Стар дизел - „за“ и „против“

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...

Заслужава ли си дизел „на старо“ (10 г.)?

Да, заслужава си
117
62%
Не си заслужава, по-добре бензин
17
9%
Вземай бензин и слагай газ
40
21%
Не мога да преценя
10
5%
Друго (моля, уточнете)
4
2%

Общо гласове: 188
Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Re: Стар дизел - „за“ и „против“

Мнениеот forski » Пон 13 яну 2014 19:12

Много убаво нещо беше дизела, ама когато струваше 0,86лв./1л. и за 6лв. по 1.50лв. на човек, правехме Севлиево-Търново-Горна-Търново-Севлиево, е те тогава по-хубаво от дизела нямаше :mhihi
Айде живи и здрави :biggrin

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 13 яну 2014 19:20

Тоя въпрос няма еднозначен отговор. Щото, както може да ти се падне дизелова яма за пари, така и бензинова. Темата наистина е малко безсмислена в тоя си вид и тези доуточнения.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Пон 13 яну 2014 19:33

idiotchooo написа:Aз карам "стар" дизел, TDI, който си е технология и до днес, просто развита. Карам колата от 6 години, първата я карах 40 000 км, втората 30 000, третата и четвъртата по 8, защото имах служебна кола, сега пак я карам по над 20 000.... Заслужава си при всички случаи. Маслото, филтрите и накладките са с близка цена, като на бензинките, (зависи каква е тя, ако е GTI, може и да са по-скъпи на бензина), гори страшно малко и съм имал много малко проблеми с нея. Преди това и още по-стар дизел карах....нямаше я динамиката на TDI-то, но бих казал, че колата попадна след мен в още по-правилни ръце и ще се движи още дълги години.

Успех! :th_up

Чисто приятелски - забелязал ли си каквъв разход дава студен дизел и за колко време стопля (това второта да приемем, че е ок за дизел).
Освен накладки и другите неща от бензина при дизела имаш по-скъп съединител, турбо,ГНП, дюзи и най вече НАФТА.От която както знаем могат да възникнат едно 90% от проблемите.
Не ме разбирай погрешно и аз харесвам дизела, но да го карам в чужбина.
И мойте 20ст. по темата - ако случайно се вземе бензин задължително газ, дори по 8к. на година да правиш за макс година и половина си я избил и то ако е ГИ.Вярно сериозен разход е , но смао в началото.

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Пон 13 яну 2014 19:43

eng написа:Освен накладки...

Колеги, за какви накладки думате? Ако са за спирачките, не виждам това какво общо има с вида на двигателя. Спирачките са си спирачки. :rolleyes

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 13 яну 2014 19:43

eng написа:И мойте 20ст. по темата - ако случайно се вземе бензин задължително газ, дори по 8к. на година да правиш за макс година и половина си я избил и то ако е ГИ.Вярно сериозен разход е , но смао в началото.

Моите 20 стотинки на твоите 20 стотинки са, че такова понятие като "избиване" не съществува при личен автомобил, а само при служебен, с който се изкарват пари. Всичко останало е "набиване" на пари, а не избиване :mhihi

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 13 яну 2014 19:47

Право дума колегата, вадиш 1000лв. от твоя джоб за газова, пък после пак от твоя джоб си ги избиваш... :mhihi
Щом е от моя джоб, никъде нищо до сега не съм избил, дизел, бензин, все аз ги плащам!

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 13 яну 2014 19:48

Ами така де. Моята кола още не е взела да ми връща пари, а съм с газова вече половин година и то безплатна - щото си я прехвърлих от старата кола :mhihi

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Пон 13 яну 2014 20:13

НарКол написа:
eng написа:Освен накладки...

Колеги, за какви накладки думате? Ако са за спирачките, не виждам това какво общо има с вида на двигателя. Спирачките са си спирачки. :rolleyes

Колега не си ме разбрал правилно, колегата, който цитирах споменава накладки др. консумативи, а аз казах че освен тях има още малко "консумативи" при дизела.
Относно газта-разбира се няма кола която да връща пари, мисълта ми беше че уредбата съм я избил от разликата газ/бензин, а аз карам по малко повече от 10к. годишно.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пон 13 яну 2014 20:24

Аз имам стар дизел, даже 2 на по 18 години и то коли, които нови са стрували на 60'000 дойче марки. Ако беше толкова страшно до сега да съм фалирал.

Що се отнася до моторе, на едната рециклирах турбо 600лв и смених подгряващо свещи 100лв. Всичкото това за 40'000км пробег! Като оставим на страна масла и филтри, които се сменят регулярно независимо дали е бензин или дизел ремонтите по тоя мотор са ми излели 1.75 стотинки на километър.

Въпроса обаче за колите от преди 10 години вече не са толкова прости колкото моите. При дизелите на по 10 години вече има модерни технологии като помпа-дюза, комън реил, пиезо електрични дюзи и т.н. сложни и скъпи работи.

Потребителски аватар
Freakylol
Автомобил:
Двигател: asz++

Мнениеот Freakylol » Пон 13 яну 2014 21:19

eng написа:
idiotchooo написа:Aз карам "стар" дизел, TDI, който си е технология и до днес, просто развита. Карам колата от 6 години, първата я карах 40 000 км, втората 30 000, третата и четвъртата по 8, защото имах служебна кола, сега пак я карам по над 20 000.... Заслужава си при всички случаи. Маслото, филтрите и накладките са с близка цена, като на бензинките, (зависи каква е тя, ако е GTI, може и да са по-скъпи на бензина), гори страшно малко и съм имал много малко проблеми с нея. Преди това и още по-стар дизел карах....нямаше я динамиката на TDI-то, но бих казал, че колата попадна след мен в още по-правилни ръце и ще се движи още дълги години.

Успех! :th_up

Чисто приятелски - забелязал ли си каквъв разход дава студен дизел и за колко време стопля (това второта да приемем, че е ок за дизел).
Освен накладки и другите неща от бензина при дизела имаш по-скъп съединител, турбо,ГНП, дюзи и най вече НАФТА.От която както знаем могат да възникнат едно 90% от проблемите.
Не ме разбирай погрешно и аз харесвам дизела, но да го карам в чужбина.
И мойте 20ст. по темата - ако случайно се вземе бензин задължително газ, дори по 8к. на година да правиш за макс година и половина си я избил и то ако е ГИ.Вярно сериозен разход е , но смао в началото.

Добре бе, защо сравнявате едно ТДИ с атмосферен бензин аз не мога да разбера? Като сравнявате атмосферен бензин сравнете с чист дизел.. ако ще сравнявате ТДИ го сравни с 1.8Т :rolleyes И тогава нещата не са същите

Потребителски аватар
forski
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 13 яну 2014 21:39

Че то дизел без турбо има ли още...кой кара такива чепели? :smile
Десет годишен дизел vs Десет годишен бензин 2004г.

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Пон 13 яну 2014 21:45

Ми да пак не са същите, пак има по-малко "капани", на 1,8Т му се набива един ГИ и пак не са същите, звука и той не е същия, като на ТДИ-то и пак няма ГНП, пък и да има вода в бензина няма да е толко проблем както в нафтата.
Вървежа........................и той не е същия...............друго?
Пак казвма и аз харесвам дизел заради големия върт.момент, но просто за Бг и то 10+ годишна кола си е бъркане в торбата, а и автора не споменава за бензин с турбо а доколкото разбирам говори за атмосверен бензин.Иначе ако сравнявам атмосверени бензин и дизел-какво има за сравнение?Освен по-ниския разход в литри в полза на нафтата, но ако се сложи газ на бензина и тая разлика се стопява.
Трудно ми е да си прадставя кола 2001-2003 да кажем Пасат Б5 или Б5,5 чист дизел - нямам идея това как въобще ще се движи?

Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

Мнениеот alexx » Пон 13 яну 2014 21:49

SDI е точно атмосферния дизел все още се монтира

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Пон 13 яну 2014 21:50

По-добре стар дизел отколкото нов такъв ,а най-добре бензин на газ така и гласувах !

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Пон 13 яну 2014 21:54

eng написа:а и автора не споменава за бензин с турбо а доколкото разбирам говори за атмосверен бензин.

Говоря за обикновен инжекцион, който е масовия случай.
Не знаех, че има още НЕтурбо-дизели. :confused

Върни се в “Дизелови агрегати”