Как да разбера конските сили на Пасат Б 5.5 по цвят на букви
- paaco
- Автомобил: Passat 5.5 1.9 TDI
- Двигател: AVF 2005
Re: Как да разбера конските сили на Пасат Б 5.5 по цвят на б
Колега ако правилно съм те разбрал искаш да кажеш че щом при мен е едно червено I значи или не съм PD или турбото не е с променлива геометрия. А аз все си мисля че съм и с двете. 

- Pet_rov
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
Според мен иска да каже, че турбото ти е с променлива геометрия и не си помпа-дюза. 

ок, променлива геометрия са всички ... значи нещо такова беше
ТДИ без червени букви-разпределителна помпа и турбо wastegate (най-масово 1.9 90 коня)
ТДИ с червено И разпределителна помпа и турбо с променлива геометрия (1.9 110 коня, 2.5 са 155, 163, 180 коня)
ТДИ с червено ДИ помпа дюза и турбо с променлива геометрия (1,9 са 101, 105, 130, 131 а 2.0 са 136, 140, 170 коня)
ТДИ с червени ТДИ помпа дюза, турбо с променлива геометрия и 4 клапана (150 коня)
може и да пропускам някой двигател, за повече инфо тук: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Volkswagen_Group_diesel_engines
ако се появи по-нова технология, обикновено старата отпада и всички се местят с по един цвят назад ... примерно 2005 не знам дали има още уестгейт турбо, но малко след това със сигурност PD-тата стават само с една червена буква, а тези с разпределтелна помпа и променлива геометрия без цвят, щото вестфейта просто не го правят. Това е инфо от годините на голф3,4, пасат 4,5 и май 5.5 (освен може би най-послените години явно).
ТДИ без червени букви-разпределителна помпа и турбо wastegate (най-масово 1.9 90 коня)
ТДИ с червено И разпределителна помпа и турбо с променлива геометрия (1.9 110 коня, 2.5 са 155, 163, 180 коня)
ТДИ с червено ДИ помпа дюза и турбо с променлива геометрия (1,9 са 101, 105, 130, 131 а 2.0 са 136, 140, 170 коня)
ТДИ с червени ТДИ помпа дюза, турбо с променлива геометрия и 4 клапана (150 коня)
може и да пропускам някой двигател, за повече инфо тук: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Volkswagen_Group_diesel_engines
ако се появи по-нова технология, обикновено старата отпада и всички се местят с по един цвят назад ... примерно 2005 не знам дали има още уестгейт турбо, но малко след това със сигурност PD-тата стават само с една червена буква, а тези с разпределтелна помпа и променлива геометрия без цвят, щото вестфейта просто не го правят. Това е инфо от годините на голф3,4, пасат 4,5 и май 5.5 (освен може би най-послените години явно).
- dlug
- Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
- Двигател: AVB
Хубаво си ги изредил, но не са съвсем точни, поне за В5.5. За преди това има някаква зависимост. Но В5.5 помпа-дюза има и с една, и с две червени букви, има и без червени букви.
С две думи-не е сериозно да разчитате на буквите на задният капак да се ориентирате за двигателят
С две думи-не е сериозно да разчитате на буквите на задният капак да се ориентирате за двигателят
-
- Автомобил:
- Двигател:
VWGT написа:ок, променлива геометрия са всички ... значи нещо такова беше
Много ми е интересно от къде имаш тази информация и колко е достоверна? ЕЖК?
По спомен едно време от нета квото съм ровил по въпроса. ВАГ не съм ги питал официално.
За 5.5 към края може и да не важат, сега като се позамисля CR и pD са си все сребърни последните години и явно са сменили дизайна и зарязали цветовото разделение. Едно време имаше и зелени DIта на някакви еко версии. Но за другите по- стари модели мисля, че си важи, поне аз не се сещам за изключения.
За 5.5 към края може и да не важат, сега като се позамисля CR и pD са си все сребърни последните години и явно са сменили дизайна и зарязали цветовото разделение. Едно време имаше и зелени DIта на някакви еко версии. Но за другите по- стари модели мисля, че си важи, поне аз не се сещам за изключения.
- Anonymous88
- Автомобил: VW Vento - VW Golf IV- VW Golf IV
- Двигател: 1z 1996 - AJM 2000 116++ - ALH
VWGT написа:ок, променлива геометрия са всички ... значи нещо такова беше
).
Колега ALH е без червени букви 90 коня,но е с VTG

- malin.angelov
- Автомобил: vw passat
- Двигател: BMP 07
Колега, от личен опит не гледай по талона, защото в моя пише, че мотора е АФН а на мотора пише АВГ и по рама си излиза АВГ. Това се обяснява с недовиждащия катаджия, при регистрацията на колата!!
Най добре си погледни мотора ( има плочка с набит на нея номер)!
Най добре си погледни мотора ( има плочка с набит на нея номер)!
Може и да бърказначи, но това беше еинственото обяснение, което даваше смисъл на тези цветни букви.
Иначе кода на двигателя и 4тата буква от вина казват какъв е мотора.
Иначе кода на двигателя и 4тата буква от вина казват какъв е мотора.
- il4oti
- Автомобил: passat b5.5
- Двигател: 1.9 avf 2002
Колега,няма смисъл да взимаш 101 коня,както каза колегата за 100-150 лв на година данък е безмислено а и разхода да не мислиш,че е голям между двата двигателя.И аз преди месец някъде бях пред тази дилема кой да е бъде и накрая след толкова много следене в мобиле и карс,накрая вземах 131 авф комби (хай лайн). Дано да сме ти помогнали в избора колега :) 

- simo7
- Автомобил: Джета
- Двигател: 2012г
Не е данъка 150лв,а е 200лв че и нагоре,всеки град е различно.Моя е 35лв.101к.с или 74кw.И разхода не е по малък на големият двигател ,не лъжете човека.Върви си нормално колата,не е за кушии естесвено но си потдържа много спокойно 130км/ч без много зор.Аз на мойта и сложих и чип ,просто имах излишни малко пари и я вдигнах със 20kw още и 100Нм .Това показа дино стенда.Сега стана наистина голяма стрела,но и 100к.с. са напълно достатъчни.
- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
Както писах и преди 2 страници, зависи най-вече къде и как ще се ползва колата :) .Ако ще се ползва предимно в града и от време на време извън града - 101к.с. са си напълно ок. Ако ще се ползва предимно извън града - 131к.с. с 6-степенна кутия е много по-удачния вариант.

- mccoy
- Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
- Двигател: N22A2
Повечето конски сили дават сигурност в критични ситуаций.
Разликата в разхода е не повече от 100-200гр. при еднакъв стил на каране.
Разликата в разхода е не повече от 100-200гр. при еднакъв стил на каране.
- dlug
- Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
- Двигател: AVB
Ако имаш предвид извънградско на шеста е толкова. В града е минимум 0,5 л/100 разликата, а практиката показва че дори и тази разлика е трудно достижима, обикновено е повече.
И да, по-големият мотор е по-приятен за каране

- zfa159
- Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
- Двигател:
- Контакти:
dlug написа:Ако имаш предвид извънградско на шеста е толкова. В града е минимум 0,5 л/100 разликата, а практиката показва че дори и тази разлика е трудно достижима, обикновено е повече.