свърши тя тая с давностите !!! Който не е поискал с изрично писмено възражение до края на 2013г. да му се погасят по давност вече ще си му висят докато ги плати та ако ще да е след 50г 

- dj_nako
- Автомобил: Golf 5 tsi
- Двигател: BMY 2007
Stivi написа:Свърши тя тая с давностите !!! Който не е поискал с изрично писмено възражение до края на 2013г. да му се погасят по давност вече ще си му висят докато ги плати та ако ще да е след 50г
Срока е удължен до края на 2014-та.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”