Здравейте, колеги! Имам проблем и след като не можах да открия с търсачката реших да създам тази нова тема. Проблема е, че осветлението на оборотомера и километража не е равномерно, т.е. в долния край свети горе-долу добре, но в горния много слабо и бледо. Намерих информация как се сваля и как изглежда отзад, но не разбрах тези диоди как се заменят и дали става лесно. И дали изобщо проблема е в тях или е нещо друго. Благодаря предварително на отзовалите се колеги.
Колата е VW PASSAT 1.9 TDI 1998г. AFN мотор.
Passat B5 1998 светодиоди на километраж
Re: Passat B5 1998 светодиод на километраж
Изгорели диоди.
Диодите са SMD 2835. Смяната не е трудна , но е пипкава работа. Има възможност да прегрееш диод и да го изгориш. Светлината на диодите ,който се продават по магазините се различава от тази на оригиналните + това са по-ярки (новите). Оригиналните диоди са леко лилавеещи и може да се получи разминаване. Ако мислиш ,че ще те дразни по-добре смени всичките , хем можеш да сложиш цвят пожелание :)
Диодите са SMD 2835. Смяната не е трудна , но е пипкава работа. Има възможност да прегрееш диод и да го изгориш. Светлината на диодите ,който се продават по магазините се различава от тази на оригиналните + това са по-ярки (новите). Оригиналните диоди са леко лилавеещи и може да се получи разминаване. Ако мислиш ,че ще те дразни по-добре смени всичките , хем можеш да сложиш цвят пожелание :)
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Re: Passat B5 1998 светодиоди на километраж
8Вт/12В поялниче химикалка от Конрад,тънки заострени пинсети, НЕТРЕПЕРЯЩИ ръце , мамата и успех.
-
- Автомобил: VW PASSAT 1.9 TDI 110 hp
- Двигател: AFN 1998
Re: Passat B5 1998 светодиод на километраж
yanio написа:
Колега благодаря за бързия отговор. Значи трябва да се запоят тези диоди. А дали имаш представа колко диода са за осветлението и какви са диодите т.е. да разпръскват или фокусират светлината.
-
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN 1997
И десетина резервни диода за всеки случай 

-
A какъв цвят бихте ми препоръчали да е най-близо до оригиналният.
Диодите са под формата на чипове , като тези от диодните ленти. 2835 са им размерите, тоест 2,8 мм на 3,5 мм.
14 или 16 са на брой (сините).
От къде си, мога да ти помогна?
14 или 16 са на брой (сините).
От къде си, мога да ти помогна?
-
От Благоевград съм. А нещо мощност или сила на светене, не знам как се казва дали знаеш.
Последна промяна от IvanMan на Чет 13 фев 2014 21:34, променено общо 1 път.
Причина: Не цитирай предишното мнение!
Причина: Не цитирай предишното мнение!
Mисля ,че се продават един вид като сила и вече в зависимост от съпротивлението свети по-силно или по-слабо. Вземи си 20 броя сини и си готов. Смени само изгорелите , а ако забелязваш разлика в цвета или силата , смени и останалите :)
В продавалника преди бях видял табло ,което се продаваше на части и за диодите искаха към 10лв
В продавалника преди бях видял табло ,което се продаваше на части и за диодите искаха към 10лв

- pas1.8mi
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: 1.8T AEB 1999
Купи си светодиодна лента,с посочените светодиоди,и отпой светодиодите.Така се получава най-далаверно,а и вероятно по-лесно за намиране(Благоевград)!
-
- Автомобил: VW GOLF 7 SPORTSVAN
- Двигател: 2015
Първият ми Пасат беше 97г със зелена светлина на уредите. Разглобих таблото и разпоих всички диоди по него. След това запоих за уредите сини, за стрелките червени, и наи - голямата глупост - на дисплеите запоих бели. Вечерно време намалях светлината на минимум щото ми вадеше очите. Но иначе със синьото и червеното се получи много добре. Наи големия гаф може да се получи като се вадят и поставят стрелките, има си чалъм, щото хем може да се счупят, хем пък след това може да не отчитат коректно
Ako не смениш и съпротивленията ще ти вади очите , особено ако диодите са бели, за тях трябва по-голямо съпротивлениe.
Ето как се получи на едно пунто с правилните супротивления
Ето как се получи на едно пунто с правилните супротивления
-
Благодаря на всички за отговорите, ще пробвам и ще напиша как е станало. Иначе то старите диоди нямат ли си там съпротивление.
Имат , но са сметнати за неговите си диоди. Не е проблем само диодите да смениш , просто казвам как е правилно да се направи :)