Смяна на газова бутилка

При тази цена на горивата, все повече от нас се "газифицират". Проблеми и решенията им тук
Потребителски аватар
stypkata
Автомобил: Golf 3AEK+BMW318i + Jumper 2013
Двигател: AEK

Смяна на газова бутилка

Мнениеот stypkata » Пет 24 яну 2014 14:48

Какво ми е необходимо за да си сменя газовата бутилка с по-голяма и ще мога ли да се справя сам? Мисля си нещо като да изгоря цялата газ,да разкача де що има ,да сваля сондата (не знам как но едва ли е толкова сложно),да я прехвърля в новата бутилка и по обратния ред да навържа всички кабелчета и тръбички .На прав път ли съм и пропускам ли нещо?

Потребителски аватар
xalerrelax
Автомобил:
Двигател:

Re: Смяна на газова бутилка

Мнениеот xalerrelax » Пет 24 яну 2014 14:59

Като цяло не е толкова сложно.
Като начало ми идва на идея...скобите.
Незнам от кой вид са....старите ще имат ли възможност да обхванат новата бутилка с по - голям обем?

Потребителски аватар
stypkata

Мнениеот stypkata » Пет 24 яну 2014 15:51

Скобите изобщо не са ми проблем да ги удължа или да ги скъся или да ги сменя.Освен тях трябва ли нещо друго да направя/подменя?

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пет 24 яну 2014 16:16

Поплавъка трябва да се нагласи и за новия размер на бутилката. При монтажа трябва да се спази и предписания за сондата наклон. Иначе освен, че няма да показва точно колко газ ти остава, може и да се пълни догоре, а не до 80%, а може и изобщо да не иска да се пълни. Разгледай сондата добре преди да я слагаш, устройството е просто и вероятно ще се ориентираш какво трябва да се прави. Тръбичката за изходящата газ трябва да стига до дъното. Вероятно ще трябва да я смениш както и тази пръчка, на която е закачен поплавъка.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 24 яну 2014 19:01

Има смисъл само за пътуване извън БГ. Тука са начесто LPG тата и не виждам смисъл.

Последна промяна от kris11 на Чет 30 яну 2014 11:38, променено общо 1 път.

Гергин
Автомобил: Passat 4
Двигател: AGG

Мнениеот Гергин » Пет 24 яну 2014 20:52

kris11 написа:Има смисъл само за пътуване извън БГ. Тука са начесто LPG тата и не ивждам смисъл.

:th_up

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пет 24 яну 2014 22:18

Колко по-голяма и защо ти е?
Аз бях с 30 литрова от страни до калника и я смених с по-малка на резервната.Спокойно си събира 22 литра,ама карам много градско.Но ми трябва багажник.
Ако ще слагаш по-голяма бутилка,трябва да съобразиш и с ф-то на бутилката,иначе сондата няма да сондира както трябва газта.Другото е скобите,ако дойдат къси,но те са евтини.

Потребителски аватар
stypkata

Мнениеот stypkata » Съб 25 яну 2014 11:03

Ами искам поне 30-35л бутилка. Ще видя какви има и дали ще се съберат както си ги мисля,че сегашната е 25л ,събира 21 и с тях минавам 305км извънградско.Сега на пролет съм замислил една риболовна разходка със стареца ми из гръцко и не ми се губи ограниченото време в търсене на газстанции в Гърция.Искам да сложа поне едни 100км от горе.Но сега ми се завъртя една друга идея,например да сложа някоя 40-50л бутилка,и след разходката да я сваля и да сложа пак малката ,за ежедневно ползване.Щом веднъж съм ги сменил,трябва да мога и втори път :icon_lol ,просто няма смисъл от голяма бутилка в БГ а навън не излизам всеки ден,но когато се наложи да имам и 1 по-голяма и да ги въртя когато ми потрябват :) А с 50л бутилка трябва да се минават над 600км ,което е идеално за разходката ми из гръцко.

Гергин

Мнениеот Гергин » Съб 25 яну 2014 12:00

Идеално си го измислил. Според мен. Купуваш една голяма на старо и слагаш.
Без да местиш сонди, монди и т.н Имаш да откачиш две тръби и да ги вържеш на новата (старата)
Щом е голяма ще я сложиш в багажника, ако и тази в момента ти е там, значи няма да имаш проблем с тръбите. Най много да ти трябват две скоби, по дълги скоби да се хване самата бутилка (по голямата). Цялото упражнение ще се учудя ако ти отнеме много повече от 30 мин. Не сваляй и прехвърляй сонди, излишно е според мен.
ПОсле сипваш за 5л газ, и с една гъбичка с веро, минаваш връзките на бутилката.

b0x1t0
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот b0x1t0 » Чет 30 яну 2014 10:50

stypkata написа:Ами искам поне 30-35л бутилка. Ще видя какви има и дали ще се съберат както си ги мисля,че сегашната е 25л ,събира 21 и с тях минавам 305км извънградско.Сега на пролет съм замислил една риболовна разходка със стареца ми из гръцко и не ми се губи ограниченото време в търсене на газстанции в Гърция.Искам да сложа поне едни 100км от горе.Но сега ми се завъртя една друга идея,например да сложа някоя 40-50л бутилка,и след разходката да я сваля и да сложа пак малката ,за ежедневно ползване.Щом веднъж съм ги сменил,трябва да мога и втори път :icon_lol ,просто няма смисъл от голяма бутилка в БГ а навън не излизам всеки ден,но когато се наложи да имам и 1 по-голяма и да ги въртя когато ми потрябват :) А с 50л бутилка трябва да се минават над 600км ,което е идеално за разходката ми из гръцко.

колега и аз съм ги правил тези неща но вземи в предвид че тези медни врътки се преебват не са предвидени за многократно откачане и закачане... Поздрави

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 30 яну 2014 11:04

stypkata написа:Ами искам поне 30-35л бутилка. Ще видя какви има и дали ще се съберат както си ги мисля,че сегашната е 25л ,събира 21 и с тях минавам 305км извънградско.Сега на пролет съм замислил една риболовна разходка със стареца ми из гръцко и не ми се губи ограниченото време в търсене на газстанции в Гърция.Искам да сложа поне едни 100км от горе.Но сега ми се завъртя една друга идея,например да сложа някоя 40-50л бутилка,и след разходката да я сваля и да сложа пак малката ,за ежедневно ползване.Щом веднъж съм ги сменил,трябва да мога и втори път :icon_lol ,просто няма смисъл от голяма бутилка в БГ а навън не излизам всеки ден,но когато се наложи да имам и 1 по-голяма и да ги въртя когато ми потрябват :) А с 50л бутилка трябва да се минават над 600км ,което е идеално за разходката ми из гръцко.

Първо в Гърция има газ на много места и не е нужно да губиш от "ограниченото" си време за риболовна разходка ... макар за мен комбинацията на "риболовна разходка" с "ограничено време" да е непонятна.
Ако все пак допуснем, че НЯМА удобни места за зареждане на газ в Гърция, ще правиш разни упражнения заради еднократно пътуване ... да добавиш към пробега с едно заедане 100км, но без да имаш намерение да останеш с тази бутилка за постоянно ... пак не го разбирам. 100км на газ при разход на гориво около 8/100 при 1.30 цена на литър газ в момента са 10-11лв. На бензин при същия разход на гориво са около 20лв. За еднократно спестяване на 10-на лв ще разменяш бутилки? Аз бих нарекъл това "упражнение за луди". Не говорим изобщо за цената за придобиване на бутилката или за евентуални проблеми възникнали като следствие от играта със смяната.
Гергин написа:Идеално си го измислил. ...
По-идеално просто няма накъде! Селски, не те слуша главата нещо.

Потребителски аватар
Tsapo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tsapo » Чет 30 яну 2014 12:07

Миналото лято пътувах в Гърция до остров Лефкада. И на отиване и на връщане си карах на газ. Разстоянието от София е 700км. Лично за мен е безсмислено да правиш каквито и да било манипулации заради има няма 10л. газ повече.
https://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&t=h&oe=UTF8&msa=0&msid=118428370352388751101.00044e52d6c1eb4752d20&dg=feature

Гергин

Мнениеот Гергин » Чет 30 яну 2014 12:32

myrshavija написа:
stypkata написа:
Гергин написа:Идеално си го измислил. ...
По-идеално просто няма накъде! Селски, не те слуша главата нещо.

Мършо, бързо ме разкри :th_up . Светла и Люба знаят, колко ме слуша главата.

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Чет 30 яну 2014 16:19

myrshavija написа:Първо в Гърция има газ на много места и не е нужно да губиш от "ограниченото" си време за риболовна разходка .

Има ама няма, особено колегата ако се забие по ръкавите някъде за риба.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 30 яну 2014 16:31

Ако говориш за Халкидическия полуостров, разстоянието от последните газстанции от линка по-горе до най-южните части на полуострова е по-малко от 80км в едната посока. Или ти говориш за нещо друго?
Когато бяхме на почивка в Атон, заредих в Ставрос на отиване, обикаляхме цяла седмица с колата и имах газ да стигна до Бг, но заредих за вски случай пак в Ставрос на връщане. Пробегът ми с една бутилка беше между 300 и 400км извънградско, според скоростта и багажа.

Върни се в “Автогазови уредби”