Предимствата на дизеловия мотор, според мен:
нисък разход на гориво
много добра тяга още в ниските обороти
не му пречи кой знае колко, дали катериш баир, дали си пуснал климатик или си го натоварил като магаре, оно си тегли
поради многото Nm. почти не превключваш скорости, извънргадско си играеш само с педала на газта
проблема с тракащите дизели се реши с появата на Common rail
в диапазона 2000-3500об/мин. разполагаш с пълните възможности на автомобила
И тук хубавото свършва, защото всяко удоволствие на този Свят се заплаща, а именно във скъпоструващата периферия около дизеловия двигател, няма да изброявам защото всички знаете за какво става въпрос.
Това че дизелът вървял повече от бензина мисля няма какво да го коментираме, там където дизелът свършва, бензиновия двигател тръгва, на цената на висок разход разбира се, но кеф цена няма.
Не мога да се сетя за някоя чак толкова скъпа част или компонент около или по-бензиновия двигател, която да струва от порядъка на 1500 или 2000лв. и която да се води един вид консуматив като турбото или шибания маховик.
С едно зареждане на калпава нафта в един CR двигател и за броени часове пускаш брада до земята, да оставим на страна и цената на нафтата която е колкото цената на бензина( където имаш опция газ, метан) или по-скъпата цена на закупуване на дизеловия автомобил.
п.п. Чуваш plamikcho, лошо работещи бензинови коли защото няма кой да смени кабелите и свещите, или да изчисти дросела

и аз ги чувам...мундари има и в двата лагера.