Пасат В3 92 г. какъв ми е мотора?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
hip-hopotam
Автомобил:
Двигател:

Re: КАКЪВ МИ Е МОТОРА?

Мнениеот hip-hopotam » Пон 03 фев 2014 20:57

Степента на сгъстяване е съотношението на ходовия обем на цилиндъра + горивната камера разделен на обема на горивната камера и се получава коефициента (степента) на сгъстяване.Той е зададен от конструктора на двигателя и не се влияе от нищо нито може да се измери с уред без да се разглоби двигателя.Компресията е налягането на цилиндъра в края на такт сгъстяване счита се че е грубо 1,3-1,4 пъти по-голяма от степента на сгъстяване (при бензиновите мотори поне) но има МНОГО други фактори който могат да повлияят на компресията,като износването на цилиндъра, незатварящи клапани или дори ПОВИШЕНА компресия в случай че има постъпило масло в цилиндъра.
п.с. Далеч съм от мисълта да се заяждам!

Потребителски аватар
ventotdi
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: ALH 1998

Re: Пасат В3 92 г. какъв ми е мотора?

Мнениеот ventotdi » Пон 03 фев 2014 21:35

Аз никога не съм се заяждал във форума и няма да го направя ,защото имам още много да уча. Още в първото си изречение споменаваш, че горивната камера е част от степента на сгъстяване и компресия. Е, този мотор 1,6 с обема на цилиндъра си + обема на горивната си камера в главата правят дадена степен на сгъстяване и евентуално компресия . А като е сложил глава от 1,9 с по големи бренери (горивни камери ) не увеличава ли общия обем и не спада ли заводската степен на сгъстяване и компресия ? Започнах да се интригувам. Как ще е според теб ?

Потребителски аватар
hip-hopotam
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hip-hopotam » Пон 03 фев 2014 23:58

Написал съм го максимално разбираемо,поне така си мисля.Не съм споменавал че горивната камера е част от компресията,най-малкото защото това звучи като "Донеси ми една кофа компресия"
С две думи степента на сгъстяване и компресията са две коренно различни понятия,но ако сме сигурни че двигателя е в перфектно здраве няма износване и компресия има когато и където трябва можем да предположим,че степента на сгъстяване е еди колко си.Според мои лични наблюдения степента умножена по 1,4 дава компресията а по учебниците по ДВГ пише че това съотношение е от 1,2 до 1,3 но това са супер ориентировъчни коефициенти които не са точни.Компресията е величина която се влияе от прекалено много фактори.
Ако тази конфигурация 1.6 мотор с 1.9 глава съществува е логично да е разреден мотора но колко точно не мога да ти кажа трябва да се мери и смята.

Потребителски аватар
ventotdi
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: ALH 1998

Мнениеот ventotdi » Вто 04 фев 2014 20:15

В края на последното си изречение пишеш "...мери ... " .. е как те питам аз без да се заяждам ?

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 04 фев 2014 20:18

С мерене на компресия наистина няма как да се знае, колко е сгъстен.
Компресията е регулировъчен параметър, според който може да се съди за хлабините по мотора, докато степента на сгъстяване е заложена още от завода като твърдо число и съотношение.
В смисъл, че примерно два еднакви мотора могат да имат различна компресия, поради различно износване, но степента им на сгъстяване си е една и съща, поради щото горивните камери, хода на буталото, самото бутало и т.н. са съвсем еднакви :th_up Склонен съм да се съглася с хипопотама :beer

Потребителски аватар
hip-hopotam
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот hip-hopotam » Вто 04 фев 2014 23:44

ventotdi написа:В края на последното си изречение пишеш "...мери ... " .. е как те питам аз без да се заяждам ?

Математика брат...ако искаш може и с колби ,спринцовки,разни измерителни съдове.Не е току така...

niki uzunov
Автомобил: Passat B3
Двигател: 1.9 TDI AAZ

Мнениеот niki uzunov » Нед 09 фев 2014 17:19

DSC00275.JPG
Малко уточнение за конфигурацията 1.9 мотор с 1.6 глава. Преди това колата си беше 1.6, но със спукан блок.Сменен е блока с 1.9.След това се къса са ремъка и е поставена глава пак на 1.6.Турбото е от т4 а интеркуулера си е монтиран оригинално.

Върни се в “Дизелови агрегати”