Стар дизел наистина е относително понятие, поне за мен по-лошото на "стар" е твърде много километри или лошо състояние, не толкова годините. Пасата го взех на 5г и около 270к реални. Това може би не е съвсем стар дизел, но е близо. Преди да го взема, бягах от дизел на старо като дявол от тамян. Бяха ми промили мозъка с всякакви черни сценарии, скъпо струващи части, непалене зимата и т.н. Исках да взема бензинова кола, но не успях поради факта, че точно този модел Пасат Вариант, който си бяхме харесали с жена ми, хич го няма бензинов. Или поне аз не срещнах такъв. Но точно този модел бяхме решили да купим

Та така станахме дизелджии

. Карал съм и с газова преди време и повече не искам. Не съм имал кой знае какви проблеми, но икономията не е толкова голяма, колкото изглежда на пръв поглед, а носи известни неудобства. Накратко според мен:
- бензин/газ за градско на къси разстояния е пълна скръб, особено зимата. Огромен разход. Единственото предимство на бензина е, че поне не го мисля дали ще замръзне, ако паднат много температурите.
- дизела харчи по-малко при всички ситуации. Установил съм, че Пасата при разходки 3 км само студен (спирам и стрелката едва е мръднала) дава разход най-много 10/100. При същия режим Голф 4 1.6 АКЛ клони към 13. При по-продължително градско (загрели коли) - Пасата слиза на 7-8/100, Голфа остава на 10.
- дизела загрява по-бавно от бензина (поне при моите коли е така). За кратки разходки през зимата бензина е по-комфортен, загрява по-бързо.
- поддръжката на дизела е по-скъпа като цяло. Ще дам пример с акумулатора - на дизела му трябва по-голям и по-скъп такъв по дефолт.
Прочетох мнения относно смисъла от дизел спрямо изминатите километри и че при малко изминати такива е по-добре бензин. Това според мен няма връзка с темата, която засяга изобщо дали си струва купуването на дизелова кола на старо. Според мен си струва. Ако се подбере правилно и с малко късмет (което важи общо за колите на старо) няма никакъв проблем.